Jukebox 4/2005

31.08.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Kana, Sigur Rós, Lenky Dusilové, Sheryl Crow, Mint Royale, The Cardigands, A-ha a Rolling Stones. Navíc jsme také poprvé zvolili skladbu týdne!


Skladba týdne
Kano ft. The Streets - Nite Nite (9/10)
ke stažení / videostream (wm, rm) / audiostream

Kano N
© facebook interpreta
Legenda tvrdí, že když Mike "The Streets" Skinner slyšel v kanceláři 697 Recordings master desky "Home Sweet Home" svého kolegy - rappera Kana, rozhodl se ještě rychle na tak dobrou desku vecpat. Připravil beat, sehnal svého dvorního r'n'b vokalistu Leo The Liona a rychle ke Kanovi do studia. Deska sice vyšla později, než původně měla, ale Kano dostal jeden tutový hitový singl. Vše podstatné je vidět ve videoklipu, tři kámoši sedí v parku a Skinner vysvětluje Kanovi, jak je důležité najít tu pravou holku, a on mu pak vypráví, jak jednu potkal... Piánko, zrychlený soulový sampl, klídek, pohoda, páteční večer... Jako kdyby to vypadlo z "A Grand Don't Come For Free" The Streets, ale z první - optimističtější - poloviny. Žádné gangsta pózování, žádný bitches a ho's, tohle je britský r'n'g (rhythm & grime) nejvyšší kvality.
Sigur Rós - Sćglópur (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream (wm, rm)

Sigur Ros - Takk
© facebook interpreta
Jsem fanoušek Sigur Rós, ale fanoušek na baterky. "ágatis byrjun" se mi moc líbilo, ale přiznám se, že u "( )" jsem několikrát usnul nudou. Z novinky "takk" Islanďané vypustili na internet skladbu "Sćglópur", skoro osmiminutovou superpompézní art-rockovou kompozici. První polovina s vrstvenými kytarovými riffy rocks, zatímco druhá ambientní polovina se jen líně převaluje. Něco jako ehm, post-rockový "November Rain". Jinak to má všechno, co Sigur Rós vždy dávali k dobru - precizní produkce, androgynní zpěv i hutné spodky. Každopádně velmi přesvědčivé lákadlo na novou desku.
Lenka Dusilová - Vlčí oči (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Lenka Dusilová HP
© facebook interpreta
Lenka Dusilová je v Česku v podstatě jedna z mála zpěvaček, která reprezentuje v zahraničí tak oblíbené holky s kytarou. Na 10. říjen je stanoveno vydání její třetí sólové desky "Mezi světy", které se z části natáčelo v San Franciscu za přispění producenta Bena Yonase. Třetí důležitou persónou nové desky je ještě kytarista a producent Martin Ledvina. Nahrávka slibuje hudebně barevnou směsici, kterou do světa vyprovází první singl "Vlčí oči", jehož text napsal Ivan Hlas. Jedná se o výbornou poprockovou písničku se skvělým refrénem, který bude skvěle znít jak z pódií, tak z rádií (alespoň doufejme...). V kariéře Dusilové patří k asi těm nejhitovějším, přičemž ale nabízí to něco navíc, což z chystané desky činí velmi očekávanou nahrávku letošního podzimu. (Honza Balušek)
Mint Royale - Singin' In The Rain (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Mint Royale - Singing In The Rain
© facebook interpreta
Dávno dávno před Kelly Family a R Kellym tu byl ještě jeden Kelly, který zpíval a tancoval a byl božský. Skladbu "Zpívání v dešti" ze stejnojmenného filmového muzikálu asi znáte (mimochodem, film rozhodně stojí za vidění), Kellyho taneční rutina s deštníkem dostala ovšem nový kabát díky disco-punkerům Mint Royale a jisté reklamě na auta. Electro groove se zpívajícím Kellym a muzikálovým motivem zní skvěle, škoda jen, že se ve skladbě nic moc dalšího nestane. Určitě se podívejte na velmi vtipný videoklip.
Sheryl Crow - Good Is Good (7/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Sheryl Crow
© facebook interpreta
Fanoušci Sheryl Crow si mohou vydechnout - jejich oblíbená zpěvačka si i při doprovázení svého milého po cyklistických závodech našla čas pro natočení nových písniček. 26. září tak na pulty obchodů přijde kolekce nazvaná "Wildflower", která přinese jedenáct skladeb. Podle obalu desky a pilotního singlu "Good Is Good" to vypadá, že se její příznivci nemusí obávat ničeho nečekaného - Sheryl to stále pekelně sluší a písnička se nese ve středním tempu, jejím písničkářském stylu okořeněném troškou country. Opět jedna z písniček, která není nikterak originální, ale jinak je velmi příjemná a poslouchá se s radostí. (Honza Balušek)
The Cardigans - I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer (6/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Cardigans - I Need Some Wine
© facebook interpreta
Pěkný název... ale to je asi tak všechno, co se dá k singlu The Cardigans říct. Zní to jako b-strana nějakého lepšího singlu, což je, jak jste si už určitě v recenzích všimli, pro potenciální rádiový hit jedna z nejhorších urážek. Škoda, že povedená sólová kariéra Niny Persson s kapelou A Camp nepřinesla do Cardigans výraznější impulz. Kapela, která bývala nebývale fresh, zní stejně jako na poslední desce "Long Gone Before Daylight" značně unaveně. A únavně. Všichni fanoušci, rozhřešení čekejte na říjnovém albu "Super Extra Gravity".
Rolling Stones - Streets Of Love (5/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Rolling Stones - Streets Of Love
© facebook interpreta
Rockové fosílie jsou snadným terčem posměchu. Pryč s úctou, tihle věční rockeři neví, kdy skončit a rozmělňují význam svých geniálních desek z nejlepších časů kariéry. Nuž, Stones se vrací po osmi letech se singlem, který má dvě a-strany. "Rough Justice" nestojí za zmínku, druhá a-strana "Streets Of Love", kterou si DJové v rádiích zatím vybírají více, má jisté kouzlo, i když hlavně proto, že připomíná jejich klasickou baladu "Angie". Stones měli z posledních dvou desek kvalitní pilotní singly (teď myslím "Love Is Strong" a "Anybody Seen My Baby"), načež na albech to pak šlo od desíti k pěti. Tentokrát to tedy vypadá na "od tří k jedné".
A-ha - Celice (5/10)
ke stažení / videostream / audiostream

A-ha
© facebook interpreta
Norští popoví hitmakeři A-ha prožili před pěti a půl lety velký comeback s albem "Minor Earth Major Sky", aby na něj v roce 2002 navázali nahrávkou "Lifelines". A zatímco pro některé je zpěvák Morten Harket stále slizkým slizounem, jiní ocení jejich noblesní pop. Na 7. listopadu je připravena k vydání jejich novinková kolekce nazvaná "Analogues", která má prý přinést velký posun v jejich hudbě (z označení "taneční hudba pro duši" se toho ale moc vyčíst nedá). Pilotní singl "Celice", jenž už by měl být brzy ke slyšení v rádiích, se nese v rychlém tempu, což je u A-ha, kteří v poslední době na singlech vydávali spíše rozmáchlé balady, přece jen novum. Bohužel novinka vyznívá zvukově jako deset let stará a moc nepomůže ani chytlavá melodie, navíc když hlas Harketa je v ní opravdu, ale opravdu slizký. (Honza Balušek)
Příští středu čekejte další várku informací o nové hudbě v Jukeboxu číslo 5!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY