Hvězdní vojáci po dvou letech ve studiu

31.10.2005 05:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Britské kvarteto Starsailor se na delší dobu zavřelo do studia a nyní konečně vychází jejich další řadovka "On The Outside". Čekalo se na ni dlouho a kapela také vzala svůj úkol vážně. Na britské hudební scéně jsou kytarové skupiny věcí velmi běžnou, a proto prosadit se mezi takovou konkurencí je věcí nelehkou. Jak se s tím kapela Starsailor vypořádala?
7/10

Starsailor - On The Outside

Skladby: In The Crossfire, Counterfeit Life, In My Blood, Faith Hope Love, I Don't Know, Way Back Home, Keep Us Together, Get Out While You Can, This Time, White Light, Jeremiah
Celkový čas: 38:56
Vydavatel: EMI
Jedna z mnoha kvalitních britských kapel, kterou kolem sebe zformoval kytarista James Walsh, vydává již dlouho očekávanou řadovou desku "On The Outside". Sami členové o albu mluví jako o povedeném kusu. Skupina Starsailor ukazuje, že tvrdá dřina někam vede. Tento druh kytarového brit-popu už přece jenom není nejmladší, a proto jakákoli invence je nejenom vhodná, ale i nutná. Od poslední řadovky "Silence Is Easy" z roku 2003 čeká na každého několik příjemných změn. Tak především aranže jsou na "On The Outside" konečně dotáhnuty na perfektní úroveň a jednotliví členové porozuměli svým nástrojům.

Další změnou je také samotný kytarový zvuk - do popředí se derou kytary elektrické, namísto dosavadního spíše akustického tónu. Album je také tvrdší než předchozí, což je jednoznačně plus. Frontman skupiny James Walsh při jednom z rozhovorů uvedl, že deska více vnímá okolní svět a všímá si společenských problémů. Klasické pitvání mezilidských vztahů skutečně přechází k tématům jako válka ("In The Crossfire") nebo třídní rozdělení společnosti ("Get Out While You Can"). K některým songům se poutají i zajímavé příběhy ("Jeremiah" je údajně inspirován dosud nevysvětleným zmizením britského studenta jménem Jeremiah).

Příběh o "On The Outside" ale ještě nekončí. Nemohu se zbavit dojmu, že slabou stránkou většiny písní jsou vokály. Celých 90% veškerého času je slyšet pouze lead vocal Jamese Walshe. Na nějaký poutavý dvojhlas nebo background vocals se posluchač dost načeká. Tempo jednotlivých skladeb je dost podobné - klasické balady a la Travis nebo Coldplay. Každá stopa ale skrývá nějaký hudební nápad, dosti zajímavá je pak "This Time", naopak zmiňovaný "Jeremiah" nebo "I Don't Know" jsou věci spíše slabší. Dobrý dojem skrz naskrz albem dělá (už tradičně) zvonivý klavír Barryho Westheada.

Deska britského kvarteta Starsailor "On The Outside" se vcelku vydařila. Ničím vás ale neohromí, nepřináší mnoho nového. Příznivci tohoto druhu hudby ji jistě velmi ocení, pro ostatní to může být zpestřením jednoho krátkého večera. Krátkého proto, že deska obsahuje 11 skladeb a dohromady trvá 39 minut. Jestli vás osloví, zjistíte sami. Pokud se vám líbil dosavadní zvuk kapely Starsailor, zklamáni nebudete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY