Horší zůstanou aneb Fičák? Tak to v žádném případě!

01.01.2006 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pryč jsou doby, kdy soundtrack byl výrazem pro hudbu k filmu. Ve třetím tisíciletí mají své soundtracky třeba i reality show. Jako "VyVolení". Kdo se díval, slyšel v televizi třeba Röyksopp, kdo je čekal, má smůlu. Soundtrack přece nemá za úkol obrodit posluchačův hudební vkus. Zbytečné hlášky k tomu dělají z cédéčka jednu velkou promarněnou šanci.
2/10

Různí - VyVolení (soundtrack)

Skladby: Helena Zeťová - Lepší zůstanou (znělka), Black Eyed Peas - Let's Get It Started, Tom Jones feat. Mousse T. - Sexbomb, VyVolení - Ven zatím nemůžem, Monkey Business - Piece Of My Life, Macy Gray - Sex-O-Matic Venus Freak, Clou - Lean On My Shoulder, VyVolení - No, děcka..., Lou Bega - Mambo No. 5, Madison Avenue - Don't Call Me Baby, Dario G & Vanessa Quinones - Voices, VyVolení - to je fičák!, Guano Apes - Open Your Eyes, Milk & Sugar - Let The Sunshine n, Lou Reed - Perfect Day, VyVolení - Mlč, mlč, mlč..., Császár Elöd - Duel Winner Short, VyVolení - Holka ze záběhlic, Sofia Barbosa - Kissing You (instrumental), Helena Zeťová - Lepší zůstanou
Celkový čas: 58:12
Vydavatel: Sony BMG
Kdyby byl někdo někdy v časech zrodu televize prohlásil někde na vydavatelství, že se budou vydávat kompilace hudby z televizní soutěže, byl by se jistě stal dalším nositelem oblečku, do kterého se leze po břichu a z kterého umí vylézt jen Copperfield. A hle! Uplyne pár desítek let a svých soundtracků se dočkávají nejen filmy, ale i televizní seriály, počítačové hry a nově reality show. "První reality show v Česku!" opakovala ad zblblibitum při finále "VyVolených" Tereza Pergnerová. "První soundtrack k reality show v Česku!" může ji kdokoliv směle doplnit. O tom prvním si může každý myslet, co chce. Na existenci soundtracku můžou zapomenout se zcela klidným svědomím všichni.

Jak bylo naznačeno, na fenomén reality show smí mít každý svůj názor. Hudebním dramaturgům Primy ale nelze odpárat fakt, že se činili. Bylo to jako tajná mise hudebního obrození českého národa. V hlavním vysílacím čase se tak z reproduktorů v té době nejsledovanější televizní stanice linuli třeba Télépopmusik, Cinematic Orchestra nebo Röyksopp. Panečku, tohle vydat v rámci cunami merchandisingu, to by se v tom našem Mongolsku (kde já to jen slyšel...?) hned líp žilo. Čtrnáctileté holčičky lačně dolující ze svých starších bratříčků "Clock" Coldplay v remixu od Röyksopp. Koho zajímají Coldplay? Röyksopp přece měli na soundtracku k "VyVoleným" tu pecku "Eple".

Dosti však fantazírování, není radno zapomínat na to, kde soundtrack "VyVolení" vyšel. Dobrovského, Jungmana a Palackého z Primy někdo vyhodil, anebo podplatil, a tak se soundtrack "pyšní" v podstatě Eso-hity. I když, taková hrůza to taky není, přece jen jsou tam Monkey Business, Clou nebo (pravda, osobní srdcová) pecka "Voices" Dario G. Všechno ale v intencích prvního plánu. Všechny momenty překvapení v "Duel Winner Short", nesmyslně roztažené na šest minut, vyplývají jen z toho, že Császár Elöd neumí počítat do osmi, takže virbl skončí o takt dřív, nebo později. Kapitolou samou o sobě jsou hlášky ze show, na kompilaci dosazené na základě diváckého hlasování. Ukažme si na všechny, kdo na cédéčko dostali "zásadní" projevy typu "Mlč, mlč, mlč, prosím, prosím, můžu si nechat ten latexový obleček a bičík? Já už nic nikdy nebudu chtít," zatímco bubákovitý(##!!!#A pak že to nejde!) nemohla z jednoduchého popěvku vytáhnout víc, než vytáhla, na kompilaci pak překvapivě chybí (byť taky profláklá) "Bitter Sweet Symphony" /" class="intos">) Petr Zvěřina zůstane příštím generacím utajen (což je vlastně na druhou stranu dobře, i když tahle empétrojka byla v Česku svého času tou nejstahovanější).

Singlová podoba (v bookletu konečně odhalující pravé autory hudby!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY