Než Vánoce se SuperStars, to snad radši chanuku

15.12.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Vánoce se pomalu blíží a s nimi nepřichází jen nákupní šílenství, vůně cukroví, či zadrhnuté rybí kosti v krku, ale i vánoční desky. Najdou se mezi nimi dobré kousky, ale bohužel i otřesné slátaniny, mezi které patří i kolekce s názvem "SuperVánoce" od finalistů dvou řad Česko hledá SuperStar.
3/10

Různí - SuperVánoce

Skladby: Michael Foret - A Winter's Tale, Gába Al Dhábba - All I Want For Christmas Is You, Vlasta Horváth - Jsou svátky, Filip Jankovič - Little Drummer Boy, Martina Balogová - Have Yourself A Mary Little Christmas, Ali Amiri - 'Tis The Season Of Love, Šárka Vaňková - Silent Night, Michal Hudček - Thank God It's Christmas, Klára Zaňková - O Holy Night, Petr Bende - Hvězda, všichni - Last Christmas
Celkový čas: 49:40
Vydavatel: Sony BMG
Zatímco loni to firmu nenapadlo, letos jsme se tomu už bohužel neubránili. Svým způsobem vybraní finalisté obou proběhlých řad Česko hledá SuperStar natočili výběr známých a ve dvou případech dokonce původních vánočních songů. Nemá cenu to na úvod nějak dále rozvádět, snad bych pouze podotknul, že kvalita se kousek od kousku liší natolik, že to vezmu pěkně po pořádku jeden po druhém.

Prakticky celá první část desky je žalostná. Svoji averzi vůči Michaelu Foretovi jsem několikrát popsal v článcích o SuperStar a ani na téhle desce mě svojí verzí "A Winter's Tale" nijak nenadchnul. Z jeho afektovaného projevu se budu otřásat ještě u vánočního stromečku - 3/10. Horší je snad už jen "All I Want For Christmas Is You" od Mariah Carey v podání Al Dhábby, na kterou mám chuť za zprznění téhle původně výborné písničky poštvat policii nebo něco horšího - 2/10. Vlasta Horváth si SuperVánoce nejlíp představuje s "Mandy" modifikovanou na "Jsou svátky". Už mi k tomu chybí jen umělohmotné skleničky respektive lžičky - 4/10. Když slyším Filipa Jankoviče a jeho "Little Drummer Boy", nedá mi to nevzpomenout na legendární hlášku pana profesora Klezly: "Vy jste snad na chvíli pojal podezření, že jste zpěvák," - 2/10.

S Martinou Balogovou konečně přijde na tento titul i trochu kvality. I když jsem "Have Yourself A Mary Little Christmas" slyšel už v lepších verzích, a to například od country star Martiny McBride, Martina Balogová v porovnání s předchozími působí jako balzám na duši - 7/10. Ali Amiri, ač je to s podivem, taky může zpívat o Vánocích. A já si bláhově myslel, že to je křesťanský svátek, jaká to chyba! Nicméně jako jeden ze dvou zpěváků dostal původní písničku "'Tis The Season Of Love" a proti ostatním nevyznívá až tolik tragicky - 6/10. Obrovské překvapení přijde s klasikou "Silent Night", kterou zpívá snad více jak půlkou republiky nenáviděná Šárka Vaňková. Snad vyjma trošku horší angličtiny se jí nedá vytknout nic, spíše naopak. Její hlas se nádherně klene nad celkem slušným podkladem a Šárka tu dokazuje, že je opravdu výborná zpěvačka - 8/10. Michal Hudček taky nezklamal - ostatně vzal si to, co mu vždy šlo dobře, tedy vánoční Queeny "Thank God It's Christmas" - 7/10.

Jestli ovšem někdo na této desce exceluje, pak je to jednoznačně Klára Zaňková a opět s klasikou "O Holy Night", což není žádný máček. Klára naprosto s přehledem zvládá všechny přechody, je znát, že do písničky dává kus duše a navíc svojí hloubkou a barvou hlasu ji obohacuje o další rozměr. Lepší verzi, a že jsem jich už slyšel opravdu hodně, jelikož ji má na desce snad každý, jsme asi ještě neslyšel - 10/10 (jak je sakra možný, že má desku kdejaký looser ze SS, a tahle holka nic?). Petr Bende je kapitola sama pro sebe, dodal si vlastní písničku "Hvězda". Ta vyjma textu nemá s Vánocemi moc společného, nicméně jinak dobrá písnička - 7/10. Posledním songem je společná "Last Christmas" od Wham, která by mohla být snad dobrou třešničkou na dortu nebýt naprosto otřesného syntezátorového hudebního podkladu, nesourodosti jednotlivých zpívajících, šílené produkci a dalších pár desítek chybiček - 3/10.

Co závěrem? Trošku "SuperVánoce" prostříhat a nechat pouze kvalitku, tak... tak nám z toho moc nezbyde, snad možná celkem příjemné EP pár interpretů. Pokud ale hodnotím tuto desku jako celek, pak budu pouze opakovat nadpis: Než SuperVánoce, radši konvertuji k židovství, zapaluji svíčky a začínám slavit chanuku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY