Od šansonu až po rock a pěkně francouzsky

07.11.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Francouzská tvorba Kanaďanky Celine Dion byla vždy značně odlišná od té anglické a je v ní znát i značný kvalitativní rozdíl. O tom, že tomu tak je, se můžete přesvědčit na novém výběru "On Ne Change Pas", který uceleným způsobem dává nahlédnout na tu lepší Celine.
8/10

Celine Dion - On Ne Change Pas

Skladby: CD1 - Je Ne Vous Oublie Pas (Inédit), Tous Les Secrets (Inédit), Pour Que Tu M'Aimes Encore, S'Il Suffisait D'Aimer, Sous Le Vent, Tout L'Or Des Hommes, Je Sais Pas, On Ne Change Pas, Dans Un Autre Monde, Ziggy (Un Garçon Pas Comme Les Autres), L'Amour Existe Encore, J'Irai Oů Tu Iras, Et Je T'Aime Encore, Vole, Je Lui Dirai, Quand On N'A Que L'Amour, I Believe In You (Bonus Track) / CD2 - Le Ballet, Contre Nature, Je Danse Dans Ma Tęte, Le Blues Du Businessman, Le Loup, La Biche Et Le Chevalier (Une Chanson Douce), D'Amour Ou D'Amitié, Mon Ami M'A Quitté, Les Chemins De Ma Maison, Ne Partez Pas Sans Moi (Grand Prix 1988), Je Ne Veux Pas, Zora Sourit, Destin, Tellement J'Ai D'Amour Pour Toi, Ma Nouvelle France (Inédit), Les Derniers Seront Les Premiers, Ce N'Etait Qu'Un Ręve
Celkový čas: 62:16 + 60:20
Vydavatel: Sony BMG
Málokdo mi věří, že francouzská tvorba Celine Dion je naprosto odlišná od té anglické. Většina lidí má tuto Kanaďanku zafixovanou jako výbornou (myšleno po technické stránce) zpěvačku, která ale zpívá nudný pop. Ovšem když už se mi povede někomu vnutit nějakou její francouzskou nahrávku, což bývá občas boj, většinou je překvapený, že Celine Dion dělá i hudbu, která je velice kvalitní. Od alba "Let's Talk About Love" to totiž vypadá, že si tato diva tu místy až nechutnou komerci odbude na anglických nahrávkách, zatímco francouzsky zpívané desky jsou tím uměleckým počinem. Toto moje tvrzení ostatně dokazuje i "On Ne Change Pas", což je výběr toho nejlepšího právě z francouzsky zpívaných desek.

Těch nejlepších písniček (záměrně nepoužívám slovo hity, protože to by bylo u Celine Dion v tomto případě trochu zavádějící) z francouzských desek, kterých vydala, jestli správně počítám, celkem pět plus několik živých alb, je opravdu velká řada, proto rozhodnutí vydat kolekci na dvou CD ani nepřekvapí. Ostatně jen nejprodávanější francouzsky zpívané album všech dob - "D'eux", kde je jedna lahůdka na druhé, by zabralo převážnou část jednoho kotoučku. Zbytek by zabraly písničky z následující desky "S'il Suffisait D'aimer" a na výborné "1 Fille & 4 Types" by už asi místo nevybylo.

Písničky nejsou řazeny chronologicky, ale není to vůbec na škodu, protože takto vzniká dojem daleko větší pestrosti. Zastoupeny jsou totiž i hodně stará alba z rané kariéry Celine, kdy si ještě pohrávala s šansonem, i když nutno napsat, že ani v poslední době vliv tohoto stylu neopustila (typickým příkladem může být "Le Loup, La Biche Et Le Chevalier (Une Chanson Douce)" z posledního alba "Miracle"), což je dané do značné míry lidmi, se kterými na francouzských nahrávkách spolupracuje. Starší skladby, mezi něž patří i "Ne Partez Pas Sans Moi" z cen Eurovize, sice vedle nejnovějších, třebas i lehce rockových kousků z pera Jean-Jacques Goldmana, působí lehce archaicky, ale jsou součástí Celininy tvorby a mají na takto koncipované kolekci své místo.

Na "On Ne Change Pas" je i poměrně dost novinek, respektive dosud nevydaných skladeb. Poprvé na desce Celine Dion se tu například objevuje duet "Sous Le Vent" s dalším Kanaďanem Garouem. Úvodní "Je Ne Vous Oublie Pas" napsal Jacques Veneruso a dá se tedy předpokládat, že je pozůstatkem z "1 Fille & 4 Types". Hymnickou "Tous Les Secrets" složil autorský tým odněkud ze severu a ta asi jako jediná nechává vzpomenout na anglicky zpívané desky. Jedinou anglicky zpívanou písničkou je pak duet s internacionální skupinou Il Divo "I Believe In You", jenž je takovou směsicí klasiky a popu. Poslední je pak celkem povedená balada "Ma Nouvelle France".

Před pár lety vyšel výběr "All The Way: A Decade Of Song", což je možná výběr opravdu těch největších hitů Celine Dion, ovšem chcete-li výběr toho nejlepšího od této kanadské divy, pak je výborně sestavená kolekce "On Ne Change Pas" prakticky jednoznačnou volbou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY