Když Vánoce, tak jazzové

16.01.2006 13:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Pravda - Vánoce jsou již v nenávratnu, ale na různé dozvuky nyní již loňských Vánoc občas ještě narazíme. A občas se jedná i o docela příjemnou srážku, což lze o vánoční desce Jane Monheit s názvem "The Season" vcelku v klidu prohlásit.
7/10

Jane Monheit - The Season

Skladby: This Christmas, Merry Christmas Darling, The Man With The Bag, Moonlight In Vermont, Sleighride, Have Yourself A Merry Little Christmas, Medley: I Love The Winter Weather / I've Got My Love To Keep We Warm, The Christmas Waltz, I Heard The Bells On Christmas Day, Santa Claus Is Coming To Town, My Grown Up Christmas List
Celkový čas: 41:17
Vydavatel: Sony BMG
Dalo by se říct, že se koncem roku 2002 Jane Monheit svezla na vlně popularity Norah Jones. Svět, tehdy učarovaný křehkou kráskou u piána, začal pochopitelně hledat další podobné zpěvačky. Širšímu publiku se tak zjevila Diana Krall, která do té doby bavila spíše jazzové fanoušky, a jako třetí do party přibyla mladičká Jane Monheit. První desky vydávala na relativně malém labelu patřícímu Daveu Grusinovi (příznivci filmů "The Fabulous Baker Boys" nebo "The Firm" jistě vědí, o koho se jedná) - N2K Encoded Music, jenž se později přejmenoval na N-Coded Music a který pod svými křídly ukrýval Davea Stewarta nebo třeba Candy Dulfer. Loni vydala Jane svoji první desku u velké firmy, tedy Sony BMG, a na tuto kritikou velice slušně přijatou desku navazuje trochu netradičně vánočním albem "The Season".

K natočení této desky ji dle vlastních slov inspirovala o něco slavnější kolegyně Ella Fitzgerald a její počin "Ella Wishes You A Swinging Christmas" - již z tohoto faktu lze usoudit, že i "The Season" se bude nést v rytmu swingu a mainstreamu okořeněném vánoční náladou a atmosférou. Jane Monheit nahrála tuto desku se svým koncertním bandem, kde hraje na bubny i její manžel Rick Montalbano.

Jane Monheit na "The Season" zařadila v podstatě samé osvědčené vánoční songy. Mimo naprostou klasiku typu "Have Yourself A Merry Little Christmas" či "Santa Claus Is Coming To Town" se tu ale najdou i méně známé věci jako třeba "Merry Christmas Darling" od The Carpenters, "Man With A Bag" od Lee Ann Womack či "My Grown Up Christmas List", který před pár lety složil David Foster. Od doby jejích prvních desek je zcela jasné, že Jane udělala spousty práce a že z ní roste výborná jazzová zpěvačka. Jsou písničky jako třeba "This Christmas", kde svůj hlas nechává naprosto přirozeně plynout, pak se najdou takové, kde naopak neposedně scatuje, a naprostou lahůdkou je skvěle odfrázovaná "Santa Claus Is Coming To Town" na závěr zakončená kratičkou vložkou "Jingle Bells". Deska sama osobě má výborný zvuk, muzikantské výkony podtrhují výborný hlasový projev Monheit, jenž velmi vhodně střídá nálady a do vánočního tématu přináší řadu zajímavých prvků.

V souboji s "Christmas Songs" Diany Krall by "The Season" Jane Monheit nejspíše jasně prohrálo, přesto patří mezi nejlepší vánoční alba poslední doby. Je vždy zajímavé poslouchat, jak se s tímto sezónním žánrem poperou interpreti různých stylů, a pravdou je, že některé písničky slyšíte v tomto krátkém období třeba i v deseti verzích, kde ovšem ty jazzové mají tak nějak navrch. To ostatně dokazuje i Jane Monheit svým podáním těchto standardů. Mám-li vzpomínat na loňské Vánoce právě s touto deskou, pak to budu dělat s chutí a rád.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY