Rodinné flamenco s Gipsy Kings

19.09.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Gipsy Kings jsou králi stylu flamenco, jejich hity "Bamboleo" nebo "Baila Me" se staly věčně okouzlujícími. Na DVD vyšel soubor kombinující dva dřívější videozáznamy s podtitulem "Tierra Gitana & Live In Concert". Více již v naší recenzi.
5/10

Gipsy Kings - Tierra Gitana & Live In Concert

Skladby: Liberte, Chiribi, Pharaon, Bamboleo, Trista Pena, Caminando Por La Calle, Djobi Djoba, Passion, A Mi Manera, Pena Penita, El Camino, Fandango, Vieto Del Arena, Bem Bem Maria, Improvisation Gitane, Allegria
Celkový čas: asi 135 minut
Vydavatel: Sony BMG
Žít kočovný život jako cikánští králové je snem každého odvážlivce a dobrodruha. Být stále na cestách, věnovat se hudbě, které dáte i svou duši, a když zpíváte, skrze váš hlas se otevírá prostor pro vaši mysl a srdce. Flamenco není jen o hře na akustickou kytaru a o víru tanečních kreací krásných dam a elegantních pánů. Toto vše tvrdí Gipsy Kings v dokumentu "Tierra Gitana", který na DVD vychází zcela poprvé. Jedná se o dokument z roku 1995 a dozvíte se v něm hodně zajímavých postřehů. Druhou součástí tohoto nosiče je koncert z roku 1990, kdy Gipsy Kings vyrazili na velmi úspěšné turné po Americe. Současně s "Tierra Gitana & Live In Concert" vyšla i kompilace "The Very Best Of Gipsy Kings".

Hodinový dokument nepřináší jen pohled na koncertní turné Gipsy Kings. Je spíše přiblížením historie této početné skupiny, kde všichni umějí hrát alespoň na kytaru a dobře zpívat. S nimi navštívíte i rodná místa, kde se scházeli jejich rodiny, a dozvíte se, co pro ně vlastně znamená hudba. Jejich odkaz jde z generace na generaci a celý příběh má několik velmi zajímavých míst. Ať už to jsou setkání s Charliem Chaplinem nebo Pablem Picassem. Vrcholem však jsou chvilky, kdy tahle parta zasedne v malém klubu a spustí emocemi nabité vystoupení v kruhu svých přátel. Kamenem úrazu je to, že Gipsy Kings mluví ve své rodné řeči a jednotně je dabují dva hlasy v angličtině - v takové té velmi strohé formě bez výrazu. Titulky jsou též v angličtině (jsou zde i další jazyky, ale český nehledejte), ty mohou být vodítkem, ale není problém porozumět. Dokument i samotný koncert si můžete vychutnat v PCM Stereu (na obalu je však uvedeno Dolby Digital 2.0) a DD 5.1 - to není u dokumentů zvyklé, ale v tomto najdete i nespočet hudebních ukázek, a tak to je vítané.

Koncert je sestříhaný z různých míst, kde se Gipsy Kings zastavili na americkém turné v roce 1990. Kromě vokálních čísel vás čeká i hodně těch čistě instrumentálních, které jsou buď předěly mezi sestřihy, nebo navozují ono emocemi gradující napětí. Bohužel záznam je takový hodně televizní a skupina spíše sází na svou hudbu, nečekejte tedy žádné bombastické efekty a dokonalý světelný park. Mezi poklidnější skladby jsou vloženy v té době největší hity - "Bamboleo", "Djobi Djoba" nebo "Bem Bem Maria". Důkladným poslechem zjistíte, že velká síla požitků je schována v těch méně známých písních. "Chiribi", "A Mi Manera", "Fandango" a další si vás bez problémů získají. Je zajímavé porovnat, jak těch pět let mezi dokumentem a koncertem změnilo Gipsy Kings samotné. V dokumentu je již patrné, že už tolik třeba vokálně nestíhají jako zamlada. Ale předpokládám, že většinou dáte přednost koncertu než dokumentu.

Gipsy Kings pro world music udělali strašně moc, duchaplné pojetí flamenca místy bere dech a jejich nasazení na koncertech si zaslouží poklonu. "Tierra Gitana & Live In Concert" je přepisem dvou videokazet na DVD, další bonusy tu již nejsou. Fanoušek bude spokojen, náročnější posluchač by však uvítal ještě nějakou třešinku na dortu k dobru, nejenom předložené vzpomínky na zlaté časy Gipsy Kings.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY