Zvláštní bonbón zabalený v luxusním balení

23.06.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Nedávno jsme vám představili CD projektu "Karel Hašler 125", které vzniklo k významnému výročí tohoto českého písničkáře. Autoři projektu se ovšem nespokojili pouze s tím, že umělci nahrají své písničky v audio podobě, ale při této příležitosti uspořádali i koncert, který nyní vychází na DVD.
5/10

Různí - Karel Hašler 125

Skladby: Samostatně písně, Staropražské písně, Kabaretní písně a kuplety, Vojenské písně
Celkový čas: cca 179 minut
Vydavatel: Universal
Projekt "Karel Hašler 125", jenž je v podstatě dítětem skupiny Patrola, jsme vám představili v nedaleké minulosti v podobě CD se stejnojmenným názvem, avšak tímto tento projekt zdaleka neskončil. Za patronace České televize se ve Velkém sále pražské Lucerny uskutečnil slavnostní koncert u příležitosti tohoto velkého výročí, který ve zkrácené podobě uvedla právě ČT a jehož celou verzi můžete vidět na DVD, které vám v dalších odstavcích představím.

O audio podobě jsem se rozepsal už v recenzi na něj a musím přiznat, že toto CD bylo velmi povedené. Navíc myšlenku připomenout slávu Hašlerových písniček jsem opravdu přivítal, jelikož si tento pilíř české písničky, který se řadí mezi trio Voskovec-Ježek-Werich nebo duo Suchý-Šlitr, vzpomínku určitě zaslouží. Koncert na jeho počest je taky velice hezká myšlenka a toto DVD by bylo opravdu reprezentativním kouskem, kdyby...

Kdyby celý koncert neproběhl na playback. A je to venku! Krásná myšlenka uskutečněná se spoustou hostů jako například Jiří Suchý, pan Josef Zíma a další, ale bohužel její zpracování se až příliš blíží novácké estrádě, což je obrovská škoda. Na jednu stranu chápu, že by bylo obtížné celý koncert nazvučit, aby šlo všechno jako na drátkách, ale zase na druhou stranu si nemyslím, vzhledem k tomu, že se v podstatě jedná o televizní pořad a že celý večer doprovází umělce prakticky dva bandy, že by to bylo nemožné. Jinak více o tomto "koncertu" nejspíš nemá smysl psát.

Co se ovšem nepovedlo v pojetí koncertu, povedlo se ve zpracování DVD. Zvuk zde naleznete v těch třech nejběžnějších formátech a sice: Bonusový materiál je v obyčejném stereu, samotný koncert pak DD 5.1 a v DTS, jenž ale musíte volit manuálně, jelikož v menu nabídku nenajdete. Zanedbatelný není ani bonusový materiál obsahující dokument o natáčení a přípravě celé akce, včetně několika rozhovorů a náhledu do zákulisí, dále pak poměrně obsáhlou fotogalerii a nechybí ani ukázky z filmu, kde otiskl svoji stopu Karel Hašler. Televizní upoutávky na tento pořad jsou již pouze takovým tic-tacem na konec.

V závěrečném hodnocení se ve mně pere hned několik pohledů: První z nich je zcela jistě výborná myšlenka připomenout Hašlerovy písničky, jejichž krása spočívá v jednoduchosti a bezelstnosti, druhý pohled naopak připomíná nešťastné playbackové pojetí, třetí pohled zohledňuje výborné zpracování samotného DVD a čtvrté hledisko by mohlo být i to, že se jedná o skutečně velmi obsáhlou sbírku hašlerek. No a teď si vyberte... nejlépe sami. Který pohled je pro vás důležitější?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY