shop.musicserver.cz
Deset nejlepších momentů, kdy si Marilyn Manson půjčoval od jiných

Deset nejlepších momentů, kdy si Marilyn Manson půjčoval od jiných

Vydáno: 14.11.2017 16:00 v sekci Publicistika - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Marilyn Manson je umělcem, který si vydobyl své renomé na základě šokujících performancí i nesmlouvavé kritiky současného světa. Na svém kontě má ale také řadu coverů jiných interpretů, přičemž některé jsou možná známější než zpěvákovy vlastní songy. Pojďme se podívat na deset nejpozoruhodnějších.

Sweet Dreams (Eurythmics)

Song, který Mansona představil světu... a zároveň zadupal do země originál od Eurythmics. Kombinace vyostřených, tvrdých pasáží s temnotou nasáklým vybrnkáváným intrem, které posluchače napíná k prasknutí, a specifickým Mansonovým vokálním projevem. A navrch bizarně groteskní klip. Co více psát? Nadčasová klasika.


Highway To Hell (AC/DC)

Jak si s přímočarým hard-rock'n'rollem australských legend poradil Marilyn Manson, natočivší skladbu na soundtrack k filmu "Detroit Rock City"? Po svém, jak jinak. Spojil dohromady výrazně elektronické až techno sloky s industriálně metalovým refrénem. Chvilku trvá, než se skladba otevře a posluchači dojde, co vlastně poslouchá, nakonec je to ale dost typická mansonovština a více než obstojný, byť nepříliš známý, cover.


Personal Jesus (Depeche Mode)

Tady se Manson ocitnul v těžké konkurenci. Samotný originál je nestárnoucí klasikou, dva roky před Mansonem představil svou niternou verzi Johnny Cash. Co na to Marilyn? Skladbu použil jako kritiku vzhlížení k modlám obecně (na stejné lodi se zde ocitají Gándhí, Kennedy i Stalin) a samozřejmě ji zabalil do industriálně metalového hávu, který vleče kupředu všeobecně známý riff.


Alabama Song (Kurt Vile/The Doors)

Německá groteska třicátých let, kabaret, Kurt Vile, Bertold Brecht - inspirace, kterou se Manson nikdy netajil. Vrcholně to ukazuje tato skladba, která je nedělitelně spojena s jejím živým provedením. Jen klavír (a dvě bizarní hudebnice) a zpěvák. Nic víc, čistá jednoduchost se snoubí s vrcholnou působivostí. A navíc se k teutonské bizarnosti připojuje i psychedelie The Doors. Silné.


Tainted Love (Soft Cell)

Někdy prostě platí, že cover lepší originálu. Původní "Tainted Love" od Soft Cell je dítětem své doby. Přeslazený synth-pop s čistými vokály a melodiemi, které létají nahoru a dolů. Soft Cell by měli Mansonovi poděkovat - je to on, který jejich skladbě zajistil nesmrtelnost (a určitě přidal i pár tisícovek zhlédnutí na YouTube). Mansonova bizarnost i výrazné přitvrzení přidaly "Tainted Love" onen chybějící drive a objevily ve skladbě to skryté, o čemž možná ani její tvůrci nevěděli.


Suicide is Painless (Johnny Madel)

Pozapomenuté skladbě z původního filmového "M*A*S*He" vdechl Manson atmosféru, která původní ironickou kytarovou písničku vrhla do hlubokých tenat temnoty. Pomalá, jen idustiriálními ruchy doprovázaná, se spíše recitovaným než zpívaným textem. Přístup, který prozrazuje dávný vliv Trenta Reznora, byť cesty těchto dvou osobností už se dávno rozešly. Skutečně - ideální doprovod k sebevraždě.


Five to One (The Doors)

The Doors už tu jednou byli, ale místo v tomto článku má bezesporu i "Five to One". Tu Marilyn Manson uchopil přesně ve svém duchu. Jeho verze je tvrdá, metalová, vyřvávaná do posledního tónu. Přesto jsou v ní The Doors jasně slyšet - možná je to atmosféra, možná je to kytarové sólo Johnnyho 5. A vůbec nic proti Jimu Morrisonovi a jeho partě, ale takhle přitvrzený riff "Five To One" vyloženě sluší.


Working Class Hero (John Lennon)

Šok, grotesknost, anti-společenskost - to jsou hlavní atributy Marilyna Mansona. Ale umí to i bez nich - jak jasně ukazuje cover "Working Class Hero", původně od Johna Lennona. Tady zpěvák klade důraz na text, který je sám o sobě dostatečně výmluvný. Jako plus budiž brán fakt, že Manson skladbě přidává notnou porci energie, která Lennonovi přece jen trochu scházela.


Golden Years (David Bowie)

David Bowie a Marilyn Manson jsou osobnosti, které jsou si v mnohém blízké. Pravděpodobně by druhý bez prvního asi nebyl ani takový, jak ho dnes známe. Cover "Golden Years" je ale na Mansona v podstatě uměřený. Jako by úcta k Bowieho velikosti bránila víc do písně vrtat (ostatně podobně se stalo i u "Heroes", kterou si podali tvrďáci Motörhead). Ale i přesto, že je to spíše jen Bowie s hlasem Marilyna Mansona (s obroušeným sedmdesátkovým funky přístupem a hutnější rytmickou aktualizací), stále je to solidní skladba, která si v tomto výčtu své místo zaslouží.


I Put A Spell On You (Screamin' Jay Hawkins)

Skladba "I Put a Spell On You" je bluesovým songem Screamin' Jay Hawkinse, který proslavili svou dlouhou verzí Creedence Clearwater Revival. Manson píseň nahrál na svoje první EP, které vyšlo v roce 1995. Magická, zaklínačská atmosféra společně s temným rytmickým podkladem připomínajícím vzdálené bubny v africkém pralese - to je přesně to, co s Mansonovým stylem dokonale konvenovalo.


This Is Halloween (Danny Elfman)

A legrácka na závěr: Když byl v roce 2006 znovuvydán soudtrack Dannyho Elfmana k Burtonově "Noční můře před Vánoci", nebylo na světě vhodnější osoby, která by mohla natočit novou verzi písničky "This Is Halloween". Muzikálový styl, Manson hrající si s hlasy a výrazy a navrch kouzelně bizarní klip. Nádhera.

Je docela dobře možné, že některou z těchto coververzí Marilyn Manson zahraje i 19. listopadu v Praze, kdy vystoupí v Malé sportovní hale, vstupenky koupíte třeba zde.

NÁZORY
  • You’re so vain (Gene, 14.11.2017 18:28) Reagovat

    Divné, že chybí jedna z nej a jedna z mala oficialne vydaných You’re So Vain

  • Je těžké vybrat 10 nejlepších, mělo jich bý... (Tomas, 20.11.2017 12:37) Reagovat

    Je těžké vybrat 10 nejlepších, mělo jich být tedy 11, protože Rock and Roll Nigger od Patti Smith sem rozhodně patří.

  • Ano, Rock n Roll Nigger chybí. Ale jinak super v (FenyAMG, 20.11.2017 16:59) Reagovat

    Ano, Rock n Roll Nigger chybí. Ale jinak super výběr :)

  • Manson byl několikanásobný vrah ! (JamboMarian, 03.12.2017 19:27) Reagovat

    Člověk, který uctívá takovouto psychopatickou " celebritu " by s s hudbou neměl mít společného. A je to vůbec hudba ?

    • Re: Manson byl několikanásobný vrah ! (Anonym, 20.01.2018 08:43) Reagovat

      Proč by měl bejt psychopat to že je svůj neznamená že je psychopat

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Brian Johnson z AC/DC: "Jsme celí žhaví na to vrátit se na pódia" (03.06.2023 08:58)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu