Sametový hlas, r'n'b, rap a soul

30.11.2005 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Alicia Keys si pro nás připravila k desce "Unplugged" stejnojmenné DVD. Podívejte se, jak se tato mladá a talentovaná zpěvačka a klavíristka zlepšila, jak stoupá na bárce jemných melodiíí a hudebních nuancí k duším milovníků soulu, r'n'b a trochou rapu. Klubouk dolů před touto mladou slečnou za klavírem!
6/10

Alicia Keys - Unplugged

Skladby: Intro Alicia's Prayer, Karma, Heartburn, A Woman's Worth, Unbreakable, How Come You Don´t Call Me, If I Was Your Woman, If I Ain't Got You, Every Little Bit Hurts, Streets Of New York, Wild Horses, Diary, You Don't Know My Name, Stolen Moments, Fallin', Love It Or Leave It Alone / Welcome To Jamrock, Unbreakable (Music Video), Behind The Scenes
Celkový čas: asi 95 minut
Vydavatel: Sony BMG
Soulová panenka se sametovým hláskem Alicia Keys má pro nás "Unplugged" DVD se stejným materiálem, jaký je na stejnojmenném CD. Narodila se na Manhattanu a je nejnovějším objevem proslulého lovce talentů Clivea Davise. Je autorkou všech svých skladeb a úspěch sklízí jak na hudební scéně, tak i ve světě filmu. Počátky její filmografie sahají až do roku 1985, kdy si jako čtyřletá zahrála v americkém seriálu, a pokračují až do roku 2003. Co se týče její diskografie, vydala zatím dvě řadová alba, z nichž nejstarší se objevilo na trhu roku 2001. Asi nejvíce na sebe upoutala hity jako "Fallin'", který se dodnes hraje velmi často v rádiích a k němuž hudební televize rády pouštějí do éteru klip. Nové DVD obsahuje celkem sedmnáct kousků, jejichž naprosto odlišné kouzlo vyniká v jiném světle unpluggedu. Nejvíce vás potěší Aliciin hřejivý hlas. Jak můžete slyšet, ona sama si libuje v různých kudrlinkách a glizech, i když jí to sem tam někdy ujede. Ale jako správný profík to přejde a dává pozor, aby ji hlasivky příště poslouchaly.

DVD zahajuje "Intro Alicia Keys Prayer (Acapella)", úvodník, který by vás měl připravit na temperamentně podanou "Karma" s velmi chytlavou melodií. Naprosto plynule přejde v "Heartburn". Následuje "Woman's Worth", věcička s krásným soulovým začátkem a procítěným vokálem. Zvláštní pochvalu zaslouží doprovodní vokalisté, jejichž výkon je v této skladbě i během celého koncertu vynikající. Spalujícím začátkem se může chlubit "Unbreakable", která je jednou z novinek. To, že je Alicia zdatnou klavíristkou, potvrdí intrem následující skladby "How Come You Don't Call Me", kde si také pohrává s hlasovou linkou.

Tak, jak citlivé jsou horní tóny na klavír, je stejnou měrou citlivá i "If I Was Your Woman", opět pěkná vlaštovka. Je jedním z povedených coverů, kde se Alicia do zpěvu sice pěkně vžila, ale sem tam jí to nahoře ujede a horní registr hlasivek nestačí. Dalším velmi zajímavým počinem je "Every Little Bit Hurts". Důvtipný valčíkový rytmus vás odpoutá od země a swingový krok nenechá dopadnout zpět. Další novinkou je cover skladby od Rolling Stones "Wild Horses" se zpěvákem Adamem Levinem ze skupiny Maroon 5. No, světlým místem je nástup Aliciina zpěvu, jinak to za moc nestojí. Levinův hlas působí umečeně a je až moc vysoko posazený. Ale přiznejme si, dělat cover od Stounů a zpívat Jaggerův part - z toho může být jedině parodie.

Následující skladba z alba "The Diary Of Alicia Keys" je známým hitem, tak jako všechny další skladby, kterými jsou "You Don't Know My Name" z téhož alba jako předcházející kus. Velmi působivou věcí se stala "Fallin'", stoupající stále výš a výš. Posledními kousky v sekci koncertu jsou "Love It Or Leave It Alone" a "Welcome to Jamrock" - ta je jakousi závěrečnou rozlučkou pro všechny, kteří holdují zpěvu. Mísí se tu rap, Aliciin sametový vokál a hlasy doprovodných vokalistů. V sekci Special Features je pohled do zákulisí se zpěvaččiným komentářem (ne typu "Děkuji rodině, přátelům...", ale spíše typu "Jsme rádi že jsme to zvádli a nebýt vokalistů, úspěch by moc velký nebyl. Velkou zásluhu má producent Alex Coletti."). Taky se můžete podívat, jak probíhalo celé chystání místa činu, od pódiové grafiky po umístění hudebních instrumentů. Dalším bonbónkem je video "Unbreakable".

Kvalita DVD je velmi vysoká, obraz dobrý, ostrý a udělaný perfektně. Záznam se v DD 5.1 nese pěkně a hlas vyniká, kde má. Vokalisté jsou na stejné úrovni a celkový dojem z koncertu je ucelený, nenajdete žádná slabá místa. Přátelská atmosféra kypí ze záznamu nebývalou měrou a vše do sebe perfektně zapadá. Bohužel Sony BMG skrblilo na materiálu. Ještě horší to je ale s titulky; ty prostě nejsou. Nejsou u koncertu, u skladeb už vůbec a co se týče bonusového materiálu, tak tam také ne. Fandové sice mají k dispozici úžasný koncert, ale díky dost zásadním nedostatkům se celkový dojem z DVD rapidně zmenšuje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY