Jazz a funk ovládnou festival Bechyni

13.07.2005 09:39 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Marcus Miller N
© www.jfdproductions.fr
Jak jsme před nedávnem avizovali, do našich krajů se po delší době chystá guru baskytary Marcus Miller. Člověk, jenž rafinovaně kříží jazz s funkem a popem a jehož živá vystoupení vždycky přinesou velkou dávku zábavy, ale i hudební rafinovanosti. Vystoupí na mezinárodním jazzovém festivalu v Bechyni. Jméno Marcuse Millera vyvolává různé reakce. Zatímco basisti a ti, kteří ho viděli na pražském koncertě před dvěma lety, reagují s nadšením a hlubokým obdivem, ostatní jen krčí rameny: "Miller, kdo?" Marcus je velmi oblíbeným hudebníkem a producentem, který doprovázel již skoro každého od Milese Davise po Mariah Carey. V únoru tohoto roku vydal své šesté sólové album "Silver Rain", na kterém jeho basa hraje bezesporu první housle. Všech patnáct skladeb má rafinované aranžmá a pestrým výběrem nálad se mu povedlo sestavit opět zábavné a velice "hladce" znějící album.

Sám Miller o svém albu říká: "Sloučení jazzu s popem bylo vždy magické a již nějaký čas se zajímám o přejímání různých skladeb. Krásné na jazzu je, že se jím dá zpracovat skoro všechno. Myslím, že jsem to potvrdil tím, že mám skladby od Jimiho Hendrixe nebo Edgara Wintera společně s Ludwigem van Beethovenem a Dukem Ellingtonem na jednom albu. A zní to fakt dobře, tedy alespoň si to myslím já!"

Na festivalu v Bechyni vystoupí v pátek Monkey Business a také jeden z nejlepších polských jazzových muzikantů Henryk Miśkiewitz. Tento altsaxofonista vydal už tři skvělá alba, jež se nejenom výborně prodávala, ale sklidila také ocenění kritiků (prestižní Fryderykova cena). Zvítězil také v hlasování čtenářů Jazz Fora ve třech letech po sobě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY