Velké oči paní Natálie na třetí pokus

13.05.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Začalo to obrovským hitem "Torn" a slušnou první dlouhohrající deskou "Left Of The Middle". Druhá deska měla malý ohlas a s pěveckou kariérou Natalie Imbruglia to vypadalo všelijak. Ale teď je tady album "Counting Down The Days" a překvapivý Nataliin návrat do hitparád.
7/10

Natalie Imbruglia - Counting Down The Days

Skladby: Starting Today, Shiver, Satisfied, Counting Down The Days, I Won't Be Lost, Slow Down, Sanctuary, Perfectly, On The Run, Come On Home, When You're Sleeping, Honeycomb Child
Celkový čas: 43:15
Vydavatel: Sony BMG
Bývalá televizní hvězdička ze seriálu "Sousedé", jednoho z nejznámějších a nejlepších australských vývozních artiklů, modelka, herečka a zpěvačka, reklamní tvář kosmetické firmy a manželka předáka kapely Silverchair. To zní dost podezřele na to, abychom mohli považovat Natalii Imbruglia (neboť právě o ní je řeč) za solidní kreativní umělkyni, jejíž hudba stojí za poslech. A přece to tak je - Natalie je sice hezká žena a vděčný objekt zájmu paparazziů a nabroušených per redaktorů bulvárních plátků, ale neodsuzujme proto předem to, co nám nabízí jako zpěvačka. Letos už na své třetí desce pod názvem "Counting Down The Days".

Připomínat začátky Natalie Imbruglia v pop music je snad zbytečné - kolik lidí ji tipovalo na hvězdu jednoho hitu, v tomto případě celosvětového, skladby "Torn"? Debutové album se prodávalo velmi dobře a druhá deska "White Lillies Island" s hitem "That Day" mi dodnes přijde velmi nedoceněná a v rámci žánru vynikající. Aktuální album "Counting Down The Days" je opět čistokrevný mírně kytarový pop bez nějakých hlubokomyslných ambicí, ale je nutné zdůraznit jeho příjemnou atmosféru a zejména vkus, se kterým byly písně vytvořeny. Ta deska, opět zopakuji popová v nejlepším slova smyslu, posluchače neuráží, zpěvačka se na svém repertoáru výrazně podílí autorsky a opět se chytře obklopila schopným týmem spolupracovníků - jak muzikantů, tak producentů.

Album do světa uvedl skvělý hit "Shiver". Na hity má zkrátka Natalie a tým kolem ní čuch. Několik písní na desce nenápadně podráždí chřípí posluchače vůní značky "Torn" (třeba "Perfectly"), máme zde titulní píseň, jež by se mohla stát vánočním singlem, spoustu pomalých zamilovaných písniček ("On The Run" jen za doprovodu klavíru je opravdu krásná balada) a několik rychlejších, skoro-až-rockových skladeb, co převážně poklidnou náladu oživí a osvěží - výborná je zejména "Sanctuary". Zajímavá je píseň "Satisfied", jejímž autorem je Daniel Johns, zpěvák, kytarista a skladatel kapely Silverchair a taky Nataliin manžel - kdyby byla "Satisfied" zahraná tvrději a o chlup pomaleji, klidně by mohla být na albu "Diorama" právě od Silverchair.

Otevřeně přiznávám - jsem Nataliin velký fanoušek. Přesto mi zůstává záhadou obrovský úspěch "Counting Down The Days" v britském albovém žebříčku, po minulé desce nečekaný. I když si "White Lillies Island" cením v našem desetibodovém hodnocení výše, je třetí deska paní Imbrugliové velmi pěkná. Snad se na mne nikdo nebude zlobit, když ji označím otřepaným souslovím "vkusný inteligentní pop".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY