Jak se tančí 'polka do ska'

03.10.2005 14:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Jste-li v dnešní době majitelem či provozovatelem hudebního klubu a chcete-li mít zaručeně našlapaný dům, vsaďte na ska! To totiž frčí, fanouškovská základná z řad natěšených středoškoláků je značná, a stále roste, stejně jako vzniká spousta nových kapel. My jsme si tentokrát zaskákali společně s již prověřenými plzeňskými Tleskač. A stálo to za to!
Tleskač,Trutnov,1.10.2005 small c
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Víte o tom, že slavný vynálezce a (skoro)vzduchoplavec Jan Tleskač měl staršího bratránka Mílu? A ten že stál u samého zrodu hudebního stylu zvaného ska? Nevíte? Tak to jste zřejmě dosud neměli tu čest seznámit se s "Pilsner Ska Orchestra" Tleskač. Tahle rozverná úderka ze západu Čech je momentálně jedním z nejoblíbenějších a nejzábavnějších ska spolků u nás. A zároveň taky možná tím nejkontroverznějším. Tedy alespoň pro stylové puristy. Tleskač si totiž nelámou hlavu s ideovou omáčkou, jež je pro některé echt skáčkaře nepostradatelná, a jedou si po vlastní trase, která je spíš než protestními transparenty lemována reklamními billboardy na pivo a zelenou. Tedy nic pro intoše. Tleskač jsou v první i v poslední řadě o přímočaré, nezávazné a nevázané zábavě. Jejich humor je sice místy poněkud hrubozrnný, ale když přistoupíte na hru, budete se v jejich přítomnosti bavit náramně. Jejich loňský debut "Ska z Česka" je rozhodně doporučení hodný, ale jestli chcete skutečně zjistit, zač je toho plzeňský loket, musíte bezpodmínečně vyrazit na koncert.

Tleskač,Trutnov,1.10.2005 small b
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Jenom tam si totiž budete moci vychutnat kupříkladu ve stylových stejnokrojích radostně exhibující dechaře, kteří dokáží publikum dostat do varu roztodivnými pohybovými kreacemi - předcvičováním aerobiku počínaje a prazvláštním výrazovým tancem konče. Nebo zábavné vejšplechty zpěváka pyšnícího se vše říkající přezdívkou Prasopes, jenž svým osobitým konferenciérským stylem jenom podtrhuje celkovou estrádně cirkusovou atmosféru každého Tleskačova mejdanu. Nejpodstatnější však je, že v tomto případě celá show stojí na velmi festovních muzikantských základech. Kapela, jejíž kořeny byste nalezli u bláznivých punkýšů Požár mlýna, má zkrátka hodně nahráno. A to je sakra znát. Pak už schází jenom maličkost, totiž mít v zásobě dostatek melodicky chytlavých a řádně odpíchnutých hitovek, nejlépe opatřených lehce zapamatovatelným sloganem, které udrží publikum ve správné provozní teplotě (těsně před vybubláním) po celou dobu koncertu.

Tleskač,Trutnov,1.10.2005 small a
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
A zrovna takových mají Tleskač na skladě nespočet. Ať už jde o osvědčené kousky "Třináctý znamení", "V té naší zahrádce", "Příběh Jana Tleskače" nebo o neméně povedené a skočné nové skladby, kterých pánové a dáma předvedli v zaplněném trutnovském klubu New End celou řadu. A když i tentokrát kapela v rámci bouřlivě vytleskaných přídavků přihodila tradičně ultrarychlý cover Spáleného "Plakalo bejby" a následně Mládkovými texty vyšperkovanou verzi "Don't Worry Be Happy" bylo místní publikum na vrcholu blaha.

Ska naživo (nejen) v podání Tleskač, to je solidní fyzická zátěž - spousta divokého tance, spousta potu, teenagerovských fans, pošlapaný/prošlapaný kecky a ve výsledku kupa pozitivní energie a dobré nálady do foroty. Takže zaskočte si taky někdy na Tleskače, radím vám dobře!

Tleskač, Trutnov, New End, 1.10.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY