Žena z Lesoparku - předkapela The Cranberries

16.05.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

20. května se v Praze na koncertě předvedou The Cranberries. Jako předkapela by měla zahrát slovenská formace Žena z Lesoparku. Pokud vám její název nic neříká, přečtěte si dnešní profil.

Žena z Lesoparku
© Sony Music / Bonton
Skupina Žena z Lesoparku vznikla na jaře roku 1997 z členů právě rozpadající se formace Ťýcho, ve složení: Jaro Grúň (kytara), Jano Litvanský (basa), Martin Terkovič (bicí) a Peter „Šarkan" Novák (zpěv). Ze začátku skupina hrála převážně skladby svých oblíbenců (Red Hot Chilli Peppers či Faith No More, Pearl Jam). Po dobu zdravotních problémů Jaro Grúňa zaskakoval a po jeho opětovném návratu zůstal ve skupině Ondro Gregor.

It´s okay - obal
© Sony Music / Bonton
Na jaře roku 1998 skupina podepsala smlouvu s vydavatelstvím Sony Music/Bonton. Debutové album se natáčelo ve studiu Propast u Petra Jandy s producentem Henrichem Leškem. Album se jmenuje „It´s okay" a vyšlo v květnu toho samého roku. První singl z desky se jmenuje „Tretí" a stal se jednou z nejhranějších skladeb roku a skupina za ni dostala cenu SOZA1999. Dalšími skladbami z této desky často hrající se v éteru byly „Didn´t let me down", „Party´s over", „Tu a teraz" a titulní „It´s okay".

Na výlete - obal
© Sony Music / Bonton
Skupina vyrazila na své první turné, na kterém odehrála více jak 50 koncertů. Na vánoce roku 1998 přispěla skladbou „X-mas files" na kompilaci „Domáce Vianoce". Jaro 1999 přineslo pokračování jejich turné, které vyvrcholilo 26.9. v klubu Fajn v Záhorské Bystrici, kde byl odehrán unplugged koncert pro FUN rádio. Po tomto koncertě Ženu z Lesoparku opouští Ondro Gregor.

Do konce minulého roku skupina chystala materiál pro druhé album, které vyšlo 7.2.2000 a jmenuje se „Na výlete". Produkování alba se ujala skupina sama za pomoci Ivana Jombíka, natáčelo se ve studiu Ebony. Pilotní singl „Výlet" se stal opět velkým hitem.

Žena z Lesoparku u auta...
© Sony Music / Bonton
V součastné době Žena z Lesoparku jede turné k této desce a jednou zastávkou byl také Majáles 2000 v Žilině (4.5.2000). Skupina hrála ve skvělé formě a z vystoupení byla cítit radost z živého hraní. Byly odehrány skladby „Výlet", „It´s okay", „Party´a over", „Snehuliak" (věnovaná kamarádovi skupiny Markovi, který tragicky zahynul) a nebo velmi povedená až skoro bluesově pojatá nádherná balada „In the morning" z posledního alba. Jako přídavky skupina odehrála coververze svých oblíbenců, nejprve to byla „Aeroplane" od Red Hot Chilli Peppers, po té „Easy" od Faith No More (původně tuto skladbu natočila skupina The Commodores) a na úplný závěr koncertu pak skladbu „Anybody seen my baby?" od Rolling Stones. Zařazení této skladby mě velmi překvapilo a potěšilo, protože tato skladba je moje velmi oblíbená. Velmi povedený koncert to byl, takže se máme 20.5.2000 od 20 hodin v rámci koncertu The Cranberries na co těšit…


DOPORUČENÉ ČLÁNKY