Nejsi nic, dokud nepřijde víkend

24.10.2005 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

Chris Corner z legendární britské kapely Sneaker Pimps natočil se svými přáteli desku. Tento svůj vedlejší projekt nazval IAMX a první album "Kiss + Swallow". Své si na něm najdou nejen příznivci Depeche Mode a Sneaker Pimps. Nahrávku v Česku letos vydalo brněnské vydavatelství X Production.
7/10

IAMX - Kiss + Swallow

Skladby: IAMX, Kiss + Swallow, Sailor, Naked But Safe, Simple Girl, Mercy, Your Joy Is My Low, I Like Pretending, You Stick It In Me, Skin Vision, Missile, White Suburb Impressionism, Heatwave
Celkový čas: 60:53
Vydavatel: X Production
Desku "Políbit a spolknout" se svými přáteli natočil frontman populárních britských Sneaker Pimps. Svůj projekt pojmenoval IAMX. Album dáte poprvé do přehrávače. Buď vás dostane na první poslech, nebo se k němu vrátíte až časem. "Sexuální" vokál i texty Chrise Cornera jsou totiž hodně návykové a nápadité a věřte mi, že si ty písničky budete časem taky zpívat. Jenomže právě zpěvová linka je na celé desce asi to nejnápaditější a nejzajímavější. Ostatní nástroje už plní jen jakousi doplňkovou funkci a nedostávají tolik prostoru. Nejdřív vás bude bavit vokál a styl zpěvu, ale pak budete chtít slyšet něco víc. A teď je otázka, jestli to tam dokážete najít, nebo ne.

Celá deska je podbarvená samply a občas i ženským vokálem zpěvačky Sue Denim. V písni "Sailor" se zpěváka jeho spoluvězeň na cele ptá, jestli by chtěl být jako námořník, na moři, bez žen... Jeho myšlenky jsou celé jakoby špinavé a atmosféra desky je ponurá. Zdá se, jako by s přibývajícími minutami přibývala i nápaditost oněch samplů a různých podbarvení. Občas sice máte pocit, že jste to už někde slyšeli a že už to se smyčcemi a aranžemi přehání. Ale jinak Chris, který desku zárověň produkoval, odvedl dobrou práci. Ostatně v Česku už se projekt IAMX předvedl dvakrát, takže jste jeho práci mohli vidět i naživo.

Album určitě potěší fanoušky Depeche Mode. I když nevystoupí z jejich stínu, najdou si na něm určitě několik dobrých zářezů, mezi něž patří titulní "Kiss + Swallow", "Mercy" nebo "Simple Girl". V bookletu najdete sérii prazvláštních koláží a fotek, které sama kapela nazývá "Piss/Shit" art. K hudbě IAMX pasují... Už jen obličej s nápisem X se dokonale hodí jako "obraz" k tomu, co slyšíte z jejich hudby. A jako místo k poslechu téhle desky doporučuji noční velkoměsto. Jen tak si přejíždět z klubu do klubu ve vlastní limuzíně a k tomu si pustit IAMX. Nejste totiž vůbec nic, dokud nepřijde víkend...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY