Ta jadrná horalská mluva!

05.01.2006 05:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Pokud vám něco říká pojem punk-rock, něco vám asi řekne i pojem "Blink 182". Tato nyní zatím bývalá americká skupina o třech členech, kteří momentálně pracují každý na svém písečku, utvořila jeden důležitý hudební fenomén. Výběr největších hitů Blink 182 vychází doprovázen DVD kotoučem "Greatest Hits" obsahujícím kolekci všech videoklipů.
6/10

Blink 182 - Greatest Hits

Skladby: Dammit, Josie, What's My Age Again?, All The Small Things, Adam's Song, Man Overboard, The Rock Show, Stay Together For The Kids, First Date, Feeling This, I Miss You, Down, Always
Celkový čas: asi 40 minut
Vydavatel: Universal
Už to bude taky nějaký ten pátek, co spolu nehraje velmi známé a kvalitní punk-rockové trio Blink 182. Příčiny jsou složité, každopádně výsledkem toho všeho je, že dva ze tří členů, Mark Hoppus a Tom Delonge spolu nemluví. "Nemluví" je možná slabé slovo - pokud si přeložíte novinku (a zároveň debutovou skladbu) nového uskupení Plus 44 kde figurují právě baskytarista Mark Hoppus a bubeník Travis Barker z Blink 182, zjistíte, že Mark si vyřizuje účty a o Tomovi mluví dosti ošklivě. V tom textu je napsáno, že nemá smysl pokračovat, což jistě žádného fandu Blink 182 nepoětší. Vydavatelství ale nepokračovat důvod nemají. Před časem vyšlo výběrové album - "Greatest Hits" - a stejně tak stejnojmenné DVD. Hned na začátek napíšu to, co je důležité: Jedná se o kolekci všech videoklipů Blink 182 (kromě jednoho, ale o tom až dále) pohromadě. Nenajdete zde ale jakékoli bonusy. V tomhle ohledu jsou rozhodně lepší obě pokračování DVD "The Urethra Chronicles", kde se nešetří různými "záběry z natáčení", klipy, ukázkami koncertů a rozhovory. Pokud ale chcete mít všech třináct oficiálních klipů na jednom médiu, máte tu možnost. Ještě jedno bych chtěl k bonusům dodat - ony se asi dost těžko dolují, když kapela nefunguje. Klipy jsou podle všeho zatím vše, co zůstalo nevydáno a zároveň po Blink 182 zbylo.

Že ale to video stojí za to! Malý detail to ale kazí - jeden oficiální klip Blink 182 na DVD chybí. Jedná se o klip k songu "M&M's". Je, pravda, už staršího data, ale přece jenom jeho absence narušuje kompletnost. Kotouč nicméně přináší kolekci všech ostatních třinácti klipů v dobré obrazové i zvukové kvalitě. Naleznete tu například výborné klipy k songům "What's My Age Again?", "All The Small Things", "I Miss You" apod. Malá zmínka k "Stay Together For The Kids" - klip na tomto DVD je ten první, nevydaný, který kvůli svému tématu po událostech 11. září v USA nebyl nikdy odvysílán. Pokud televizní verzi znáte, máte šanci vidět tu původní. U všech klipů (snad kromě těch úplně prvních) platí, že se jich pokaždé ujal dobrý režisér a výsledek také podle toho vypadá. Žádné sestřihy, jak trio mlátí do kytar, šklebí se do kamer a u toho je poslouchá dav fanynek. Většinou jde o naprosto dějově samostatná videa, ne doplňky k hudbě. V případě "Always" se nebojím říct, že tento klip je režisérským a technickým skvostem.

Mno jo, ale škoda přeškoda, to je všechno. Nic víc. Třináct klipů je jediný náklad tohoto výběrového DVD. Zvuk řeší Dolby Digital 5.1 a obraz je 4:3 - není na co nadávat, ale zároveň není co chválit. Nenajdete zde žádný bonus, a to je na vydání DVD příliš málo. Myslím, že kapacita disku nebyla využita tak, jak by měla, a DVD vyšlo z důvodů vydělat co nejvíc dolarů. U CD "Greatest Hits" tento pocit nemám, neboť k songům přibyly dvě předtím nevydané skladby, ale u tohoto titulu tomu tak není. Prach a broky, jak říká horalská mluva, tohle DVD je ošizené. Blink 182 za to každopádně nemohou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY