Vohul to, brácho!

25.06.2005 05:00 - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Další disk z edice "Later... With Jools Holland". Opět k prasknutí nacpaný kvalitní hudbou. Ať už ostrovní, nebo zámořskou. Kdo je na line-upu? Green Day, The Killers, The Bravery, Metallica. Celkem jedenatřicet porcí kvalitní zábavy na jednom DVD "Even Louder". To je dost, co říkáte?
7/10

Různí - Later... With Jools Holland - Even Louder

Celkový čas: cca 115 minut
Vydavatel: Warner Music
Jools Holland je pán, co má na Ostrovech takovou lepší "Noc s Andělem". Na rozdíl od Pavla Anděla je Holland také vynikající klavírista (nebo pianista?), má k dispozici mnohem lepší zázemí a jeho show je mnohem víc stylish. Jmenuje se "Later..." a všichni, kdo v ní kdy hráli, na ni nedají dopustit. A že jich tam už hrálo požehnaně. Dokonce tolik, že se ta živá vystoupení tak hezky nastřádala, až se někdo rozhodl, že by bylo fajn využít formátu DVD a pustit to ven. Mezi lidi. Když projedete net, zjistíte, že už toho vyšlo vážně dost. Na musicserveru jsme recenzovali disk s přízviskem "Cool Britannia". Disk plný britských kytarovek. Dneska se podíváme na zoubek dalšímu "laterovskému" dítku, konkrétně disku, jehož plný název zní: "Later... With Jools Holland - Even Louder". Lákadlo pro další odstavec? Bude se rockovat. Nemálo...

V poslední době se roztrhl pytel s mladými rockery. Zlobiví chlapečci zahodili klacíky, přestali pošťuchovat své vrstevnice (no tak, všichni víme, že to dělají i muži nad dvacet let) a vzali do rukou kytary (klávesy, mikrofony...). Podle všeho to odstartovala partička zbohatlíků z NYC hrajících si na otrhané punkery - The Strokes. Díky jejich debutu "Is This It" nikdo s jistotou nemůže říct, kdy ta vlna retro-kytarovek skončí. Na scéně se tak postupem času objevila jména jejich souputníků - Jet, Interpol. Někdo si do toho indie rocku přidal ještě syntetizátory, a na světě jsou další cool kapely - The Killers, The Bravery. Prý přeceňované. Kecy. Jedno můžeme říct s jistotou: Jestli se nějaký žánr v poslední době napakoval opravdu velkým množstvím perspektivních kapel, tak je to právě rock. Sorry, ale taneční hudba si zatlouká poslední hřebíčky do rakve. Snad ji z letargie vytrhne novinka Röyksopp.

Nebojte, tohle DVD nejsou jenom nové tváře a indie. Jsou tu také punkeři Green Day, kteří jsou naživo opravdu všechno jenom ne špatní či nudní. ( Ale mezi námi, jestli je nějaké album přeceňované, tak právě "American Idiot".) V playlistu najdeme také Courtney Love a její Hole (mám na mysli tu kapelu), trashmetalovou Metallicu nebo třeba kapelu tří producentů a zpěvačky - Garbage. Celkem je tu jedenatřicet záznamů živých vystoupení. Výborně vybraných. Drtivá většina vystoupení byla zaznamenána po roce 2000, ale vyskytují se tu i takové perly jako Sonic Youth z roku dvaadevadesátého. Sledovat "Later... Even Louder" je zážitek. Skvělá muzika, absence hluchých míst, podíváte se na image jednotlivých bandů. Vidět v akci The Hives - nářez!

Zvuk mohl být lepší. Přece jenom dvoukanál už dneska nikoho nevytrhne. Obraz si drží kvalitu i u starých záznamů. Co se týče bonusů, tak to je slabota. Dva kratičké (opravdu kratičké) rozhovory s The Cure a Green Day. V tom druhém uvidíte Robbieho Williamse jak paří na GD. Zezadu. Můžete si také zapnout možnost přímého prolinkování rozhovoru s vystoupením kapely. Titulky nechybějí (anglické, francouzské, německé, portugalské a španělské). Druhou vychytávkou je možnost naprogramovat si šest nejoblíbenějších tracků.

Kdyby vyšlo "Later... Even Louder" jako pouhý kompakt, hodnocení by bylo určitě o jeden bod vyšší. Takhle musím konstatovat, že potenciál DVD zůstal nevyužit. Chtělo by to větší bonusovou nálož. Delší rozhovory, pohled do zákulisí, cokoliv. Takhle je to jenom za sedm. Bohužel...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY