Krása je pojem relativní

29.08.2005 19:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Třetím singlem z Mobyho alba "Hotel" se stala na desce třetí skladba "Beautiful". Píseň, která neopouští rockové schéma, do kterého se Moby dobrovolně uvěznil, postrádá něco, čím by posluchače dostala. A čtyři její remixy jsou na tom ještě hůře. Ještě že je na cédéčku alespoň videoklip.
4/10

Moby - Beautiful

Skladby: Beautiful, Beautiful - F*** Me I'm Famous Remix by David Guetta & Joachim Garraud, Beautiful - Benny Benassi Remix, Beautiful - Sharam Jey Remix, Beautiful - Laurent Konrad Remix
Celkový čas: 31:37
Vydavatel: EMI
Tahle recenze bude plná klišé. Ostatně jako Moby. To, že se (klišé č. 1) z jedné z ikon elektronické hudby stal rocker, je známo. To, že se mu to příliš nepovedlo, je známo také. Role se však musí dohrát, a tak jako další singl z alba "Hotel" vybral "Beautiful", která rockové schéma neopouští. Co na tom, že i na rozporuplně přijímaném albu (viz kupříkladu naši makrorecenzi) jsou lepší věci? Na singlu nenápaditou skladbu doplňují čtyři nenápadité remixy a nízkorozpočtové video. Veganství, zdá se, (klišé č. 2) leze na mozek a Moby je toho živoucím důkazem.

"Beautiful" je pomalejší groovy skladba postavená na výrazném zasmyčkovaném kytarovém samplu a na Mobyho charakteristickém unylém vokálu. To samo o sobě nemusí být hodnocení negativní, neb Mobyho vokál i přes svou unylost nezní protivně. Jako celek ale píseň patří do kategorie (klišé č. 3) neurazí, nenadchne. Co však urazit může, je sbírka remixů, která singl doplňuje. Moby totiž místo toho, aby dokázal, že (klišé č. 4) taneční hudba není mrtvá, potvrzuje opak. Čtyři remixy stojí a padají na rovném beatu, a jsou si nedostatkem nápadu tak podobné, že popsat je dá práci. Benny Benassi sice vsadil na zpomalený breakdown, ale s tím už clubbery ohromoval Mauro Picotto bratru někdy před pěti lety. V rámci možností se povedl mix Laurenta Konrada, je to fajn diskoška, kdyby to ovšem tolik nepřipomínalo "Hey Boy Hey Girl" Chems. Zbytek je (klišé č. 5) nuda, nuda, šeď, šeď.

Jedinými klady singlu zůstává fakt, že je na cédéčku videoklip (byť ani ten neaspiruje na klip roku) a že je Moby schopný si nahrát všechny nástroje sám. I když to druhé by vlastně mohlo být i záporem. Kdyby totiž do "Hotelu" byl hrábl nějaký producent, mohlo se mít všechno jinak. Takhle jde pořád o (klišé č. 6) další nepovedenou skladbu z nepovedené desky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY