Eagle-Eye Cherry - Living In The Present Future

31.05.2000 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Na své druhé desce Eagle-Eye Cherry dokazuje, že první album "Desireless" bylo jen nadechnutím, takhle příjemnou desku rock-blues-popových skladeb člověk jen tak nenajde. Sestra Neneh může jen tiše závidět.
8/10

Eagle-Eye Cherry - Living In The Present Future

Skladby: Been Here Once Before, Are You Still Having Fun, One Good Reason, Promises Made, Burning Up, Together We'll Die, Long Way Around, Lonely Days (Miles Away), First To Fall, Miss Fortune, She Didn't Believe, Shades Of Gray

Celkový čas: 45:36
Po debutu "Desireless", kterého se prodalo asi 4 miliónů nosičů, hodně díky singlu "Save Tonight", si dal Eagle-Eye s druhou deskou docela načas. Především hodně koncertoval a tak na skládání času moc nebylo. Přesto postupně, spolu se svými spoluhráči a producenty Klausem Ahlundem, Adamem Kvimanem a nově i elitním Rickem Rubinem, začal tvořit nové skladby. Prý chtěl navázat na to, kde skončil právě se skladbou "Save Tonight".

Myslím, že se mu to podařilo beze zbytku, jde o album plné výborných rock(pop)ových písniček s bluesovým nádechem, jeden "hit" vedle druhého. Takové "Burning Up" je možná až příliš podobné prvnímu hitu, ale proč ne. Hybnější kytarové písničky s příjmeným vokálem se uplatní vždycky, pár poslechů stačí a vy si budete jednotlivé skladby pokoušet zpívat. Úvodní skladba je zajímavá echovanou kytarou, druhou "Are You Still Having Fun" určitě uvítají příznivci Oasis, což ale neznamená, že by šlo o nějakou kopii, jen ty vybrnkávané kytary svádí k tomu srovnání. Není divu, že jde o první singl, dokonce výborně představuje celé album.

Ve třetí "One Good Reason" se přihlásí bluesové kořeny, ze začátku pouze s kytarou zpívaná skladba ukazuje, že umí i pomalejší kousky. Po smyčci obarvené klidné skladbě "Promises Made" přijde už výše zmiňované dvojče prvního hitu, ale ten refrén je tak chytlavý... Následující "Together" považuji za vrchol alba, opět bluesem nasáklá, ale hybnější s malými sóly trumpety a možná i trochu přes vokodér prohnaným vokálem, takový komerční "odvar" :-) z Jon Spencer Blues Explosion. V podobném duchu to jde i dál, a co je důležité, v nesnížené kvalitě. V jedné skladbě si zazpívá i jeho slavnější (i když ...) sestra Neneh, příjemné osvěžení. Nuda nehrozí i kvůli velice rozumné stopáži alba a jednotlivých skladeb. Texty jsou příjemně civilní, většinou o vztazích (o čem taky jiném).

Prostě tahle deska se povedla, jsem zvědav, kam se pohne příště, protože by byla škoda zůstávat jen na jednom teritoriu, jeho spolupráce s dalšími hudebníky (např. Maxim z Prodigy) naznačuje další možnosti.

Album: Eagle-Eye Cherry - Living In The Present Future
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 45:36
Skladby: Been Here Once Before, Are You Still Having Fun, One Good Reason, Promises Made, Burning Up, Together We'll Die, Long Way Around, Lonely Days (Miles Away), First To Fall, Miss Fortune, She Didn't Believe, Shades Of Gray



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY