Judas Priest se svým andělem dobývají srdce

15.11.2005 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Judas Priest a ocelově modrý Halfordův hlas na nás uhodili se svým andělem pomsty. Na rozšířené verzi naleznete celé album "Angel Of Retribution" v audio projekci i v DVD sekci. Anděl přišel, udeřil, zmrazil všechny pochyby ledovým dechem a slibuje mnohem víc!
8/10

Judas Priest - Angel Of Retribution (dualdisc)

Skladby: Judas Rising, Deal With The Devil, Revolution, Worth Fighting For, Demonizer, Wheels Of Fire, Angel, Hellrider, Eulogy, Lochness
DVD strana
Celkový čas: asi 83 minut
Obsah: Audio sekce - album "Angel Of Retribution", Video sekce - dokumentace a ukázky skladeb z živého koncertního turné z roku 2004: Breaking The Law, Metal Gods, A Touch Of Evil, Hell Bent For Leather, The Hellion/Electric Eye, Diamonds And Rust, Living After Midnight
Celkový čas: 52:46
Vydavatel: Sony BMG
Staří dobří Judas Priest již před pár měsíci vyslali svého anděla s pekelnou svatozáří, ocelovými křídly a korunou z ostnů... Co vše nám rozšířená verze dualdiscu nabízí? Klasickou stranu CD s audio záznamem výše zmiňovaného alba a DVD sekci, to je jasné. CD stranu otevírá "Judas Rising". Pěkně to pánům Tiptonovi a Downingovi vrčí, ty jejich kytary. Zaříznou se do vás a Halfordův hlas donutí minimálně poslouchat další tři skladby. Bicí klušou jako černý navztekaný hřebec, kytary posluchače nepustí ze svých spárů. Cítíte tam napětí a Jidášek vám dýchá na krk. Dohodněte se s tím jedním ďáblem, jak je tomu v následující skladbě. Sborově nahraný vokál na vás chrlí smršť pekelných modliteb, hajtka u bicích se plynule střídá se šlapákem a melodie zboosterovaných kytar zlověstně běhá po páteři.

A pozor! Přichází revoluce. A neodejde tak rychle, pomazlí se s vašimi ušními bubínky víc jak čtyři a půl minuty. Hit "Revolution" je snad možná známější svým klipem, Jidášovi kněží s ním úspěšně bodují od vydání klasického CD doteď a jistě si díky němu budou získávat stále více příznivců. Následující výpal "Worth Fighting For" je jemnější, citlivější. Halfordův hlas je ledový jako ocel... Ale to není vše. Čert totiž nikdy nespí a "Demonizer" je opus utkaný na Hefaistově kovadlině, má tak jemná, ale neprotrhnutelná vlákna. Můžete se snažit rozervat je, ale pořežete si ruce. Dvojitý šlapák si to valí neustále dopředu, jede jako bleskem potrefený.

Onen démon s vámi bude laškovat i nadále, dokonce vás pozve na projížďku ve svém voze s ohnivými koly. Je to pálivá jízda, ale stojí za to. Odměnou za to všechno utrpení je anděl se smutnými křídly. Obejme vás, pohladí po tváři a osvobodí z toho světa nepravosti hříchů. Najednou jste ve světě, kde není nic špatného, jen samé dobro. "Angel" je velmi působivá skladba, ale musíte se přehoupnout přes tu nejistotu první sloky, počkat si na nástup elektrické kytary, ta opravdová harmonie přijde v druhé půli. Posluchač nevydrží a pustí si anděla ještě jednou, neodolá. Sotva co se tep trochu ustálil, už si to do vás šroubují flažolety a z nebes jedete rovnou do horoucích pekel. Vašemu šoférovi hoří oči, jen co zří spásu v rudé lávě na dně propasti. Bicí udávají rychlost pádu a vy už cítíte to pekelné obejmutí a šlehání kytar. V euforii se přenesete před soud, kde všem vyprávíte svůj příběh. Klavír vám k tomu hraje bolestné kvinty. Taková je "Eulogy", sama o sobě nic nenese, ale v kontextu alba je posledním soudem a čekáním na pravdu.

V hlubinách nicoty se probouzí, řve, jak si protahuje svoje dlouhé tělo. V soudní síni už nastala hrůza a panika, dostalo se vám toho nejzřetelnějšího vynesení rozsudku. Přišla si pro vás, ladně se vlnící a v nastalé panice nasedáte na její hřbet. Na tvářích už cítíte jemný závan vzduchu, ne tu směs síry a spáleného masa z pekla. Jidášek vám udělil svobodu a jeho "Lochness" vás nese na hřbetě na světlo. Na břehu se na vás ona příšera dívá smutnýma očima, otáčí se a mizí v temnotě hlubin, aby tam přečkala další století...

DVD strana posluchače překvapí mimo jiné sekcí Video. Najdete zde ukázky sedmi skladeb ze živého vystoupení a jako první do vás udeří "Breaking The Law". I když se Halford snaží, moc mu ty výšky na tomto záznamu nejdou. Skladba ale není celá (tak jako všech dalších šest), přeruší ji vyjádření členů ke kariéře, hudbě atd. Další ukázkou je "Metal Gods". Zda jsou Judas Priest metalovými bohy, toť otázka. Pravdou je, že za dobu své působnosti toho udělali opravdu hodně; podařilo se jim v podstatě prosadit albem "Rocka Rolla" - na tu dobu je to skutečný heavy metal. Více na sebe upozornili alby jako "Painkiller" a období, kdy ve skupině působil Ripper Owens (Iced Earth), by se dalo nazvat zlomovým. Společně s Ripperem vydali dvě alba: bestiální "Jugulator" a mírnější "Demolition", které bych ocejchovala vysokým číslem (jsou tu skvosty jako "Close To You" a "Lost And Found" - tady se snad vrátili k časům dřívějším, s Robem Halfordem). Ale zase, není to typické album. Následuje ukázka "A Touch Of Evil", pak "Hell Bent For Leather" a velmi slavné "The Hellion/Electric Eye". Každého milovníka balad potěší "Diamonds And Rust" (ukázka - jak jinak). Ale aby lidská mysl nezahálela, posledním kouskem je "Living After Midnight".

Celkově by se dalo říct, že jako metalové album je "Angel Of Retribution" vydařeným počinem. Má šťávu, notnou dávku charismatu a je udělané opravdu působivě, ale na to, že to dělali Jidášci... no... nic moc světoborného. Další metalové album, bohužel. Judas Priest by už asi ničím překvapit nedokázali a ani už nemohli, protože už toho dali lidem strašně moc. Ale comeback je to se všemi fanfárami a s ohlušujícím potleskem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY