Elektrizující znamení blízké budoucnosti

20.11.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Label Aliens Production na kompilaci "Signs" představuje naděje československé elektronické undergroundové scény. Ze zahraniční podpořily tuto reprezentaci projekty Polygon a Flint Glass, aby posílily už i tak nabitý team. "Signs" je velmi vydařený a vyvážený výběr.
8/10

Různí - Signs

Skladby: Anima Mundi - Oscillate, Samhain - Subsist, Flint Glass -Delivrance, Disharmony - Repusle, Vortex - Illusions, Terminal State - Systematic Failure, Mindmap - Akusia, Gaping Chasm - Only Shadows Will Survive, Oxyd - Emphatic Clone, Depressive Disorder - Schizophrenia, Tension - Room nr. 5, Polygon - wo a
Celkový čas: 62:09
Vydavatel: Aliens Production
Na řadu kompilací "Be Infected" jako její pátý následovník logicky a přímočaře navazuje cédéčko "Signs". Organizátory celého tohoto reprezentačního tahu světem elektronické hudby se stali Ryby a Lord Sauron, kteří též přispěli ukázkami z tvorby vlastních aktivit v Disharmony a Oxyd, jejich label Aliens Production toto vše zastřešil. Na "Signs" se sešly exkluzivní tracky, které jsou určeny čistě pro tento výběr zabalený ve slušivém digipackovém obalu. Ryby a Sauron oslovili nejenom slovenské a české interprety, jako na kamarádskou výpomoc se tu účastní i francouzský projekt Flint Glass a německý electro pionýr Polygon. Pokud někdo stále přehlíží domácí undergroundovou scénu na poli electronic body music, dark ambientu a industriálu, tak tímto kompilátem může zaostřit svůj zrak na velmi nadějné projekty, které mají zdárné šance na úspěch i venku.

"Signs" proplouvá několika experimentálními náladami, které znatelně čerpají z nekonečné studny zvuků, samplů a ponurých vibrací. První část je převážně ponořena do dark ambientu a závanu pulsující elektroniky. Projekty Anima Mundi, Sanhaim a hlavně Flint Glass dokonale zahltí vaše smysly niternou porcí hudebních kulis, z kterých promlouvá ona hymnická temnota. Na tento start úspěšně navazují Disharmony a po nich jejich nový projekt Vortex, na kterém spojili síly s Romanem Ergou (Anima Mundi, Gaping Chasm). Probuzením v dravějším soundu jsou na ebmku stavějící Terminal State, jejich "Systematic Failure" nijak nevybočuje z tohoto žánru.

Druhá půlka začíná v poklidu, Mindmap svojí účastí podpořili i neméně povedený výběr "Out Of Place Artefacts vol. 1". Hybné probuzení opět vycházející z ebm - to je projekt Gaping Chasm, "Only Shadows Will Surive" kombinuje etnické prvky se syrovějším electro základem. Oxyd se zde prezentují mixem sférického potemnělého soundtracku k neexistujícímu filmu v "Emphatic Clone". Depressive Disorder překvapují neméně povedenou kompozicí "Schizophrenia", která by klidně mohla bez problémů zapadnout na jejich desce "Ultima Ratio". Závěr v otěžích Tension a Polygon nikterak nezaostane - takto vyrovnaná kompilace nevstupuje do světa dění každý den.

Ryby a Sauron odvedli při sestavování "Signs" vynikající práci a při poslechu je znát, že si kladli nemalé cíle a jejich exkurz do světa nevšední elektronické hudby jim vyšel výtečně. Všech dvanáct skladeb tvoří jasný obraz o tom, že domácí scéna nepřežívá z paběrků, ale naopak tu vznikají velmi silné a konkurenceschopné záležitosti. Jen se bohužel o této scéně u nás moc neví. "Signs" by však mohly mnoha posluchačům otevřít oči, takže vřele doporučuji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY