Kto to napísal? Dozaista dáky rasista...

30.01.2006 15:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

DVD "Živák" je jednak záznamem koncertu skupiny Horkýže Slíže ve slovenských Leviciach, jednak kompletní sada videoklipů tohoto slovenského punkového kvarteta. Má příjemnou atmosféru a má zaděláno na dobrý výsledek, ten bohužel dost výrazně ničí technické zpracování kotouče.
7/10

Horkýže Slíže - Živák

Celkový čas: asi 100 minut
Vydavatel: EMI
Ze záznamu velkého koncertu kapely Horkýže Slíže ve slovenských Leviciach - DVD "Živák" (vyšel i na CD) - mám tak trochu smíšené pocity. Začal bych samotným koncertem. Jde o mimořádně vyvedenou show této slovenské crazy-punkové skupiny. Musím zmínit to, že songy jsou perfektně zahrané, do posledního riffu tak, jak je znám z desek. Skupina působí na pódiu mírně staticky, ale osobně dávám přednost tomu, když se kapela soustředí na hraní, než když předvádí na koncertě gymnastiku, zatímco zvuk se nedá poslouchat. Na koncertě zazněly staré i nové skladby, proložené skvělými hláškami a řádně podpořené zpěvem publika. Dohromady je odehráno 25 skladeb a jediné tričko nezůstalo nepropocené. Z koncertu tak budete mít skutečně zážitek... no moment, vlastně nebudete. Tak hrozný obraz jsem už dlouho neviděl.

Co se stalo špatně? Nevím, kažopádně sestavení DVD nedostala do ruky právě nejlepší skupinka lidí. O obrazu se dočtete "4:3", nicméně "přijatelně" ho uzříte maximálně na sedmnáctipalcovém monitoru. Na širokém plátnu vypadá jako točený domácí kamerou. Koncert je také snímán tak nějak podivně, bubeníka uvidíte z jediného úhlu, střídá se několik stále stejných pohybů kamery a prostřihů, které vás nakonec zcela omrzí. Zvuk je charakterizován slovy "PCM stereo". Myslím, že v roce 2005, kdy DVD vyšlo, je to zbytečně málo. Dost už ale lamentu, neboť nadchází bonusová část. Jde jednak o dvě krátká videa točená (rozhodně) příruční kamerou - "Ako se to celé pripravovalo" a "Slíže v Amerike". Nebudu o nich psát nic, neboť mají hodnotu nula. DVD ale obsahuje ještě další bonusy; dobrá je sekce, kde si můžete přehrát veškeré videoklipy Horkýže Slíže - jsou pěkně pohromadě a ve slušné obrazové i zvukové kvalitě. Posledním dárkem je pak sekce Fotogalerie - při jejím prohlížení uslyšíte novinku Horkýže Slíže - "Farebná". Fotky jsou dobře vybrané a samy se mění systémem slideshow - fotogalerii rozhodně není co vytknout.

DVD mělo zaděláno na to být skvělé, nicnéně zkazilo to technické provedení. Mám-li hodnotit práci Horkýže Slíže, mají jednoznačně 10/10 a další bod navrch za velmi dobrou a originální hudbu, kterou produkují na slovenské hudební scéně. Kvalita zvuku a obrazu tohoto dévédéčka "Živák" však zážítek kazí. Je trošku šílené, když v titulní nabídce uvidíte hrubku ve slově "credits". No, uvidíte sami. Horkýže Slíže si zasloužili o něco lepší DVD.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY