Sir Elton John luxusně rekapitulující

13.08.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

O Siru Eltonu Johnovi se v našich končinách mluví poslední dobou velice často. Vydal novou desku "Peachtree Road", koncertoval nejprve v Bratislavě, pak i v Praze a v neposlední řadě vystoupil i na Live 8. Aby toho nebylo málo, rozhodlo se vydavatelství jeho popularitu trošku přiživit ještě skvělým výběrem "Greatest Hits One Night Only".
9/10

Elton John - Greatest Hits One Night Only

Skladby: CD1 - Your Song, Tiny Dancers, Honky Cat, Rocket Man, Crocodile Rock, Daniel, Saturday Night's Alright For Fighting, Goodbye Yellow Brick Road, Candle In The Wind, Bennie And The Jets, Don't Let The Sun Go Down On Me, The Bitch Is Back, Philadelphia Freedom, Someone Saved My Life Tonight, Island Girl, Don't Go Breaking My Heart (with Kiki Dee), Sorry Seems To Be The Hardest Word / CD2 - Blue Eyes, I'm Still Standing, I Guess That's Why They Call It The Blues, Sad Song (Say So Much), Nikita, Sacrifice, The One, Kiss The Bride, Can You Feel The Love Tonight?, Circle Of Life, Believe, Made In England, Something About The Way You Look Tonight, Written In The Stars (with Leann Rimes), I Want Love, This Train Don't Stop There Anymore, Song For Guy / DVD - Funeral For A Friend (Love Lies Bleeding), Candle In The Wind, Bennie And The Jets, Goodbye Yellow Brick Road (with Billy Joel), Someone Saved My Life Tonight, Little Jeanie, Philadelphia Freedom, Tiny Dancer, Can You Feel The Love Tonight?, Daniel, Rocket Man, Club At The End Of The Street, Blue Eyes, I Guess That's Why They Call It The Blues (with Mary J Blige), The One, I Don't Wanna Go On With You Like That, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Sacrifice, Come Together, Your Song (with Ronan Keating), Sad Songs (Say So Much) (with Bryan Adams), I'm Still Standing, Crocodile Rock, Saturday Night's Alright (For Fighting) (with Anastacia), The Bitch Is Back, Don't Let The Sun Go Down On Me, Don't Go Breaking My Heart (with Kiki Dee)
Celkový čas: 78:58 + 77:44 + asi 177 minut
"Co říci závěrem?" - ano, i touto cimrmanovskou větou lze začít recenzi na "novou" kolekci hitů Eltona Johna, která vyšla pod názvem "Greatest Hits One Night Only". Však tento britský hudebník a zpěvák je jedním z těch, které opravdu netřeba představovat, protože prostě každý, kdo se alespoň minimálně pohybuje v hudebním oceánu, musel na jeho jméno narazit a některý z jeho hitů v rádiu slyšet. Navíc o tomto velikánovi světového popu bylo i na musicserveru napsáno už dost řádek, čili by nemělo význam opakovat slova kolegů.

Po hříchu ovšem toho nelze napsat ani moc nového o "Greatest Hits One Night Only" samotném. Jedná se totiž o spojení dvou titulů, které vyšly v relativně nedávné době a které již zhodnotili kolegové přede mnou. Balení ve formě DVD obsahuje hned tři disky. První dva jsou audio CD, na kterých najdete titul "Greatest Hits 1970 - 2002", tedy dvoucédéčkový výběr z roku 2003, na který se vměstnalo vše zásadní, co Elton John za svoji více jak třicetiletou kariéru natočil. Třetím diskem je DVD se záznamem koncertu v Medison Square Garden z roku 2000, který vyšel poprvé na DVD rok poté pod názvem "One Night Only" a znovu v roce 2003 tentokrát nazvaný "Greatest Hits Live / One Night Only", ovšem rozšířený o některé bonusové materiály a hlavně o další velice podstatnou audio stopu ve výborném DTS. Odvážím se napsat, že tento koncert zachycuje Eltona Johna na jednom z vrcholů jeho koncertní kariéry. Vedle hitů na něm zazněly i písničky, které nejsou až tolik známé, nebo i například obdivuhodná coververze Lennonovy "Come Together".

Co tedy vzhledem k okolnostem říci závěrem? Snad jen že spojením těchto dvou titulů se podařilo vydavatelství Universal vytvořit skutečně luxusní a kompaktní kolekci hitů Eltona Johna, kterou stojí za to nepřehlédnout, pokud tedy výše zmíněné tituly již nemáte dávno doma. S "Greatest Hits One Night Only" se sice vydavatelství vytasilo přesně v den Johnova pražského koncertu, což je zcela pochopitelné, nicméně si myslím, že je toto přesně ten typ hudebního dárečku, který by většina z nás přivítala pod vánočním stromečkem. Jestli tedy ještě nemáte nakoupeno, pak zde je jeden tip.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY