Jukebox 10/2005

12.10.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Wolf Parade, Three 6 Mafia, Animal Collective, Andyho Bella, Rachel Stevens, Vlasty Horvátha a Jamese Blunta.
Wolf Parade - Shine A Light (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Wolf Parade - EP
Letošní kandidáti na titul indie kapela roku se jmenují Wolf Parade. Kvarteto z kanadského Melbourne po sérii EPček konečně vypustilo svůj albový debut "Apologies To The Queen Mary" na labelu Sub Pop a sklízí nadšené kritiky. Nedělají vlastně nic moc nového, kuchtí rafinovaný rock se špinavými hlučnými kytarami, naléhavým zpěvem a chytlavým refrénem. Pokud vás nudí rock z UK, zkuste tenhle z Kanady. Připomínají loňské objevy The Arcade Fire nebo ještě více Modest Mouse předtím, než maličko vyměkli. Ostatně šéf MM Isaac Brock je přivedl do Sub Pop. Takhle by zněl Beck, když by se ve studiu pořádně rozparádil třeba s The White Stripes.
Three 6 Mafia ft. Young Buck, MJG - Stay Fly (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Three 6 Mafia - Stay Fly
Memphiská hiphopová squadra Three 6 Mafia pomalu stoupá album po albu k vrcholu. Novinku "The Known Unknowns" táhne hlavně singl "Stay Fly", který je oslavou hiphopového hédonismu ("Smoke all night, sleep all day / That's the real American way"). Co dělá tuto skladbu, není plochý electro beat, ani gangsta rap, ale refrén s protahovaným výkřikem "stay fly-ay-ay-ay-ay-ay-ay-ay", jenž se určitě stane hiphopovou klasikou a budou ho napodobovat desítky dalších. Pro mě zatím jedna z největších hiphopových hitovek letošního roku.
Animal Collective - Grass (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Animal Collective - Feels
Vystupují oblečení ve zvířecích kostýmech jako Beatles v té části "Magical Myster Tour", kde hrají "I Am The Walrus", vzpírají se zařazení do stylových škatulek a hipsteři celého světa po nich přímo šílí. Animal Collective je dost zvláštní sestava, které mnozí předvídají obrovskou budoucnost, jiní je zase zcela odmítají pro jejich pokročilou švihlost. "Grass" si zalouží popis: Beach Boys, které kdosi při produkci mlátí po hlavě kladivem. Dementní folk, nestabilní jako sycený uran a značně znepokojující. Začne jako vcelku obyčejná píseň s harmoniemi ala "Pet Sounds", ale po minutě se rozjede do punkového řinčení, ze kterého se znovu vyloupne melodie. Jejich třetí album, velmi očekávané "Feels", vychází tento týden.
Andy Bell - Crazy (7/10)
ke stažení / videostream / audiostram

Andy Bell - Electric Blue
Dvojice Erasure za svou kariéru stvořila spoustu alb a ještě mnohem více hitových singlů, ale v posledních letech jsou přece jen mimo hlavní dění současného showbusinessu. Snad i to přispělo k rozhodnutí zpěváka Andyho Bella natočit sólové album "Electric Blue", které právě vychází. Ani nevím proč, ale podvědomě jsem měl pocit, že když on natočí sólovku, bude to intimní a křehká akustická deska plná balad. Houby. Pilotní singl "Crazy" je mnohem větší ducka, než co kdy natočili Erasure, a je to po čertech chytlavé. Současná a přece i do minulosti se trošku vracející elektronika k jeho zpěvu sedí výtečně, a být to o pár let dřív, možná by z toho mohl být v rádiích i hit. (Honza Balušek)
Rachel Stevens - I Said Never Again (But Here We Are) (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Rachel Stevens - I Said Never Again
Rachel Stevens nám vyrostla z nejvyvinutější členky S Club 7 (nemluvíme o mozku) do podoby popové princezny. Odvážná spolupráce s Richardem X jí dala hity "Some Girls" a "Negotiate With Love" a nakopla skomírající kariéru do nových výšin. Když je Kylie na zdravotní dovolené, Rachel Stevens ji plnohodnotně zastupuje. Nový singl není nic moc, na novém albu "Come And Get It" jsou lepší skladby, ale metalový kytarový riff v popu má vždycky přichuť nečeho velmi zvláštního. Kdosi tvrdí, že podle názvu je to píseň o análním sexu, to už si ale rozhodněte sami.
Vlasta Horváth - Co tě napadá (6/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Vlasta Horváth - Místo zázraků
Zatímco první česká SuperStar Aneta Langerová se svým debutovým albem musela spěchat natolik, že za pilotní singl byla vybrána skladba, která měla nejbohatší aranžmá, ale jinak se do rádií vůbec nehodila (na druhé straně to prodej desky rozhodně nijak neovlivnilo...), vítěz druhého ročníku Vlasta Horváth měl na natáčení alba téměř dvakrát tolik času. Jeho debut vyjde pod názvem "Místo zázraků" koncem října a do rádií ho vyprovází singl "Co tě napadá". I když naprostá většina skladeb na desce pochází z pera Vlasty a jeho kapely, singl napsal Olda Krejčoves, jinak taky kytarista Monkey Business a Kollerbandu. Je to takový nic a nikoho neurážející poprock ve středním tempu, v českém mainsteramu mírný nadprůměr. Snad budou na desce tvrdší a silnější pecky. (Honza Balušek)
James Blunt - High 1/10
ke stažení / audiostream / videostream

James Blunt - High
Čím víc tuto skladbu poslouchám, tím víc se chci zabít... abych už ji poslouchat nemusel. Co jsem čekal? Není snad blunt, hovorově hulení, jako ve frázích "roll the blunt"? Nejmenuje se ta píseň "High"? S těmito předpoklady je to celé dost špatný trip, který bych nepřál ani Janu Nedvědovi. Tohle že Britové kupují po kilech? Když Blunt začne zpívat falsetem, vsadil bych stovku, že to je zpěvák z francouzské europopové party Eifel 65 (blue, da ba di da, kdo si pamatuje?). Tohle není hloupá hudba, to je prostě jen smrtelně nudná, neškodná, průměrná a obyčejná hudba, kterou snad ani nikdo nemůže vážně poslouchat. Sartre neměl pravdu, peklo nejsou ostatní - peklo je Blunt! Až mi budou haterz psát, co jsem dokázal, že takhle kritizuju úspěšného zpěváka, pak odpovídám rovnou: Dokázal jsem tuhle píseň poslechnout do konce!
Hater Honza Balušek ale Karla hned setře: No jo, to jsou furt nějaký ty repy, vyspejslý elektronický hrátky, nadšení z nových stylů, které za půl roku nikoho nezajímají, až člověk zblbne natolik, že nedokáže ocenit krásnou, pohodovou, ač v podstatě obyčejnou písničku. Sice taky nechápu, že zrovna Blunt frčí z regálů takovým tempem, ale dát mu 1/10? Pro mě je to jasná sedmička.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY