Náměšťské Folkové prázdniny slaví dvacetiny

21.07.2005 11:04 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Folkové prázdniny N
© facebook interpreta
Už podvacáté se letos v prostorách zámeckého nádvoří v Náměšti nad Oslavou uskuteční multižánrový festival Folkové prázdniny. Startuje v sobotu 23. července a potrvá až do soboty 30. července.

Jubilejní ročník zahájí Gangbé Brass Band z afrického Beninu - žesťový soubor s příchutí temperamentu černého kontinentu. Následující den bude věnován divadlům a v režii bratrů Formanových představí například francouzsko-maďarské uskupení Cabaret Theatre Dromesko, ale také třeba koncert Trabandu. Třetí den ovládnou zámecké nádvoří dámy - hvězdami večera bude violoncellové duo Tara Fuki a italské Claudia Bombardella Trio. Jiří Pavlica patří mezi stálice náměšťského festivalu, a tak i letos je jemu a jeho hostům vyčleněn jeden den. Středa bude patřit kořenům, čili world music, a nabídne například akustický koncert Ira Iarla O'Lionáirda s přáteli z Čechomoru či Cissokho Brothers ze Senegalu. Ve čtvrtek bude do Vánoc zbývat dvacet jedna týdnů. Toho využije Jablkoň a s hosty Jaroslavem Svěceným, Jiřím Stivínem nebo Janem Spáleným & ASPM bude v Náměšti natáčet koncertní DVD. Pátek ovládne sympaťák z Irska, leader The Frames Glen Hansard a přiveze s sebou z ostrova mimo jiné Marii Doyle Kennedy, jejíž skladby se objevují na kompilacích vedle jmen jako Aretha Franklin nebo Sinéad O'Connor. Závěr festivalu bude patřit ostrovům. Hlavními hvězdami Keltského dne budou bezpochyby Anne Martin & Ingrid Henderson, které se do Náměště vracejí po dvou letech, kdy pubikum zcela uhranuly.

Folkové prázdniny už dlouho nejsou festivalem pouze folkové hudby. Jejich otevřená dramaturgie naopak představuje návštěvníkům pestrou směs world music, jazzu, blues i divadelního umění v podobě domácích i zahraničních špiček v oboru. Festival v minulosti pro Česko objevil například Fanfare Ciocarlia, svůj podíl na popularitě The Frames mají zajisté i každoroční Hansardovy koncerty právě v Náměšti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY