Tichý písničkový blázinec

12.08.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Více než půl roku po vydání v Británii se na pulty českých prodejen dostal debut zpěváka Jamese Blunta s názvem "Back To Bedlam". Mladíku Jimmymu se z ničeho nic podařil neslýchaný double v britském žebříčku (vrchol v singlech i albech), ale jeho úspěch v Česku je zatím ve hvězdách.
7/10

James Blunt - Back To Bedlam

Skladby: High, You're Beautiful, Wisemen, Goodbye My Lover, Tears And Rain, Out Of My Mind, So Long Jimmy, Billy, Cry, No Bravery
Celkový čas: 39:26
Vydavatel: Warner Music
Pokud můžeme věřit květnatě sepsané biografii na zpěvákových oficiálních stránkách, pochází James Blunt z důstojnické rodiny a jeho samotného čekala nejspíš také zářná kariéra v armádě. Zákruty osudu ovšem, jak už to v životě bývá, dovedly mladíka s kytarou přes službu v Kosovu až na vrchol britské hitparády, a to jak v singlech, tak v albech. Není to ovšem jednodenní zázrak, pár měsíců to trvalo, nicméně z desky "Back To Bedlam" se stala senzace a v září album vyjde ještě ve Státech. Díky singlům "High" a "You're Beautiful" se dostal Blunt i k uším českých posluchačů.

Při poslechu "Back To Bedlam" se občas může vyskytnout tendence srovnávat Blunta s jiným hitparádovým přeborníkem dneška, Danielem Powterem. Blunta mám raději (i když v bodovém hodnocení dostal Powter od kolegy Nováka hvězdiček více) - Powter produkuje neurážející a neškodný popík (a "Bad Day" je opravdu skvostný rádiový hit), ale Blunt mi přijde osobitější. I když jsou jeho písničky (zdůrazňuji: Blunt je písničkář) na první pohled nenápadné a opatřené střídmým doprovodem bez skopičin a někomu může vadit Jamesův občas exaltovaný vokál (pamatujete na chlapíka jménem Ké a jeho olbřímí šlágr "Strange World"?), jsou ty písně silné po stránce pocitů. Album je spíše komornější a plné tichého patosu.

"You're Beautiful", klíčová píseň alba, má nejjednodušší text ("Jsi nádherná, ale je na čase podívat se pravdě do očí: Nikdy nebudeme spolu."), jenž ovšem musí rezonovat v teenagerské duši utrápené nešťastnou láskou. Smutná je překrásná píseň "Goodbye My Lover", ale proč by vlastně měla být výjimkou na celkově dost smutném albu? Ta truchlivost je u mladého muže Jamese až překvapivá a ještě překvapivější je, jak je album komerčně úspěšné. Zpěv Blunta je pak umně vyvážený s hudbou - ta nevyčnívá nad sdělením, sóla jsou milá a decentní a velký prostor má měkký zvuk akustických nástrojů. Ještě jedno jméno mne po delším vzpomínání v souvislosti s Bluntem napadlo: David Gray.

Pár nenápadných poznámek: "Back To Bedlam" vyšlo na labelu Custard Lindy Perry (stává se z ní popová šedá eminence - viz Pink, Gwen Stefani, Kelly Osbourne), která produkovala závěrečnou skladbu "No Bravery" (klidně by mohla být na jejím sólovém počinu "In Flight"), a spoluautorem balady "Tears And Rain", křížence Bee Gees a Robbieho Williamse, je Guy Chambers. Potěšitelné je zjištění (a opět připomenu i Powtera), že rostou mladí interpreti vlastních písní! Pořád se objevují talenty s kytarou a klávesy, kteří dokážou své niterné pocity promítnout do normálních písniček. Blunta můžeme považovat za velký talent, co může vyrůst třeba jako jeho americký protějšek John Mayer. Dnes je to za sedm, chlapče, a už se těším třeba příště na osmičku. Nebo ještě více?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY