Napěchovaný obrazový archiv hluché kočkovité šelmy

29.07.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Už více než čtvrtstoletí existuje kapela Def Leppard a ani na stránkách musicserveru nejsou tito Britové žádnými nováčky. Tentokrát se podíváme na bilanční DVD s klipovým průřezem kariérou skupiny pod názvem "Best Of The Videos".
7/10

Def Leppard - Best Of The Videos

Skladby: Photograph, Rock Of Ages, Foolin', Bringing On The Heartbreak, Animal, Women, Pour Some Sugar On Me, Armageddon It, Hysteria, Love Bites, Rocket, Let's Get Rocked, Make Love Like A Man, Heaven Is, Have You Ever Needed Someone So Bad, Stand Up Kick Love Into Motion, Tonite, I Wanna Touch U, Two Steps Behind, Miss You In A Heartbeat, Action, When Love And Hate Collide, Slang, Work It Out, All I Want Is Everything, Promises, Goodbye, Now, Long, Long Way To Go
Celkový čas: asi 155 minut
Vydavatel: Universal
Na tvorbu kvinteta Def Leppard, původem z anglického Sheffieldu, úplně přesně pasuje označení pop-metal, což s sebou přináší riziko: Na pop je to příliš tvrdé a na metal příliš měkké. Proto občas docházelo k situacím, kdy kapela nebyla akceptována mnohými rockovými posluchači. Ti skupině vyčítali přílišnou líbivost a uhlazenost. Na poslední řadové desce "X" z roku 2002 se dokonce Leppards spojili s producenty zodpovědnými za výtvory Backstreet Boys a N'sync! Ale to je jen jeden úhel pohledu a ne zcela průkazný, raději se věnujme tomu, proč se Def Leppard těší (nebo těšili) dlouhodobému úspěchu. Pomoci v úvahách nám může DVD "Best Of The Videos", tedy obrazový sourozenec již vydané (a mnohem chudší) audio kolekce.

Skupina vzešla počátkem osmdesátých let z nové vlny britského heavy metalu a postupně si vytvořila velmi charakteristický zvuk kytar, bicích (ty znějí pořád tak trochu elektronicky díky handicapu bubeníka Ricka Allena, jenž holt to, co neuhraje jednou rukou, musí zvládnout pedály) a především harmonických vícehlasů. Kapele se poštěstilo zabodovat slušnou dávkou hitů a i z tohoto DVD je patrné, která to deska byla pro Def Leppard ta nejlepší a vše určující - "Hysteria" z roku 1987 je na disku zastoupena sedmkrát. Klipy z té doby začínají být zajímavé a logicky se odlišují od svých předchůdců z první poloviny osmdesátých let, dnes vypadajících už trochu legračně. Nutno ovšem zdůraznit jejich významnou úlohu pro popularitu skupiny vizuálně přitažlivé pro rodící se MTV.

Pokud bychom měli vybrat na pohled nejlepší klipy, jistě by to byly "Let's Get Rocked" (tady byla počítačová animace ještě v plenkách, přesto video z roku 1992 pořád vypadá moderně a svěže), "Heaven Is" (výborná animace), "Stand Up Kick Love Into Motion" (dobré nápady). Zajímavé je srovnat vedle sebe zařazené "Tonite" (vynikající mnohovrstevnatá píseň s povedeným temným klipem) a "I Wanna Touch U", která na mne vždycky působila trochu slaboduše. Kvalitní jsou videa z nedoceněného alba "Slang" (1996), na střihy bohatá titulní píseň nebo, přiznám se, jedna z mých oblíbených balad "All I Want Is Everything". Co se týče děje a vtipu, jasným vítězem je klip ke skladbě "Now", který sleduje letité putování jednoho fanouškovského trička s britskou vlajkou.

DVD disponuje nadmíru povedeným plastickým zvukem v Dolby Digital 5.1 - ten umožňuje řádně si užít již výše uvedených nejsilnějších atributů Def Leppard. Už tak velmi početné množství klipů, až dvacet devět, doplňují u některých skladeb alternativní verze, ale tato možnost je přístupná jen při spuštění volby "Play All". Jinak se dalších bonusů nedočkáme, což při tak velkém počtu videoklipů ve velmi vysoké kvalitě až tak nevadí. Příznivce Def Leppard disk rozhodně nezklame.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY