Jak musicserveru zněli Depeche Mode a jejich andělé

26.09.2005 15:50 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Depeche Mode - Playing The Angel
© facebook interpreta
Depeche Mode nachystali po čtyřletém odpočinku novou desku "Playing The Angel", ta v diskografii naváže na album "Exciter". Mezičas skupina vyplnila různými aktivitami. Mimo jiné vyšla remixová kolekce "Remixes 81-04", Dave Gahan vydal své první sólo "Paper Monsters" a Martin L. Gore sestavil sešlost coverů "Counterfeit2". Díky nabídce vydavatelství EMI jsme mohli nový depešácký opus slyšet v předstihu na netradičně pojaté poslechovce. Ta proběhla v kavárně Grand Orient Café v Domě U Černé matky boží, kde se servírovala snídaně a prostorem se linulo dvanáct nových skladeb, které našly místo na zmiňované novince. Depeche Mode se chystají i koncertně navštívit Prahu, 23. ledna v rámci Touring The Angel je tu máme v Sazka Areně, špatnou zprávou pro ty, kteří ještě nemají lístek, je informace, že koncert je již vyprodaný. Určitou náhradou tak může být chystaná zastávka v Bratislavě, kde by podle informací měl 8. června proběhnout open air koncert.

Ale pojďme se kouknout na první pocity z "Playing The Angel". Asi nejdůležitější novinkou je to, že Dave Gahan na tomto počinu Depeche Mode poprvé vystupuje i jako autor, na desku byla vybrána trojice "Suffer Well", "I Want It All" a "Nothing's Impossible". Album produkoval velmi zkušený Ben Hillier (spolupracoval s Doves nebo Blur) a na výsledku je to znát. Ben v jednom z rozhovorů uvedl, že Martinovy skladby byly vesměs v demo snímcích podobné finálním verzím, písně od Davea prošly většími změnami. Jako pilotní singl byla vybrána vlídná "Precious", která napovídá jaké "Playing The Angel" bude. Depeche Mode ve větší míře pracovali s elektronikou, kytary však nechybějí a vše podtrhli zúčtováním svých zkušeností z dvacet pět let dlouhé kariéry. "Playing The Angel" je svižnější než předchozí studiovky "Exciter" a "Ultra". V "Suffer Well" Dave hlasově exceluje, což dokazuje, že je s ním stále potřeba počítat. "I Want It All" asi nejvíce připomene jeho debut "Paper Monsters", je to nádherná balada, ve které je úžasná sounáležitost hlasového projevu Martina a Davea. Martinovi patří skladby "Macro" a "Damaged People" a jako obvykle se jedná o zvukové libůstky na víc poslechů, v kterých jeho vokál sedí jako ušitý. "A Pain That I'm Used To" může z počátku evokovat našlápnutou "I Feel You" z "Songs Of Faith And Devotion", dynamická je i následující "John The Revelator". K dalším výrazným momentům alba patří skladby "The Sinner In Me", "Lilian" (kandidát na singl?) nebo závěrečná "The Darkest Star".

"Playing The Angel" nabídne Depeche Mode, jak je mají fanoušci rádi - plné sil a zajímavých nápadů, což je po skomírající placce "Exciter" velmi dobrá zpráva. Je i znát, že výdání sólo aktivit pročistilo vzduch a uklidnilo atmosféru ve skupině samotné. Na závěr již jen připomenutí, že album "Playing The Angel" vychází v pondělí 17. října (v Německu již o tři dny dříve) a bude obsahovat následující skladby: A Pain That I'm Used To, John The Revelator, Suffer Well, The Sinner In Me, Precious, Macro, I Want It All, Nothing's Impossible, Introspectre, Damaged People, Lilian, The Darkest Star.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY