Public Enemy in da Mothefuckin' Prague

03.06.2000 05:00 - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Poslední květnový den jste mohli strávit romantický večer se svou přítelkyní (já vím, taky žádnou nemám) nebo vyrazit na koncert hip-hopové legendy, amerických Public Enemy, do Sky klubu Brumlovka.
Public Enemy
© publicenemy.com
Tahle noc byla pojatá jako velkej hip-hopovej mejdan. Proto jsem dorazil už v půl osmé a nechal se rozhoupat Djem, který pouštěl do lidí hip-hop z desek. Kolem osmé začalo vystoupení první předkapely, Penerů strýčka Homeboye. Brumlovka už byla celkem zaplněná a vzduch těžký. Vystoupení začalo Beat boxem - nastoupil týpek a začal pusou vytvářet beat (rytmus) a napodobovat zvuk scratchující desky. Válel to slušně. Peneři Strýčka Homeboye dostali půlhodiny na všechny svoje songy o "Jižáku" a peneřině a celé svoje vystoupení věnovali Sallymu. Pokud jsem to pochopil dobře, Sally byl barman, který tady pro hip-hop něco udělal a odešel předčasně poslouchat hip-hop do nebe. Hip-hop se u nás už pokouší dělat kde kdo. Není to v podstatě nic těžkýho, pustit si muziku a rapovat do ní, ale schválně si to zkuste. Peneři vypadali, že věří svým textům a DJ Richardo za gramofony odváděl dobrou práci. Jen by se nemuseli tak snažit udělat z "Jižáku" Bronx. Svýho zpěváka, za kterýho by se nemuseli stydět ani Boyz II Men, museli z jeviště odnést a nastoupili Phy-Life-Cypher (PLC).

A to už byl pravý původní hip-hop. Angličtina, černoši, dredy, joint v hubě a drsný gesta. Zajímalo by mě, kolik lidí v sále mělo tušení, o čem se vlastně v anglickém hip-hopu mluví. Veškeré moje snahy zachytit smysl a význam slov byly liché. PLC chvílemi zapomínali, že nejsou v NY. Vyzvali všechny, kdo kouří crack, ať opustí sál a zůstanou jen ti, co kouří trávu. Crack u nás ale kouří pouze zlomek lidí oproti jůesej, takže měli poslat ven spíš všechny perníkáře. Abych to ujasnil, crack je podle PLC svinstvo (následoval o tom i song "Cracked"), alkohol nepijí a kouří marihuanu, protože je v pohodě. Serou na naši vládu a klidně si dají jointa. Už je vám to jasné, you motherfuckers?

OK, čas na hvězdy večera. Asi půl hodiny po PLC hrál DJ Lord od Public Enemy. Ve srovnání s předchozími DJ´s skutečně bůh. Perfektní mixy a hlavně živé opravdové scratche, které u nás vidíme akorát ve filmech. Kolem 22. hodiny se na pódium začali hrnout všichni ti veřejní nepřátelé, aby nám ukázali, jak to s tím hip-hopem vlastně je. A tak pár hodin před prvním červnem, dnem dětí, se jako děti radovali hip-hopeři. Filosofie je jednoduchá. Seru na to, jakou máš barvu pleti, všichni jsme bratři a sestry. Jsme jeden celek a chceme světový mír. Neberte drogy (marihuana se nepočítá) a poslouchejte hip-hop. Vlastně je to sekta :-) . Ale narvaná Brumlovka řvala "YEAH", jak se Chuckovi D nebo Flavorovi zachtělo. Teplota stoupla skoro na padesátku. "YEAH, YEAH", nevšiml jsem si, že by to někomu výrazně vadilo. S Public Enemy jezdí i dva týpci v policejních uniformách. Tváří se hustě, občas rapují a občas předvádějí cviky okoukané z policejní školy. Prostě jsou hustý. Vůbec nejhustší byl dvoumetrákovej černoch, kterej stál první hodinu u bedny, držel v ruce mikrofon, tvářil se hustě a jen kejval hlavou.

A přestože show byla výborně připravená, každý věděl, kde je jeho místo, kdy je jeho čas a všechno šlapalo, králem večera byl pro mě DJ LORD. Je neuvěřitelné, co dokázal se dvěma gramofony a mixem. Buď na písničky pouštěl muziku z obou gramců a různě je střídal a scratchoval nebo vytvářel rytmus tím, že scratchoval z obou vynilů najednou a to takovým způsobem, že se to naprosto nedá popsat. Všichni naši DJ´s by se z něj posadili na prdel. Kromě věcí od Public Enemy zazněl i kousek JB Horns – "Pass The Peace" a "Thank You" od Sly And The Family Stone. Večer tedy byl chvílemi i funky. Mimochodem "Thank You" hrají na koncertech i Monkey Business. Zazněla i spousta věcí od jiných hip-hopových partiček, které ale neznám. Chuck D si chvílemi ulítával na stejné výslovnosti "check" a "Czech", takže to bylo: "...check the mic, yo check it, check it, Czech republic…". Prostě opravdu rozjetej hip-hopovej mejdan. Když jsem byl na WC, drnčeli tam skoro i pisoáry. Myslím, že basy šly daleko přes povolených 100 decibelů.

Jo a jestli nejsem v týhle recenzi moc drsnej? Jo, poprvé v životě jsem poslouchal hip-hop pět hodin v kuse.

Peneři strýčka Homeboye, Phy-Life-Cypher, Public Enemy - Sky klub Brumlovka Praha, 31.5.2000


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY