Velšský patron svatý David zajistil jedničku pro Stereophonics

07.03.2005 06:31 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Svatému Davidovi mohou děkovat Stereophonics, že s novinkou "Dakota" vůbec poprvé dosáhli na vrchol britského žebříčku. V albovém pořadí vévodí projekty, které spojují operu a pop, konkrétně úspěšní účastníci televizní soutěže G4 a Il Divo.
Stereophonics - Dakota
© facebook interpreta
Stereophonics se po osmi letech dočkali. Jejich nový singl "Dakota" dosáhl na vrchol britského žebříčku, což se nepovedlo předchozím devatenácti singlům. Nejblíže vrcholu byli dvakrát na trojce a čtyřikrát na čtyřce. Mohou se tak počítat mezi nejúspěšnější britské kapely posledních deseti let, mezi kapelami z Walesu jsou v tabulce všech dob dokonce šestí (těsně za Manic Street Preachers) a teď mají konečně i vavřín nejvyšší. Dodám, že skladba propaguje jejich nové album "Language. Sex. Violence. Other?" a na vrcholu se objevila přesně v týden, kdy Velšané slaví svůj svátek Den sv. Davida. Náhoda? Tak či onak Nelly a Tim McGraw oproti očekávání zůstali na vrcholu s "Over And Over" pouze jediný týden. Odolali ale útoku "nového" Elvisova singlu "Rock-A-Hula Baby", který se musí spokojit s trojkou. Čtyřku obsadili Cabin Crew a "Star To Fall", což je, a už mě to skoro unavuje psát, další vokální houseový hit postavený na ukradeném samplu. Až šestá je Britney Spears s novým singlem "Do Somethin'", který měl jednoznačně ambice být druhým "Toxic". Tentokrát to nevyšlo a poprvé od "Boys" z roku 2002 se jí nepovedlo zasáhnout Top 3. Číslo šestnáct registruje klubový projekt Styles & Breeze s novinkou "Karen Danzig", která o tři příčky vylepšila jejich rekord "You're Shining". Osmnáctý je Moby s "Lift Me Up". Stylové kotrmelce doprovází kotrmelce na žebříčku, minulé singly se sotva dostaly do čtyřicítky, už byl ale i třikrát v desítce. O pět příček níže je debutující britský rapper Kano s "Typical Me". Moc se nevedlo ani R.E.M., jejichž "Electron Blue" je na čísle 26 a potvrzuje, že druhé singly z desek amerických legend už moc netáhnou. Na desítku se třásli i LCD Soundsystem, ale "Daft Punk Is Playing At My House" je nakonec jen těsně v první třicítce. Poslední desítku otevírá smutně Björk s "Triumph Of A Heart" a Fatboy Slim s "The Joker". Obě skladby mají vynalézavé klipy, ale Britové už nezabírají. Kompletní žebříček je k vidění zde. Zítra na pultech Britové najdou nové singly Joss Stone, McFly, 50 Centa, Avril Lavigne, Lady Sovereign, New Order a zase Elvise. Silný týden, co říkáte?

G4 - G4
© facebook interpreta
Na vrcholu britského albového pořadí se usadila skupina G4. Jedná se o produkt televizní soutěže "X-Factor" a tvoří ho čtyři hudebně vzdělaní kluci, kteří by se klidně mohli živit jako operní zpěváci. Jejich albový debut "G4" přináší operní coververze (v Británii tento žánr trochu posměšně nazývají popera) klasických rockových hitů od "Bohemian Rhapsody" Queen až po "Creep" Radiohead. Když uvážíte, že na dvojce jsou s podobným albem Il Divo, pak nechť je tento týden nazván týdnem popery! Na třetím místě je zlatý hlas ze 70.let Tony Christie a jeho "Ultimate Collection". Druhou novinku v desítce má Jennifer Lopez s "Rebirth". Na čísle 12 se povedl vstup italskému zpěvákovi Patrizio Buannemu, který se stylizuje do uhlazeného swingaře poválečných let. Na "The Italian" zpívá klasické skladby z italských a francouzských filmů a natočil ho s Královským filharmonickým orchestrem. Ve čtvrté desítce startují domácí zpěvák Aled Jones s albem "Aled" a mladičká mezosopranistka Katherine Jenkins s "Second Nature". Kompletní žebříček je k vidění zde. Za týden vlny albového pořadí rozbouří novinky Idlewild, Annie a Rufuse Wainwrighta.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY