Pearl Jam – Binaural

23.05.2000 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jako ochutnávka před červnovým pražským koncertem Pearl Jam vychází nové album Binaural. A jak už je u nich téměř zvykem, opět se jedná o skvělou desku, která se zapíše do rockové historie.
9/10

Pearl Jam – Binaural

Skladby: Breakerfall, God’s Dice, Evacuation, Light Years, Nothing As It Seems, Thin Air, Insignificance, Of The Girl, Grievance, Rival, Sleight Of Hands, Soon Forget, Parting Ways.

Celkový čas: 51:58
Pearl Jam jsou sví. Netočí klipy, zřídka dávají rozhovory, a protože mají rádi své fanoušky, dovolují jim natáčet své koncerty na kazeťák. Za devět let vydali sedm desek a každoročně pro členy fanklubu připravují raritní vánoční singl. Jsou jednou z mála kapel, které otevřeně vyjadřují své občanské postoje navzdory showbusinessu. Svou svébytnost opět vyjádřili výběrem prvního singlu z nové desky – málokdo si dovolí dát na singl tak ponurou a nehitovou skladbu jako "Nothing As It Seems".

Album Binaural není experimentální jako třeba "No Code" (1996), spíše se odráží od minulé desky "Yield" dále k přímočarému rocku. Jak je u Pearl Jam zvykem, těžko uchopitelné texty se vyjadřují i k takovým věcem jako je loňský masakr na střední škole v Columbine či vůbec k lidské lhostejnosti a cynismu – ostatně booklet stojí tak či tak za přečtení. Desku startuje trojice úvodních vypalovaček, kde nejvíce odkazuje ke grunge "Evacuation" – tu napsal novic ve skupině, bubeník Matt Cameron, a jeho skladba dává vzpomenout na jeho bývalou skupinu Soundgarden. Tempo pak zvolňují tři náladotvorné pomalejší písničky – jedna skvostnější než druhá, milostná (to zas není u Pearl Jam tak typické!) "Thin Air" je podle mne nejlepší na desce. Dokonale promyšlenou "Insignificance" vystřídá atmosférická "Of The Girl" a odpichová "Grievance". V další skladbě, ryčné "Rival", zazní pro Pearl Jam netypické piano a snivá "Sleight Of Hands" mi připomíná REM. Závěr alba je vůbec klidnější a obsahuje prvky pro Pearl Jam netypické a nové: Vedderovo ukulele v miniatuře "Soon Forget" nebo smyčce v nirvanovské "Parting Ways".

Sečteno a podtrženo: překvapení se nekoná, Pearl Jam opět natočili skvělou rockovou desku hodnou žáků Neila Younga a The Who. S každým dalším poslechem se mé nadšení stupňovalo a už typický digipackový booklet je opět nádherný, nemluvě o textech. Milí fanoušci Pearl Jam, no nejste rádi, že ty chlapy seattleské máme?

Album: Pearl Jam - Binaural
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 51:58
Skladby: Breakerfall, God’s Dice, Evacuation, Light Years, Nothing As It Seems, Thin Air, Insignificance, Of The Girl, Grievance, Rival, Sleight Of Hands, Soon Forget, Parting Ways.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY