Jukebox 1/2005

11.08.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jukebox je nová rubrika musicserveru, která vás bude každou středu, vyjma tohoto prvního dílu, seznamovat s několika zajímavými skladbami napříč hudební žánry. Budeme se snažit, aby výběr odrážel to nejaktuálnější, co se v hudbě děje, ohlašoval důležité desky a také upozorňoval na projekty, které třeba nejsou v Česku zatím příliš známé.

Možná se ptáte, proč vlastně psát o jednotlivých skladbách, když už recenzujeme celé desky. Inu - jdeme s dobou. Je obecný trend, že v éře internetu a masového stahování (ať legálního nebo nelegálního) už to nejsou klasická alba, ale jednotlivé skladby, které většinu uživatelů zajímají. Říkat jim singly je ale trochu zavádějící, většinou na fyzických nosičích vůbec nevycházejí. Koneckonců, velké hudební žebříčky všude po světě se už nějaký rok nesestavují jen podle počtu prodaných singlů, ale také podle hranosti skladeb v rádiích a jejich prodeji v digitálních obchodech. Pokud to bude možné, Jukebox bude obsahovat i odkaz na skladbu k volnému (a legálnímu) stažení, případně streaming ukázky nebo videoklipu.

Tolik na úvod. Dnes si představíme skladby od nové krve z Anglie The Rakes, velkohubého rappera Kanye Westa, indie rockerů Postal Service, nového objevu francouzské elektroniky Jacksona, houseových klasiků Deep Dish a také domácích Chinaski.

The Rakes - Work Work Work (Pub Club Sleep) (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Rakes - Work Work Work
© facebook interpreta
Každý týden se v Británii objeví nová kytarová kapela. Není se potřeba moc vzrušovat, devadesát procent z nich kopíruje Joy Division, zbylých deset procent zase někoho jiného (vtip!). Na rovinu: The Rakes kopírují Franz Ferdinand, v podstatě stejně otrocky jako Kaiser Chiefs, ale jsou ještě o něco srandovnější než autoři "Employment". Jejich druhý singl, který se objevil v Uk Top 40 "Work Work Work (Pub Club Sleep)" přináší sarkastický pohled na život dělnické mládeže, která jen pracuje a pracuje...a taky se baví. Není v tom nic originálního, takže nečekejte nic progresivního ani ve skladbě stejného jména, ale zní to výtečně a skvěle se na to bude škubat při koncertě. Jejich debutové album "Capture/Release" vyjde 15. srpna, zárukou kvality je, že New Musical Express dává devět z deseti a tak by mohlo skvěle zkrátit čekání na nové FF.
Kanye West - Golddigger (7/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Kanye West - Late Registration 100 *100
© facebook interpreta
Na prvním singlu z "Late Registration" samploval samozvaný nejlepší "rapper a producent" všech dob Kanye West melodii z bondovské klasiky "Diamonds Are Forever". Nebylo by cool, kdyby pro druhý singl samploval pro změnu melodii z "Goldfingera"? Nuž, není to tak jednoduché, druhý singl ve skutečnosti sampluje Raye Charlese. A tudíž nemůže chybět ani Westův kámoš a Rayův dvojník Jammie Fox, aby ještě jednou předstíral, že je reinkarnací soulového barda. Příjemně minimalistické, připomíná "Go" Commona, ale stejně jako první singl "Diamonds From Sierra Leone" nic, co by vás opravdu posadilo na zadek. Počkejme si ale na celou desku "Late Registration", která vychází v 29. srpna. Protože se datum vydání znovu posunulo, můžete si zatím koupit alespoň Westem navržené šperky s motivem ukřižovaného Ježíše. Bling Jesus Bling.
Jackson & His Computer Band - Rock On! (9/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Jackson & His Computer Band - Rock On
© facebook interpreta
Tohle je nový singl Michaela Jacksona, ve kterém se dal dohromady s Daft Punk a konečně se v něm přizná, že je robot. Dobře, není to tak úplně pravda. Autorem je pětadvacetiletý Francouz Jackson Fourgeaud, o kterém se začalo nahlas mluvit po vynikajícím remixu "Run Into Flowers" krajanů M83 (remixoval i Air nebo Freeform Five). Ještě ani nezaschl inkoust na jeho smlouvě s Warp Records a už je tady první singl, magnificentní robotická hymna "Rock On!". Maličko připomíná "Robot Rock" od Daft Punk, ale daftpunkuje podstatně více než cokoliv na "Human After All". Na tohle budou tancovat i vaše topinkovače. Jeho album, které z nějakého neznámého důvodu nese stejný název jako jedna deska Offspring - "Smash" - vychází v polovině září a "OK Cowboy" Vitalic by se měl začít bát o svoji korunu "nejlepší deska Daft Punk, kterou Daft Punk nenatočili".
Postal Service - Such Great Heights (8/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Garden State OST
© facebook interpreta
Tato skladba je ze soundtracku k výbornému nezávislému filmu "Garden State" (mimochodem, soundtrack je také velmi ucházející) a stejně jako se tenhle film nikdy neobjeví v české distribuci, podobný osud ignorace stíhá i Postal Service. Chyba! Kreativní spojení Jimmyho Tamborella alias Dntela a Bena Gibbarda z Death Cab For Cutie patří k tomu nejlepšímu, co se v indie elektronice za poslední léta událo. Zatím vydali jediné album "Give Up", jehož prodej se po dvou letech vyšplhal na sto tisíc kusů. Postal Service mi připadnou jako hipíci se syntezátory, jako New Order unešení mimozemšťany a zase navrácení na zemi. "Such Great Heights" je trochu rychlejší než obvykle, mimozemský pop s Gibbardovým éterickým hlasem. Už natočili lepší skladby, ale když tuhle nabízí zadarmo na své stránce, tak proč o ní nenapsat. Dobrá zpráva je, že poté, co se dotočí alba Dntela a Death Cab For Cutie, oba pánové to znovu dají dohromady.
Deep Dish - Say Hello (7/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Deep Dish - Say Hello
© facebook interpreta
Sám sobě se divím, že mě to tak baví. Možná mi to připomnělo "Hello Goodbye" od Beatles, i když ta podobnost je čistě v názvu. Deep Dish jsou dva američtí producenti klubové hudby, kteří už remixovali každou popovou hvězdu, jejíž jméno vás napadne (jo, i Michaela Jacksona!). Rádi se chlubí, že mají doma dvě ceny Grammy za nejlepší remixy, ačkoliv v tomto případě to spíše svědčí o nešťastném chápání slůvka remix za oceánem a speciálně v porotě ctihodné Akademie. "Say Hello" je klasický 4/4 buchar epických rozměrů a jeden z kandidátů na taneční flákotu letošního léta. Je to na míle lepší než když loni samplovali "Flashdance", vynikající je vokál Anousheh Khalili a při zvedáku ve dvou třetinách vám letí ruce k nebi skoro samy. Deep Dish asi udělali maličkou marketingovou chybu, singl měl vyjít na konci srpna a mohl se prodávat dovolenkářům odlétajícím z Ibizy. Bylo to krásné léto, uroňte slzičku a broukejte si "say hello". Jejich regulérní studiové album "George Is On" vyšlo na konci července.
Chinaski - Tabáček (6/10)
ke stažení / videostream / audiostream

Michal Novotný
I na jednoho zástupce domácí scény se v prvním Jukeboxu dostalo. Skupina Chinaski si minulý rok vychutnávala úspěch výběrovky "Premium", ale na letošek jí připadl úkol nahrát nové řadové album, které vyjde pod názvem "Musicbar" koncem září. Pilotní singl "Tabáček" produkoval stejně jako novinky z výběrovky Michal Dvořák, ex-člen Lucie, ale na výsledku to není nijak zvlášť znát. Klasická chinaski-písnička, která by se mohla objevit na téměř kterékoli desce kapely, ale spíše v nesinglové části. Nečekejte žádnou pecku jako "1970", "Kláru" či "Stejně jako já", po střednětempém "Tabáčku" holt nenásleduje žádnej "Dlouhej kouř", spíš jen malej prásk. Ale slogan "...volané číslo je odpojené a bude odpojené, žádný né že né..." se vyloženě povedl. (Honza Balušek)
Příští středu čekejte další várku informací o nové hudbě v Jukeboxu číslo 2!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY