Křižník Potěmkin osmdesát let poté

06.10.2005 14:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

V roce 1925 natočil Sergej Ejzenštejn němý film "Křižník Potěmkin", jenž je dosud považován za jeden z nejzásadnějších milníků světové kinematografie. O necelých osmdesát let později jej britská dvojice Pet Shop Boys opatřila novým soundtrackem, jenž nyní vychází na CD. A představuje velmi povedený mix elektroniky a soudobé vážné hudby.
8/10

Tennant / Lowe - Battleship Potemkin (soundtrack)

Skladby: "Comrades!", Men And Maggots, Our Daily Bread, Drama In The Harbour, Nyet, To The Shore, Odessa, No Time For Tears, To The Battleship, After All (The Odessa Staircase), Stormy Meetings, Night Falls, Full Steam Ahead, The Squardon, For Freedom
Celkový čas: 68:25
Vydavatel: EMI
Zatímco jiné hvězdy popu osmdesátých let v dnešní době zvládají jen vydávat různé výběry, pokud vůbec přežily ústup ze slávy a klesající prodeje desek, britské duo Pet Shop Boys, které tvoří Neil Tennant a Chris Lowe, se stále snaží posunout svou tvorbu někam dál, či se vydat po jiných stezkách. Příjemnou změnu zvuku přineslo využití kytar na poslední řadovce "Release", na řadu přišel i muzikál s gay tématikou "Closer To Heaven" a nejnovější položkou do nevšednosti jejich tvorby posledních několika let je nový soundtrack k němému filmu "Křižník Potěmkin" režiséra Sergeje Ejzenštejna.

Film, který Ejzenštejn natočil v roce 1925, zachycuje revoluci ruských námořníků v roce 1905. Snímek je němý, doplněný pouze několika předělovými titulky, z hlediska hudebního doprovodu byl při své ruské premiéře doplněn úseky z děl Beethovena a Čajkovského, poté originální hudbou Edmunda Meisela. Sám režisér prý projevil přání, aby snímek, jenž bývá často řazen mezi nejlepší v historii, dostal každých deset let nový soundtrack. Náklonnost Neila Tennanta k ruské kultuře je obecně známa (ne nadarmo byli právě Pet Shop Boys hlavními hvězdami ruského koncertu Live 8), a tak když je v roce 2003 Phillip Dodd, ředitel Institutu současného umění v Londýně, požádal o stvoření aktuálního hudebního doprovodu, Tennant s Lowem kývli, ačkoli s podobnou prací dosud neměli zkušenosti. Již od počátku chtěli kombinovat elektroniku se současnou vážnou hudbou, a tak kontaktovali Torstena Rasche, jenž vytvořil kompozici "Mein Herz Brennt" na motivy skladeb Rammstein. Živá premiéra hotového díla proběhla 12. září 2004 na londýnském Trafalgar Square, kde filmu s novým doprovodem přihlíželo na dvacet tisíc lidí. O rok později se nahrávka konečně dostala i na CD, zatímco vydání snímku s novým soundtrackem na DVD je plánováno na blíže neurčenou budoucnost.

Ačkoli samotný film je určen v současné době přece jen skalním filmovým fandům (pro mě bude asi už navždy spíše spojen s parodií ve filmu "Maléry pana účetního"), nový soundtrack je jedním z těch, které obstojí samy o sobě jako ucelený kus hudby, trvající něco málo přes hodinu. Přestože převažují klasické postupy orchestrální filmové hudby ("To The Battleship", "To The Shore"), je zde spousta chvil, kdy se elektronika Pet Shop Boys a smyčce drážďanských symfoniků spojí do geniálního celku ("After All", "Drama In The Harbour", "Nyet"), stejně tak jsou působivé i zpívané pasáže. Ty někdy trvají jen několik desítek sekund, přesto soundtrack obsahuje i jednu téměř regulérní písničku "No Time For Tears", o níž se jeden čas uvažovalo i jako o singlu. Nespornou výhodou celé kolekce je bezpochyby skutečnost, že Pet Shop Boys nestvořili jedno téma, k němuž by se po celou dobu soundtracku vraceli, jak je tomu u současných hudebních doprovodů zyvkem, ale spousty svébytných melodií, díky nimž se soundtrack dá poslouchat opakovaně a stále objevovat něco nového.

Je jasné, že nový soundtrack k filmu "Battleship Potemkin" je určen hlavně fanouškům Pet Shop Boys, samotného filmu, případně příznivců hudebních doprovodů obecně. Pokud však chcete slyšet jedno z mála skutečně povedených propojení elektroniky s vážnou hudbou a místy i popem, zkuste si tuhle desku poslechnout i bez znalosti samotného filmu. Stojí skutečně za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY