Anička a Davídek mají pětadvacet

22.11.2005 14:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Ve smršti předvánočních kompilací by se snad neměla ztratit ani výběrovka dvojice Eurythmics pod názvem "Ultimate Collection". Najdete na ní největší hity a k tomu dvě zcela nové písně od seskupení, které s přestávkami existuje již čtvrt století a v osmdesátých letech platilo za největší hvězdy.
8/10

Eurythmics - Ultimate Collection

Skladby: I've Got A Life, Love Is A Stranger, Sweet Dreams (Are Made Of This), Who's That Girl, Right By Your Side, Here Comes The Rain Again, Would I Lie To You, There Must Be An Angel (Playing With My Heart), Sisters Are Doin' It For Themselves, It's Alright (Baby's Coming Back), When Tomorrow Comes, Thorn In My Side, Miracle Of Love, Missionary Man, You Have Placed A Chill In My Heart, I Need A Man, I Saved The World Today, 17 Again, Was It Just Another Love Affair
Celkový čas: 79:53
Vydavatel: Sony BMG
Jedinou výtkou, kterou můžeme mít ke kompilaci britské dvojice Eurythmics "Ultimate Collection", je velký překryv vybraných položek s albem "Greatest Hits". To ovšem vyšlo, považte, již v roce 1991 a od té doby se duo Annie Lennox a Dave Stewart dalo dohromady až na albu "Peace" v roce 1999 a při následném turné (plánovaný pražský koncert byl tehdy zrušen kvůli malému zájmu!). "Ultimate Collection" můžeme chápat i jako narozeninový prezent kapele i jejím fanouškům, neboť Eurythmics vznikli přerodem z Tourists před čtvrtstoletím. Tehdy se z milenecké dvojice stala dvojice pouze umělecká, čekalo na ni několik obrovských hitů a desítky milionů prodaných desek.

Eurythmics minimálně díky dvěma zde uvedeným písním, "Love Is A Stranger" a "Sweet Dreams (Are Made Of This)", platili za věrozvěsty syntezátorového popu. Druhá jmenovaná skladba byla obrovským hitem i díky stylovému videoklipu a dokonce se stala terčem choutek Marilyna Mansona, jenž se vytasil s její coververzí. Ale Dave a Annie byli natolik schopní a soudní, že nezůstali jen u toho a úspěšně vpluli do vod soulu, r'n'b i rocku. Spolupracovali s Arethou Franklin ("Sisters Are Doin' It For Themselves") i Steviem Wonderem ("There Must Be An Angel (Playing With My Heart)"), nahráli několik překrásných balad (jmenujme alespoň "Miracle Of Love"), avšak natočili i tvrdé rockové vypalováky ("Would I Lie To You", "Missionary Man" nebo "I Need A Man"). Tento žánrový rozptyl, skvělý hlas Annie, rozhled a schopnosti Davea a v neposlední řadě vynikající písně ("Here Comes The Rain Again" bych zařadil do své osobní Top 20) jim zajistily velkou popularitu.

Dave Stewart je již léta jednou z nejváženějších person mezi producenty a skladateli, Annie Lennox se v žádném případě nemusí stydět za svou sólovou kariéru, ale společně jako Eurythmics jsou ještě lepší. Proto přišel comeback s deskou "Peace" a po dalších šesti letech se nezdá kariéra dua definitivně uzavřena. První novinka, singl "I've Got A Life", je rozmáchlá skladba jako stvořená pro akce typu Live 8. Druhá nová věc, na první pohled skromná "Was It Just Another Love Affair", je velmi hezká a smutná milostná píseň.

Berme "Ultimate Collection" jako dobrý vkusný dárek nebo jako úvod do podrobnějšího seznámení se s Eurythmics. Tento výběr největších hitů názorně ukazuje, proč byli jednou z nejvýznamnějších popových kapel osmdesátých let a dvě nové písně na albu nejsou vůbec špatné. A pokud by vám to bylo málo, pro ty úplně největší maniaky je v předvánočním čase připraven i luxusní boxset čítající osm cédéček s hudbou Eurythmics.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY