Unplugged vystoupení plné příjemného napětí

09.11.2005 13:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Po dvou veleúspěšných řadovkách se americká soulová hvězdička Alicia Keys rozhodla vydat živé album se vše říkajícím názvem "Unplugged". Její pěvecké a instrumentální schopnosti ji ostatně k natočení právě takové desky přímo předurčovaly. Jak vše nakonec dopadlo, se dozvíte z naší recenze.
8/10

Alicia Keys - Unplugged

Skladby: Intro Alicia's Prayer (Acappella), Karma, Heartburn, A Woman's Worth, Unbreakable, How Come You Don't Call Me, If I Was Your Woman, If I Ain't Got You, Every Little Bit Hurts, Streets Of New York, Wild Horses, Diary, You Don't Know My Name, Stolen Moments, Fallin', Love It Or Leave It Alone / Welcome To Jamrock
Celkový čas: 72:27
Vydavatel: Sony BMG
Moc šikovná holka, tahle Alicia. Ve svých třiadvaceti letech má na kontě dvě povedená, v podstatě autorská alba, kterých se do dnešního dne po světě prodalo už hodně přes deset miliónů. Vitríny jejího kanclu se prohýbají pod tunami nejrůznějších ocenění, jimž dominuje pěkná řádka zlatých gramofonků. Už teď je z ní hvězda první velikosti, ale ona se, místo aby plnila titulní stránky bulváru, raději po nocích věnuje psaní poezie nebo si sem tam prubne nějakou tu filmovou roli. A navíc - jen tak mezi námi - je prostě k nakousnutí! Alicia Keys.

Ještě před tím, než se vrhne do příprav nového řadového alba se tahle (neo)soulová princeznička rozhodla obdarovat své fanoušky hudebním darčekem v podobě CD a DVD záznamu ze svého newyorského unplugged vystoupení. A když to tak poslouchám, musím uznat, že to ten červencový večer mohl být docela prima zážitek. Který si ostatně díky skutečně skvělému zvuku nahrávky můžete kdykoliv zopakovat v teple vašeho domova. Stačí jenom ztlumit světla, nalít sklenku dobrého vína, uvelebit se pohodlně v křesle, přivřít oči a rázem se při troše fantazie a dobré vůle můžete i vy ocitnout na půdě brooklynské Academy Of Music uprostřed nadšeně aplaudujícího davu...

Aby všichni věděli, s kým mají tu čest, vystřihne Alicia hned na začátku á cappella kratičkou "Intro Alicia's Prayer". Pak už se ke slovu dostane precizně sehraná kapela (unplugged to tedy rozhodně není, ale to je vlastně vedlejší) zahrnující mimo jiné výtečně funkující dechovou sekci a neotřele aranžovaný smyčcový kvartet. Kapitolou samou pro sebe jsou pak doprovodní vokalisté (tři zpěvačky a jeden zpěvák). Ti jsou pro Aliciu naprosto rovnocennými partnery a dokážou ji vytrhnout z občasné profi-akademičnosti jejího přednesu a vyprovokovat k patřičně živelnému a emotivnímu projevu. Aliciin sametově uhlazený hlas v takových vypjatých chvílích decánko zhrubne, což není vůbec na škodu. Právě tyhle vokální přestřelky jsou jedním z hlavních důvodů, proč si k předchozím dvěma řadovkám pořizovat i tenhle živák.

Tím dalším je jistě přítomnost dvou nových skladeb. A pozor, rozhodně se nejedná o žádná béčka. "Unbreakable", původně připravovaná už pro album "The Diary Of Alicia Keys", ani "Stolen Moment" mezi staršími hity rozhodně nezapadnou. Dalším bonusem je zařazení hned několika coververzí. V předělávce motownské klasiky "Little Bit Hurts", kterou proslavila Brenda Holloway a Aretha Franklin, se Alicia otevřeně hlásí ke svým hudebním kořenům. Při srovnání zjistíte, že za svými zkušenějšími kolegyněmi stále ještě zaostává, ale naděje, že i z ní časem vyroste skutečná soulová diva, tu rozhodně je. Milým překvapením je výběr balady "Wild Horses" z repertoáru Rolling Stones. Alicia k její interpretaci přizvala Adama Levina, frontmana srdcerváčů Maroon 5, a ten zvládl jaggerovský part překvapivě se ctí. Výsledkem je jeden z vrcholů celé desky. Neméně působivé je pak i uvolněné a rozhoupané reggae-hiphopové finále s hostujícími Commonem, Mos Defem a Damianem Marleym.

Hlavní osu desky ale samozřejmě tvoří průřez alby "Song In A Minor" (zastoupeno třikrát) a "The Diary Of Alicia Keys" (šest kousků). Nová aranžmá nejsou ve většině případů nějak dramaticky odlišná od originálních verzí (největších změn doznala skladba "Heartburn"). Přesto i drobné úpravy všem skladbám nesporně prospěly a ty získaly zcela nový náboj. A právě proto lze tenhle luxusní živák, jenž definitivně pečetí všestranný (pěvecký, instrumentální i skladatelský) talent slečny Keysové, doporučit jak stávajícím fanouškům, tak i všem zájemcům, kteří by se s její tvorbou teprve rádi seznámili. Věřte mi, že nikdo nebudete litovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY