Tihle motoroví myšáci ji mívaj' jako z praku

10.12.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Čtveřice Aušus od Plzně vydala své už třetí album "Don Pistacios". Kdo tuhle partu zná, může čekat klasický nízký standard (jednoduchý bigbít s texty o alkoholu a tak), kdo ji nezná, může touhu po poznání s klidným svědomím v sobě potlačit.
3/10

Aušus - Don Pistacios

Skladby: Pouťová, Ďáblův rock'n'roll, Don Pistacios, Tchýně, Motorová myš, Práce, Víkendový sání, Sportovec, Anděl Macháně, Alkokuře, Prasečí, Ranč Y
Celkový čas: 36:41
"Zmetek, vadný výrobek, nehodnotná věc, bezcennost," tak definují slovníky cizích slov pojem aušus. Kdo takhle pojmenuje svou kapelu, je buď hudební sebevrah (neb obstát před hudebními kritiky bude stát námahu), nebo ironik (v podstatě z těch samých důvodů). A přesto to jedna čtveřice udělala. Aušus jsou z Plzeňska, mají za sebou pár let existence a teď dokonce už třetí album. Z jejich obsahově minimalistického webu se člověk moc informací nedozví, a tak nezbývá než se pohodlně usadit do křesla a zaposlouchat se do libých tónů jejich zboosterovaných kytar.

Jo, ještě jedna informace: Dva členové Aušusu hrají ještě v kapele Ambrozie, jejíž deska redakcí musicserveru taky prosvištěla. Skupiny sice tedy spojuje například frajírkovský vokál Alexandra Fedorova, ale to je tak všechno. Genderově stojí každá na jiném konci - Ambrozie je pro holky, Aušus pro chlapy. Tvrdý chlapy, vole. Na zdraví! Krrrrk!

Nevkusný comicsový obal vyvolává dojem písní pro děti, než si člověk všimne, že ten zelený mužík má nepřítomný výraz v obličeji a v ruce láhev alkoholu. Tento vjem pak definuje celý zvuk Aušusu. "Don Pistacios" je sice jejich už třetí deska, ale posun hledat nelze. Proč? Protože je to zkrátka bigbít, podškatulka opilecký bigbít, a ten se zkrátka vyvíjet nemůže. Čtyřicet minut se tak posluchač pohybuje ve světě jednoduchých popěvků ("Motorová myš"), kulturákových halekaček ("Don Pistacios", "Sport") a textů převážně o tom, jak a kdy se co nejdřív a co nejvíc ožrat. Vadně použitý přechodník v "Pouťové" ponechme stranou a vrhněme se na text "Tchýně", který není o kalení, ale o nepříjemné návštěvě. Při poslechu se nejednomu vybaví "Teta" od Jablkoně, kdo v téhle bitvě vítězí, je jasné. A že si v coveru "Ranče Y" kluci nevzpomněli, že Rú je Rút? To je detail.

Národ bigbítový je velmi zvláštní druh. Poslouchá prostinké rockové písně plné alkoholové tematiky a přirozené nenávisti ke všemu, co se alkoholu může postavit do cesty (sport, práce, manželčini rodiče...). Pro ty všechny je tu Aušus - parta lidí, která vyznává všechny výše zmíněné hodnoty a ještě je ke všemu dokáže převézt do těch zmíněných písní určených zbytku komunity. Všichni ostatní můžou kliknout na "Zavřít stránku".

CD k recenzi poskytla kapela Aušus.

Album: Aušus - Don Pistacios
Hodnocení: 3/10
Celkový čas: 36:41
Skladby: Pouťová, Ďáblův rock'n'roll, Don Pistacios, Tchýně, Motorová myš, Práce, Víkendový sání, Sportovec, Anděl Macháně, Alkokuře, Prasečí, Ranč Y


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY