shop.musicserver.cz

Je libo hašlerku?

Vydáno: 13.05.2005 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Celých 125 let uplynulo od doby, co se narodil bezpochyby největší český písničkář Karel Hašler. Při této příležitosti vznikl zcela unikátní a na české poměry téměř monstrózní projekt "Karel Hašler 125". Přes padesát Hašlerových písniček nazpíval zhruba stejný počet interpretů. Tento nový kabát evergreenům sluší.

8/10

Různí - Karel Hašler 125

Celkový čas: 73:29 + 63:11

Skladby: CD1 - Po starých zámeckých schodech, Princezna v hermelínu, Můj kamarád, Malostranské střechy, Já mám holku od odkolků, Když nad Prahou se večer uklání, Tulák, Když mne má panenka nechce ráda mít, Vendelínek, Starý dům, Na světě mám jedinou, Kampak na nás, bolševíci?!, Vltavo, Vltavo, Jurův synek, Na té Malé Straně, Písnička o starém kocourovi, Ty petřínské stráně, Já neumím shimmy, Staré topoly, Praha = srdce Evropy, Líbej mne dál, Hezká vzpomínka, Čí je Praha? Naše!!, Plují mraky do daleka, Nad Prahou tančily hvězdičky, Česká písnička / CD2 - Špiritus, špiritus, Svatý Václav žádá pražský magistrát, Svoboda je svoboda, Píseň o ztraceném věnečku, Chic Parisienne, V tom Šáreckém údolí, Studentská světnička, Když jsem se "rozšoup"..., U svatého Matěje, Naše zem' je jako zahrádka, Večer za Strahovskou branou, Kostelíček, Aha! To je ta Praha!, Když padá v Praze první sníh, Já mám doma gramofon, Modré z nebe, My jsme ti chlapci plešatí, Potkalo mne štěstí, Praho, jak mám tě rád!, Strahováček, Andulička, Panenka pro stěstí, Před vejtoňskou hospodou, Když muzika začne hrát..., Páni muzikanti, Směs vojenských písní Karla Hašlera

Vydavatel: Universal

Už vidím, jak nás naši progresivní čtenáři posílají k šípku (ne-li ještě dál) s tím, že se z musicserveru stává staromilecké hudební médium, když píšeme o takových vykopávkách, jako je Karel Hašler. Nicméně tento pán je dodnes největším českým písničkářem, i když už je přes šedesát let na pravdě boží. Můžete si myslet něco jiného, můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžete dělat. Jeho písničky přežily jedno století a dvě světové války a jeho texty jsou stále aktuální a trefné, o čemž může vypovídat i to, že Hašler byl zakázán jak za nacistické okupace, tak za dob totality.

Výčet interpretů, kteří se podíleli na tomto dvojcédéčku, by byl opravdu dlouhý, dost na to, že jen seznam skladeb je skoro tak dlouhý jako celá recenze. Vyberu tedy prostě jen ty interprety a písničky, které mě nějakým způsobem zaujaly. Mezi ty, kdo hašlerky přezpívali, je i poměrně dost herců a hereček. To rozhodně není na škodu, protože písně to nejsou nějak pěvecky náročné, vždy to byly spíše takové lidovky, které si mohl zazpívat každý. Herecký projev jim jen přidá na atraktivitě. Nejzajímavější interpretkou z prken, která znamenají svět, je na prvním CD určitě paní Jiřina Jirásková, jejíž osobitý a lehce civilní projev k "Malostranským střechám" a "Na té Malé Straně" skvěle padne. Mezi známými jmény (Karel Gott, Petr Muk a další) se objevuje téměř neznámá mladá talentovaná slečna Vendula Příhodová, lehce připomínající herečku Ivanu Andrlovou za mlada (to je ta slečna, co hrála například princeznu v pohádce "Za humny je drak"). O jejím talentu může svědčit například to, že se její jméno objevuje v písničkách nejčastěji, včetně snad nejslavnější "České písničky", kterou budete znát spíš pod názvem "Ta naše písnička česká". "Karel Hašler 125" si bohužel drží i jednu smutnou raritu. "Vltavo, Vltavo" je pravděpodobně poslední nahrávka tragicky zemřelého Karla Zicha, který ji stačil nahrát těsně před osudnou dovolenou. Vzpomínka je to krásná, ale smutná.

"Karel Hašler 125" je rozdělen celkem logicky na dvě CD: První je pod patronací seskupení Patrola a jejích hostů, na druhém už nalezneme i jiné doprovodné skupiny či orchestry. Tímto je právě druhé CD o něco pestřejší. Vedle Olympiku tu hlavně hned ve dvou písničkách září sestry Havelkovy. Velice osvěžující je také "Svatý Václav žádá pražský magistrát", kterou nazpíval Wabi Daněk a svým kytarovým umem osvěžil Miloš Dvořáček. Navíc právě její text patří k těm, které jako by byly napsané nedávno. Obzvláště to platí o "Kampak na nás, bolševíci?!", kterou by si měli poslechnout všichni ti, kvůli kterým se komunisti dnes opět tlačí do vlády. Už v roce 1919 Karel Hašler zpíval o tom, co to je za verbež.

Toto album má pouze dvě chyby: Jednou z nich je přítomnost moderátorů, kteří prostě zpívat neumějí, viz například Michaela Dolinová. Druhá chyba se tváří zpočátku jako velké plus, ale můžu vám garantovat, že poslouchat všech padesát dva písniček v kuse nepřižijete bez následku. Doporučuji sem tam hašlerky proložit jiným bonbónkem. "Karel Hašler 125" je i přesto výbornou vzpomínkou na velikána české pololidové písničky. Hodně jich sice máme v podvědomí, ale málokdo si vzpomene, že je napsal právě Hašler. Nový kabát těmto kouskům sluší vesměs velice hezky a je jedině dobře, že si je díky tomuto titulu můžeme připomenout, protože velká řada z nich je stále poplatná i naší době.

NÁZORY
  • Super recenze (Osud Vrtkavý, 13.05.2005 12:50) Reagovat

    Velmi hezky napsaná recenze. Karel Hašler není žádná vykopávka. Určitě nás i současnou pop music přežije. Jen bych připomněl ještě pár úžasnejch kousků z tohoto 2CD : Petr Kolář a hardrockové podání hašlerky Jurův synek, František Segrado s písní Na světě máme jedinou a Mraky plují do daleka Richarda Tesaříka. To je prostě nádhera. Jinak souhlas, je lepší to poslouchat nadvakrát. Jedno CD ja Hašlera až až. Ale zas je dobře, že je to takhle v kupě. Zdar všem.

  • Vzácné písně K. Hašlera (Jeroným Knížek, 06.07.2010 18:07) Reagovat

    Je mi 82 let a od mala jsme rádi poslouchali ještě na tzv. krystalku, písničky Karla Hašlera. Bohužel zapomněl jsem některé texty. Mohli byste mi poslat text: "Hradčany krásné ...."
    z filmu Tonka Šibenice 1930 ?

    Hradčany krásné, ten český(slavný?) slávy chrám...
    a jeho(českých) králů slavný hrob ...

    V těch dobách přetěžkých,
    Hradčany tu pevně stály,
    jako obr z kamene ....

    Maminka ji zpívala často, ale umřela 1961.
    Předem děkuji za pomoc. J.K.6.7.2010

  • HRADČANY KRÁSNÉ (HORÁKOVÁ, 03.06.2011 01:14) Reagovat

    PROSÍM ZASLAT TEXT

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 13/2020 - od Steva Aokiho přes All Time Low po Kurta Ellinga (07.04.2020 08:00)
- Kultovní debut Wabiho Daňka "Rosa na kolejích" vychází v reedici s mnoha bonusy (05.04.2020 09:18)
- Naživo: Lenka Filipová nechala diváky v Lucerně nahlédnout do svého Oppida. Kromě potlesku vestoje si vysloužila i zlatou desku (26.03.2019 12:19)
- Ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, bard českého folku (16.11.2017 23:49)
- Video: Hvězdy country a folk scény se prostřednictvím písně "Poslední ráj" snaží zabránit přehradě na řece Oslavě (24.08.2016 15:40)
- Rozhovory: Wabi & Ďáblovo stádo - Na hosty máme pořadník (05.09.2015 09:00)
- Wabi Daněk s Ďáblovým stádem posílají do rádií duet s Radůzou, vydávají knihu a zahrají na dvou koncertech (17.02.2015 08:43)
- Recenze: "Příběhy písní" přímo ďábelské. Wabi a Ďáblovo stádo podruhé do stejné řeky nevstoupili (25.10.2014 08:00)
- Nové desky pro 42. týden (12.10.2014 09:55)
- Wabi Daněk vstoupí s Ďáblovým stádem podruhé do téže řeky (19.09.2014 18:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu