Repríza a remíza do třetice všeho dobrého

02.12.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Už to je trochu ohraná písnička, ale do třetice všeho dobrého a snad i naposledy si Santana na své nové album pozval mnoho kolegů z branže, aby mu pomohli natočit třetí pokračování úspěšného formátu "Supernatural". Tentokráte pod názvem "All That I Am" nikterak nepřekvapuje a sází na osvědčenou formulku své tvorby.
6/10

Santana - All That I Am

Skladby: Hermes, El Fuego, I'm Feeling You (feat. Michelle Branch & The Wreckers), My Man (feat. Big Boi & Mary J. Blige), Just Feel Better (feat. Steven Tyler), I Am Somebody (feat. will.i.am), Con Santana, Twisted (feat. Anthony Hamilton), Trinity (feat. Kirk Hammett & Robert Randolph), Cry Baby Cry (feat. Joss Stone & Sean Paul), Brown Skin Girl (feat. Bo Bice), I Don't Wanna Lose Your Love (feat. Los Lonely Boys), Da Tu Amor
Celkový čas: 54:28
Vydavatel: Sony BMG
Je na pováženou, když nějaký známý člověk využívá k opakovanému úspěchu stejnou formulku - ať už písemnou, malířskou, nebo hudební. Přesně toto pasuje aktuálně na Santanu. I když úmysl je to poctivý, ale už potřetí pokouší onen zavedený formát veleúspěšné desky "Supernatural". Už druhé pokračování "Shaman" mělo několik málo trhlin a trojka "All That I Am" snad uzavře tuto trilogii. Je snadné si pozvat mnoho hostů, kteří nejenom svým jménem, ale i talentem okoření kytarové kouzlení mistra Santany. Ale i tento fachman se může utnout jako tesař a slíznout pěknou ostudu. Naštěstí Santana věděl, do čeho jde, a tak s určitou ostražitostí ukuchtil poctivou porci latinou ovlivněné muziky. Album stojí na několika silných momentech, ale i slabá místa si zde našla cestičku na výsluní.

Když máte dobrého trenéra, který má čich na výtečné hráče a talenty, máte vesměs vyhráno. Jejich schopnosti pak stačí lehce ukočírovat a nasměrovat do žánru, který vám je nejbližší. Santana za ta léta došel ke zdárnému čerpání ze svého zavedeného kování kytarových ornamentů, ke kterým dobrousil vkusná latinskoamerická pozlátka. Vše k sobě pasuje a zaujme, ale potřetí už to není tolik povedeným vtipem, na takový špek už opakovaně bleskurychle neskočíte. Plejáda hostující konkurence je opět pestrá a Santana se může pousmát, jak mu to zas vyšlo.

Jak je zvykem, pilotní singl zazpívala Michelle Branch, "I'm Feeling You" je svěží písničkou, ale podobá se jako vejce vejci již dávné libůstce "The Game Of Love". Big Boi z OutKast a Mary J. Blige válí v "My Man", ta aspiruje na nejlepší track alba. Pak několik sklouznutí s vlnou popularity - will.i.am z Black Eeyd Peas pobaví v "I Am Somebody". A zajímavá dvojice - Sean Paul s Joss Stone našli souznění v "Cry Baby Cry". Na "All That I Am" jsou i dvě zcela šokující spolupráce, kdo by to do nich řekl, že se zrovna k tomuto dojde. Kirk Hammett z Metallicy paří se Santanou v "Trinity" a chlapík s největší tlamou Steven Tyler na skok opustil Aerosmith a v "Just Feel Better" oslňuje latino vlněním jako ušitým. Nezdá se, že by měl zábran a chtěl nějak Santanovi pokazit dílo, to jsou teda věci. Ostatní spolupráce nijak extrémně neoslňují, stejně tak dopadl i zbytek skladeb, ve kterých zpívají členové doprovodného ansáblu Santany. Snad jen zmíněná "Trinty" dá na chvilenku možnost vyplavání vzpomínek na "Sambu Pa Ti".

Už tak trochu ohraná písnička, řeknete si, ale zatím tahle sázka na úspěšný formát Santanovi vychází. Nijak to neurazí a některé sešlosti jsou chvályhodně povzbuzující, že existují hudební spojení z radosti. "All That I Am" prochází vyšlapanou cestičkou zručného trenéra, který má čich na vydařené spolupráce, nelze však na ně navěky sázet. Santana by mohl být více svůj a prokázat více občanské statečnosti, že dokáže natočit album bez těchto hvězdných tahounů, kteří vám pomohou zmírnit následky ústupu do vod zapomnění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY