Jak Claptona přešly roupy

20.09.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po pár letech vyplněných koncerty a albovou poctou bluesmanovi Robertu Johnsonovi nahrál Eric Clapton desku "Back Home". Název neznamená pověstný návrat k hudebním kořenům, nýbrž to, co výstižně vyjadřuje české přísloví "Všude dobře, doma nejlíp".
7/10

Eric Clapton - Back Home

Skladby: So Tired, Say What You Will, I'm Going Left, Love Don't Love Nobody, Revolution, Love Comes To Everyone, Lost And Found, Piece Of My Heart, One Day, One Track Mind, Run Home To Me, Back Home
Celkový čas: 60:15
Vydavatel: Warner Music
Claptonovo nové album "Back Home" bylo přijato zdvořile, ale tak nějak vlažně. Prý je měkké a nemá šťávu - což je trochu pravda, avšak neznamená to, že by to byla špatná deska (to je u Claptona vysoce nepravděpodobné). "Back Home" je převážně klidné album, jehož ústřední téma je docela nerockerské: "Všude dobře, doma nejlíp". Clapton je prostě starší muž s mladou ženou a malými dětmi, které miluje a je s nimi rád doma (i když je z nich také unavený a mimino mu v noci nedá spát - všimněte si dětského pláče v úvodní "So Tired"). I když zřejmě za pár měsíců opět vyjede na koncerty, takže důchod se opět odkládá na neurčito.

Spojitost mezi aktuální a minulou deskou (bluesové coververze "Me And Mr. Johnson" a následně také "Sessions For Robert J") je zajímavá: Když totiž nahrávání "Back Home" vázlo, uchýlila se muzikantská kumpanie k hraní Johnsonových skladeb, což sloužilo k odreagování a načerpání sil. Nakonec z toho vznikla celá deska - jako vedlejší produkt dost dobrá. Možná proto ale na "Back Home" blues skoro vůbec není (snad kromě "Lost And Found"), je to spíše soulová nahrávka s přesahy do popu. Několikrát lze zaslechnout reggae ("Say What You Will" nebo první singl "Revolution", jedna z pěti společných prací dua Clapton/Climie na albu) a balady, v nichž kytarová sóla rozhodně nehrají prim.

Velmi organicky zapadají do desky všechny coververze, vůbec nenarušují náladu a zvuk. Asi nejlépe vyšla Harrisonova "Love Comes To Everyone", to je překrásná píseň, jíž se Clapton zhostil s velkým citem. Naprosto bez diskuse je kapela - Clapton se opět spolehl na osvědčenou sestavu z "Reptile", následného turné a "Me And Mr. Johnson". Plný zvuk nástrojů, smysluplnost každého tónu, sbory, to vše je radost poslouchat. Jestli je v něčem Clapton mistrem, pak v účelnosti: Někdy, zejména v pomalých skladbách mu stačí na vytvoření nálady jeden dobře umístěný akord, černě zabarvený hlas jako v refrénu "One Day", nebo když Billy Preston zkušeně hrábne do kláves svých hammondek.

"Back Home" je solidní a nepřekvapivá deska. Jak to říci bez klišé a aspoň se špetkou originality? Pustíte si ji jen tak k nedělnímu lelkování, k čaji, zkrátka, když je vám dobře doma. Když čekáte na milou osobu ve vyhřátých peřinách a nemůžete se dočkat, zpívejte jí na dálku "Run Home To Me". Clapton už nahrál originálnější a lepší desky, ale v "Back Home" je stále cítit vysoký standard, zkušenost a jistá kvalita.

P. S.: Majitelé limitované edice si mohou přičíst jeden bod navíc za přiložené DVD s kompletním albem v Dolby Digital a sadou čtyř trsátek. Milá pozornost, která navíc vypadá efektně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY