Jukebox 20/2005 - vánoční speciál

21.12.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Co vám nadělí dnešní Jukebox? Vánoční skladby od Magneta, Nizlopi, Enevelopes, Marah a Santy.

Magnet - Let It Snow (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Magnet - Let It Snow
Bergenský superhrdina Magnet(o) se rozhodl potěšit fanoušky svéráznou předělávkou vánočního standardu "Let It Snow". Skladba pochází z loňského EP "Minus", které ale vyšlo jen v Norsku. Poté, co ji (a Magneta) zpopularizoval populární americký sitcom "The OC", vydává ji znovu na iTunes, v horší kvalitě si ji ale můžete stáhnout i zadarmo. Hlavním přínosem k originalitě této verze je jeho typicky unavený zpěv (předem rezignoval, že by soupeřil s bombastickým provedením Sinatry nebo Crosbyho) a opravdu zvláštní instrumentální podklad, který trochu připomíná Dr. Dre (jeho oblíbené trombóny). Celé to zní jako zpěv ospalých koledníků a trosek jejich kapely, kteří se před ránem vrací domů z hospody, načež zjistí, že nejen někde ztratili boty, ale ještě do toho začalo sněžit. Let it snow...let it snow
Nizlopi - JCB Song (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Nizlopi - JCB Song
Každý rok se v Británii vede drsný souboj o to, který singl bude vést vánoční pořadí UK Chart. Loni to bylo jasné, nová verze "Do They Know It's Christmas" s hvězdným obsazením za mikrofonem nedala šanci nikomu. Letos je favoritů hned několik, možná to bude duet Westlife a Diany Ross, možná Santa osobně (viz. níže) nebo dokonce Eminem s naprosto nevánoční skladbou "When I'm Gone". Tajným favoritem je ovšem naprosto neznámá dvojice Nizlopi. Tedy neznámá... Vydali album "Half These Songs Are About You", kterého si všiml málokdo, ale podobně jako třeba The Arctic Monkeys potichu budovali svoji slávu na internetu (singl "JBC" vyšel původně v červnu a skončil na čísle 160) a čekali, až si jich všimnou i v reálném světě. Stalo se a skladba zpívaná optikou pětiletého kluka, který si jede s tatínkem na bagru, vyšla znovu na singlu a díky nečekaně vřelé podpoře médií získala jedničku týden před vánocemi. Píseň je trochu v duchu hitovek Jamese Blunta, ale je o něco méně vlezlejší. Trochu country, trochu stingovský jazz pop, který neurazí, prostě dokonalý recept na vánoční hit (který ovšem zatím nikdo nepoužil). Písni k úspěchu pomohl roztomilý videoklip od animátorské skupiny Laitha Bahraniho Monkeehub, jež udělala klip třeba pro akustickou verzi "Creep" od Radiohead. Určitě stojí za podívání.
Envelopes - Pink Christmas (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Envelopes - Pink Christmas
Tato značně excentrická vánoční skladba pochází od švédské kapely Envelopes. Ti si zalouží pochvalu za prudce originální míchaninu bosa-novy, dřevního rocku z 50. let a ujetých textů. Do své vánoční hitovky snesli všechno, co mají rádi a udělali si hudební Štědrý večer a chtějí po nás, abychom si ho taky užili. Jen aby vás potom z toho mišmaše nebolelo břicho. Tedy vlastně hlava.


Marah - New York Is A Christmas Kind Of Town (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Marat - New York Is Christmas Kind Of Town
Jak by se mohlo zdát, Marah nejsou z NY, ale z Filadelfie, přesto je jejich vánoční dárek coververze skladby opěvující zimní New York. Existují už nějakých deset let, mají za sebou pět alb a spolupracovali třeba se svým velkým vzorem Brucem Springsteenem. Vánoční nahrávka má odhalit citlivou část jejich rozervané rockové duše, proto škoda, že to na promo mp3, kterou umístili na svůj web, moc nerozpálili. Celé se to nese v sentimentální vánoční náladě (desku stejně natáčeli v létě, ne?). Plusem je, že skladba je originál (což mě dost překvapilo) a je to takový pokus o vytvoření nového vánočního hitu, ale od melodie až po aranže, všechno je to až moc staromilské.
Santa Sings - Is This The Way To Santas Groot (0/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Santa Sings - Is This The Way To Santas Groot
Letošní nejprodávanější singl v Británii je nová verze "(Is This The Way) To Amarillo" Tonyho Christieho a byl by zázrak, kdyby píseň o Vánocích neresistuovali. Ve vánoční verzi zpívá místo Christiho sám oblíbený tlouštík v bílé čepici, který samozřejmě nezve k cestě do Amarillo, ale do své vesnice. A tam na něj čeká Mrs. Klausová. Jako bonus ještě přidá svůj okřídlený výrok: "ho-ho-hooo". Jednoduše otřesné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY