A nejlepší české DVD mají Tata Bojs!

07.11.2005 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Tata Bojs si vždy dávali záležet na obrazovém ztvárnění svých koncertů, a tak se není co vidit, že 2DVD "Nanotour" je výtečným kouskem do sbírky jejich fanoušků či DVD-filů. Skvělý obraz, výborný zvuk a spousty bonusů dělají z dévédéčka jeden z nejlepších domácích nosičů.
9/10

Tata Bojs - Nanotour

Skladby: Úvod a Halovo vodítko, Elišce, Tomášovi, C.V.A.N., Léčitel, Hal se zatoulal, Virtuální duet, Nemocná, Pan Tečka, Zprávy a Halovo vodítko, Nový nanopilot, Zmenšený, Boj, Probuzení, Toreadorská otázka, Jednotka času, Šťastnější, Náměsíčná, Lasičky, Dubová psychóza, Attention aux homes!, Růžová armáda, Oba dva
Celkový čas: cca 258 minut
Vydavatel: Warner Music
Koncepční alba nejsou nic, co by vycházelo každý měsíc, většina kapel za svou kariéru nenatočí ani jedno, a pokud ano, je logické, že se jej snaží pořádně zúročit. Tata Bojs, kapela z Hanspaulky, se na "Nanoalbu" pustila do hloubi lidského těla, aby natočila na první pohled složitou, na druhý však svou hudebně nejpísničkovější a nejpřístupnější nahrávku. Poté se vydali na turné s názvem Nanotour, které svou zastávku mělo i v pražské T-Mobile Aréně, jež byla pojata vskutku velkolepě. Naštěstí pro další generace byla i zaznamenána kamerami. A to nemyslím nijak ironicky, ale zcela vážně, protože jsem velký obdivovatel "Nanoalba" a dnes se mi ta deska líbí snad ještě víc než v době vydání. A tudíž jsem nadšen z dvojDVD, které zmíněný pražský koncert kromě dalších materiálů přináší.

Jedno je třeba napsat hned na začátku - co se týká obrazu a zvuku samotného koncertu, je DVD "Nanotour" dosud nejlepším domácím počinem. Obraz se může směle postavit čelem těm nejlepším zahraničním kouskům, zvuk (stereo i DD 5.1) měl samozřejmě na starosti Dušan Neuwerth, tudíž i v tomhle případě není co řešit. Na prvním dévédéčku najdete celé "Nanoalbum" od začátku do konce, skladbu po skladbě, potěší skutečnost, že Halova vodítka jsou pouze dvě, takže nenarušují příběh tak jako na desce. Že to před rokem v T-Mobile Aréně byla pořádná show, dosvědčuje i náš tehdejší report, na DVD si však člověk může vychutnat všechny detaily. Pro kapelu je vyloženě štěstím, že Milan Cais je zároveň výtvarník, takže vymýšlí i různé pódiové fígle, díky nimž je stále se na co dívat. Celá nanočást koncertu je jedním velkým vrcholem, více než skvělý je ale Jiří Schmitzer v "Léčiteli", potěší různé změny v aranžích jednotlivých skladeb, razantní přitvrzení prospělo třeba výtečnému "Panu Tečkovi". Nejslaběji nakonec vyšel "Virtuální duet", i když asi musel být nakonec ve studiu velmi upravován, protože na koncertě se až tolik po pěvecké stránce nevyvedl. K tomu zpěvu... Viděl jsem Tata Bojs několikrát naživo a podle mě nejslabší součástí jejich pódiové prezentace je Caisův zpěv, protože s bubnováním se mu už vyloženě nestíhá věnovat. Z dévédéčka však zní naprosto skvěle, takže bych se ani nedivil, kdyby své pěvecké party ve studiu v klidu přezpíval, ale na druhé straně, i kdyby tomu tak bylo, nijak mi to nevadí, alespoň není zážitek z koncertu rušen falešnými tóny a nestíhání s dechem. Druhý disk pak obsahuje druhou koncertní část vyplněnou staršími skladbami, a i když stále docela nechápu jejich výběr (chybí třeba hity z prvních desek), šlapou skvěle. Závěrečný nářez "Oba dva" je jen pro silné povahy a holčičky namlsané z rádia "Tanečnicí" nebo "Virtuálním duetem" asi musely pod pódiem nechápavě koukat, cože se to děje a kdo jim vyměnil kapelu.

Koncert je jeden velký nátěr, jeho DVD provedení také, ale samozřejmě nás čeká ještě kupa bonusů. U "Nanoalba" si můžete jako angle pustit koncertní projekce, které byly původně za kapelou na velkém plátně, vy si je doma můžete vychutnat ve vyšší kvalitě. Většinou trojrozměrné videoklipy jsou nápadité, zajímavé a rozhodně se nejedná jen o výplň. Ale pokud se na ně budete dívat se svými dětmi, u "Virtuálního duetu" je radši pošlete na chvíli za dveře, abyste se nemuseli červenat, co to ty postavičky na obrazovce provádí. Vznik desky a kapelu vůbec přibližuje čtvrthodinový dokument, pár minut je věnováno i doktorovi z oboru nanotechnologií, několik slov řekne i Jiří Schmitzer. Vítaným bonusem jsou i všechny videoklipy, pobaví "Cyberkartáč", který při koncertě na Brumlovce proběhl internetovým spojením do bytu Marečka Padevěda, pár zajímavých záběrů nabídne i krátký dokument o vystoupení před Davidem Bowiem. K dovršení kupy bonusových materiálů ještě zbývají vyjmenovat fotky z turné, baletu k "Nanoalbu", kresby a dalších pár drobností.

Bohužel i na jinak skvělém a výborně zpracovaném dvojdisku se najde několik chyb, bohužel v authoringové části, což by asi málokdo čekal. Nejde o nijak závažné věci, ale přece jen zamrzí. Kupříkladu když máte přepnutý obraz do prokládaného režimu, dole se objeví nepříjemný barevný kaz, videoklipy nejdou pustit všechny najednou, ale pouze samostatně, minimálně jednou je tam chyba v menu, kdy se při překliknutí na jiný zvuk chybně nápis Nanotour2 změní na Nanotour1, u koncertu můžete překliknout na české titulky, ale žádné tam nejsou a podobné maličkosti. Jsou to sice drobnosti, ale u jinak skvělého dévédéčka zamrzí.

V českých končinách má "Nanotour" jediného kvalitativního konkurenta v podobě "Lazy Youth Old Beggars" Monkey Business, které sice netrumfne v množství materiálů, ale v kvalitě koncertu zcela určitě. Pokud bude vznikat více podobně povedených dévédéček, rozhodně si to dám líbit.

P.S.: Protože "Nanoalbum" bylo na musicserveru podrobeno vůbec první makrorecenzi, DVD "Nanotour" projde stejným křtem v oblasti hudebních dévédéček. V blízké době se tak můžete těšit na názory dalších pěti redaktorů našeho serveru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY