Zpověď věčně mladého romantika

02.12.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Babyface zná u nás málo lidí, ale většina zná jeho práce. Je to člověk, který stál v devadesátých letech za všemi americkými megastar typu Mariah Carey či Boyz II Men. Babyface není ovšem jen producent, ale i muzikant a zpěvák, který si občas odskočí a natočí svoji desku. Jeho nový kousek nese název "Grown & Sexy":
7/10

Babyface - Grown & Sexy

Skladby: Tonight It's Goin' Down, Grown & Sexy, Mad, Sexy, Cool, Can't Stop Now, Goin' Outta Business, Drama, Love & 'Lationships, Sorry For The Stupid Things, Good To Be In Love, The Loneliness, She, God Must Love U, The Gettin' To Know U, She's International
Celkový čas: 52:38
Vydavatel: Sony BMG
Vyjmenovávat lidi, kterým dělal Kenneth 'Babyface' Edmonds desky, by bylo opravdu takovým malým seznamem megastar hlavně devadesátých let. Stojí za nejúspěšnějšími léty Mariah Carey, Boyz II Men, Whitney Houston a řady dalších. Jako producent a autor nasbíral deset cen Grammy, což snad hovoří za vše. Občas si ovšem odskočí a natočí sólové album, na kterém se realizuje i jako zpěvák. A i když v Evropě nejsou příliš známá, za Atlantikem mají celkem solidní úspěch. Obzvlášť se mu povedly poslední dvě řadové desky "The Day" a "Face2Face" a za zmínku stojí i jeho "MTV Unplugged NYC 1997", kde vedle něj vystoupily i Eric Clapton, Shanice nebo Stevie Wonder. Nyní po čtyřech letech přichází s novinkou "Grown & Sexy".

Asi těžko by někdo znalý mohl očekávat, že by Babyface nefiguroval na desce jako autor a producent, ovšem na několika málo písničkách spolupracoval jako autor a producent ještě s Greggem Paganim (LeAnn Rimes, Will Smith) a pochopitelně s dlouholetým parťákem Darylem Simmonsem. V neposlední řadě si Babyface nahrál i část kytarových partů, s Paganim se podílel i na programmingu a zatímco na minulých deskách měl slušnou řádku hvězd, tentokrát se to obešlo bez nějakých velkých či známých jmen.

Když poslouchám "Grown & Sexy", mám pocit, že, i když v názvu Babyface tvrdí, že dospěl, pořád tak nějak stále zůstává více v předchozí dekádě. Ne že by se v této době úplně zastavil, i on do své hudby implementuje nové postupy, ale naštěstí se nenechává tolik ovlivňovat hip hopem a zůstává na tenké hranici mezi velmi vkusným popem a r'n'b. Pokud čekáte desku plnou hutných beatů, rapu a tvrdých akcentů, pak toto určitě není deska pro vás. Celá se totiž odehrává na velice pomalé někdy až romantické notě, což se může zdát zpočátku poněkud nudné, ale ve chvíli, kdy se soustředěným poslechem do téhle desky ponoříte, zjistíte, že si Babyface s melodiemi pohrává a vkládá do nich velkou porci své geniální invence, a v tu chvíli vám pomalé tempo "Grown & Sexy" naprosto přestane vadit.

I když Babyface deskou "Grown & Sexy" nepřekročil stín dvou předchozích alb, pořád má tento člověk i jako zpěvák světu co říct. Zpočátku se může tahle deska zdát trošku nudná, převládají hodně pomalé věci, ale tento styl Babyface razí již několik let a odvážím se tvrdit, že je tomu jen dobře, protože můj pocit z nynější americké produkce je takový, že se odtud vytrácí melodičnost, a ta naštěstí "Grown & Sexy" rozhodně nechybí. Babyface prostě dělá stále to, co umí nejlépe, a to dělá dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY