Tepoucí srdce záchranáře delfína

14.10.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po skomírajících úspěších předchozích nahrávek "Neon Lights" a "Cry" se Simple Minds dokázali odrazit k výšinám a natočit energicky výrazné a silné album "Black & White 050505". Singl "Home" je poctivě líbivý, tento comeback se hodně vydařil!
8/10

Simple Minds - Black & White 050505

Skladby: Stay Visible, Home, Stranger, Different World (Taormina.Me), Underneath The Ice, The Jeweller Part 2, A Life Shot In Black & White, Kiss The Ground, Dolphins, Home (enhanced video)
Celkový čas: 41:10
Vydavatel: Sony BMG
Pokud někdo již odepisoval Simple Minds, udělal docela fatální přešlap. V devadesátých letech to s nimi sice šlo trošku z kopce, možná za to mohla i silná alkoholická závislost leadera Jima Kerra, ale on se z ní naštěstí dostal. Následovalo putování po malých labelech a hledání své vlastní tváře, duo Kerr a Burchill však nic nevzdávalo. Po albu coververzí "Neon Lights", studiovce "Cry" a tříleté pauze tu konečně máme našlápnutou novinku "Black & White 050505". Prvotní kritiky pějí jen samou chválu a mluví o velmi vydařeném a energickém comebacku. Na singlu vyšla vydařená "Home" (video je k nahlédnutí přímo na tomto cédéčku) a deska srší typickou melodičností Simple Minds jako za starých dobrých časů.

Jima Kerra a Charlieho Burchilla na nové desce podporují bubeník Mel Gaynor a baskytarista Eddy Duffy. "Black & White 050505" přeskakuje několik méně povedených nahrávek, aby čerpalo z nejsilnějších stránek Simple Minds. Pokud by vyšlo rok po vynikajícím "Once Upon A Time", myslím, že bychom je slyšeli na každém kroku. Ale oněch dvacet let udělalo své, Jimův vokál už není tolik charismatický, přece jen alkoholová závislost se někde projevit musela. Jeho spolupráce s Jam & Spoon na desce "Tripomatic Fairytales 3003" jménem "Cynical Heart" dávala naději, že by to nemuselo být až tak zlé. Deska vznikala v malebném holandském městě Hiversum a míchalo se v Los Angeles. Glasgow se jen mihl v začátku prací na této desce, Simple Minds teď více zastihnete právě v Holandsku.

Devět písní naplnilo toto dlouhé očekávání. Od první "Stay Visible", ta má trošku, jak je zvykem, protáhnutou předehru, nastává onen zlom a přichází jeden výrazný a melodický song za druhým. Singl "Home" z tohoto nástupu nesleví, ale svou hitovostí ho trumfne následující dvojice "Stranger" a "Different World (Taormina.Me)". Simple Minds mají ve sbírce i vydařené pomalejší kompozice, jejich sešlost zde rozšiřují povedené "Underneath The Ice", skoro titulní "A Life Shot In Black & White" nebo výrazně hymnická "Dolphins" v úplném závěru. Energií srší i "The Jeweller", který již má své místo na desce "Our Secrets Are The Same" (pod názvem "Jeweller To The Stars"), která samostatně nikdy nevyšla, ale najdete ji v kolekci "Silver Box" jako bonus, proto je zde ono rozlišení "Part 2". Melodicky emotivní pop-rock Simple Minds má prostě stále onu chutnou a dobře stravitelnou šťávu.

Simple Minds udeřili a vydali se tím správným směrem. Natočili desku, na které jako z rukávu sypou povedené songy a jsou si po letech konečně jistí svou pozicí, ta má i pevné základy. "Black & White 050505" je může vrátit do povědomí a doufejme, že chystané turné zavítá i k nám. Takové Simple Minds si z radostí poslechne každý fanda poctivé a inteligentní muziky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY