A je tu vítěz ankety Soundtrack podzimu 2005

08.09.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

"Odpočívej v pokoji", seriál vyhlášený hudebním vkusem hudebních dramaturgů, se dočkal už svého druhého soundtracku. "Six Feet Under: Everything Ends" je kvalitní směsí starého a nového, melancholického a optimistického. A kdyby se dělala anketa Soundtrack podzimu 2005, je snad i jasným vítězem.
8/10

Různí - Six Feet Under: Everything Ends (soundtrack)

Skladby: Nina Simone - Feeling Good, Jem - Amazing Life, Phoenix - Everything Is Everything, Coldplay - A Rush Of Blood To My Head, Sia - Breathe Me, Radiohead - Lucky, Irma Thomas - Time Is On My Side, Bebel Gilberto - Aganjú (The Latin Project Remix), Interpol - Direction, Caesars - (Don't Fear) The Reaper, Death Cab For Cutie - Transatlanticism, The Arcade Fire - Cold Wind, Bonus Track: Imogen Heap - I'm A Lonely Little Petunia (In An Onion Patch)
Celkový čas: 74:00
Vydavatel: EMI
Doby, kdy soundtrack rovnal se výběr orchestrální hudby, která provázela posluchače filmem, jsou dávno pryč. Jednak lze na takových nosičích běžně nalézt i písňové formáty, jednak takový soundtrack může mít i seriál nebo počítačová hra. Recenzovaná placka patří do té první zmíněné skupiny, tedy mezi výběry seriálové. "Odpočívej v pokoji" - pro ty, kteří pořád nevědí, o čem je řeč - je americký seriál, který se i v Česku těší poměrně velké oblibě. Svědčí o tom třeba vysílání už jeho třetí řady nebo právě tohle velmi povedené cédéčko.

Ať už má úroveň seriálu "Six Feet Under" (jak se "Odpočívej v pokoji" v originále jmenuje) kvůli ústupu černého humoru před hlubinnou psychologií tendenci stoupající, či klesající, nelze mu upřít fakt, že od samého počátku provází děj vysoce kvalitní hudební složka. Možná lze hovořit dokonce o tom, že seriál je hudební dramaturgií vyhlášený víc než dějem. Lamb, Stereo MCs, Zero 7, to jsou jen některá jména, která stála u zrodu nápadu vydat písně ze seriálu na cédéčku. A "Six Feet Under: Everything Ends" je už druhým takovým výběrem.

Kompilaci lze pomyslně rozdělit na dvě poloviny (že by se ještě přemýšlelo o médiích jako kazeta?), z nichž každou otevírá archaická klasika peckoidního typu a z nichž každá obsahuje směs popu a indie rocku a zároveň směs staré (60. léta) a nové (2005) hudby v takřka vyvážené formě. Ony "úvodní" klasiky od Niny Simone a Irmy Thomas (jejíž "Time Is On My Side" je téměř vzácné slyšet v originále a ne od Rolling Stones) navozují nostalgicky soulovou náladu, což ovšem není jediná nálada, která z disku jde. Za nejlepší lze považovat skladby, v nichž se skloubila čirá melancholie s příchutí budoucího optimismu. Takové jsou ty od Death Cab For Cutie a The Arcade Fire - prostě úžasné záležitosti, ale ani ryzí melancholici Coldplay, Sia Furler, Radiohead nebo bonusovka od Imogen Heap se mezi nimi neztrácejí. Více pozitivní energie do žil pak vlévají Phoenix nebo spolupracovnice Thievery Corporation a Towa Tei Bebel Gilberto. Najdou se však i skladby méně výrazné: Interpol prostě nedokažou chytnout a okopčená Dido Jem se nehodí jinam než pod závěrečné titulky, kde byla dost možná použita.

Cédéčko kazí tradiční protizákaznická ochrana znemožňující platícímu zákazníkovi nerušený poslech na určitých typech přehrávačů, pokud to není poslech empétrojek, které jdou jako vždy grabnout úplně v pohodě. Jinak je to výběr mimořádné kvality. Není nutné znát seriálové scény, v nichž ta která skladba zazněla, melodie fungují dostatečně samy o sobě. Výběr "Six Feet Under: Everything Ends" je dost možná soundtrackem letošního podzimu a měl by být součástí povinné výbavy každého melancholika.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY