České klipy jsou spíše k pláči

14.03.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jak je na tom český videoklip? Už nominace na Anděly dokazují, že to s nimi není nijak valné. Majitelé DVD přehrávačů to mohou z části posoudit i díky další kompilaci "top30.cz", která se snaží shrnout nejlepší videoklipy loňského roku. Ono slůvko "snaží" je zde hodně důležité.
4/10

Různí - top30.cz

Skladby: Support Lesbiens - Cliché, Jana Kirschner - Na čiernom koni, Kollerband - Lehká, Chinaski - Možná, Mig 21 - Vlajky vlají, 100°C - Azataki, Dan Bárta - Živý, Monkey Business - We Feel Better Than Jan Hus, Divokej Bill - Malování, Wohnout - Blázni, Richard Müller - Asi to tak musí byť, Jakub Mohamed Ali - Psycho, Dolores Clan - Prwotní strach, Čechomor - Voják, Post-it - V pasti, Kamil Střihavka - Král slepých rybářů, Kryštof - Srdce, Cocotte Minute - Měl bych tě sejmout, Lety Mimo - Revoluce, Petr Rajchert - Prsten pánů, Elán - Láska moja, Petr Muk - Láska mě spoutá, HOLKI - Láska je ďábel, Lucie Bílá - Vokurky, Daniel Hůlka - Hej, už se to blíží, Maya - Na střechách, Vašek Jelínek - Vincent Van Gogh,Leoš Mareš - Zimní čas, NEO - Weekend DJ, Lewron Orchestra - Kwiotek
Celkový čas: cca 118 min.
Vydavatel: Sony BMG
Letošní výběr nejlepších videoklipů "top30.cz" navazuje na stejnojmennou kompilaci z loňského roku. Trošku mě osobně mate název tohohle titulu, protože mezi české tituly se vloudilo ještě několik slovenských interpretů, což bych chápal, jakože naše vlastní produkce není schopna za rok vyrobit alespoň třicet videoklipů. Nechci působit jako nacionalista, ale myslím, že takhle špatně na tom ještě nejsme. Dokonce několik hodně důležitých klipů chybí.

V podstatě ty nejlepší české klipy zařadili producenti tohoto DVD hned na začátek. Ačkoli mi "Cliché" Support Lesbiens leze už trošku na nervy, musím uznat, že video, v němž si zahrál dokonce i Josef Vinklář, je zkrátka výborné. Pokud bych si já dělal svůj soukromý žebříček, pak by byl hodně vysoko i "Živý" Dana Bárty, který přesně vystihuje náladu téhle písničky a je navíc velice dobře natočený, a mě nejde do hlavy, proč naši akademici radši nenominovali na Videoklip roku třeba tento snímek. V popředí by byl i nápaditý klip na "Lehkou" od Kollerbandu a tradičně recesistický klip na "Vlajky vlají" Mig 21, který pěkně kontrastuje se schizofrenickým "Srdcem" Kryštofu. Z mizérie druhé poloviny, pokud pominu výše zmíněné Kryštofy a příjemnou upoutávku na muzikál "Excalibur", zde zastoupený Kamilem Střihavkou, nepřehlédnutelně vyčnívá duo Maya s počítačovým snímkem "Na střechách", jehož grafika sice nepatří k tomu nejmodernějšímu, co dnes mohou počítače předvést, ale i tak bych rád ocenil nápad a pokus udělat něco jinak. Mezi tragiky nemohu zařadit ani Lewron Orchestra s jejich lyricko-epickým příběhem "Kwiotek".

Překvapilo mě, kolik klipů je pouhým záznamem z koncertu, což je sice možná levné řešení, ale já to beru spíš jako pohodlnost. Začínající umělci si stěžují, že na natočení dobrého klipu chybí finance. Upřímně řečeno, tomuto odporuje například výborný klip na "World On Fire" Sarah McLachlan, který stál pouze patnáct dolarů, a na "top30.cz" to podtrhuje ještě například "Malování" Divokého Billa, který také jistojistě nestál nějaké velké jmění. Českým videoklipům chybí nápad. Téměř polovinu z nich tvoří na této kompilaci záznam z koncertu nebo nicneříkající scény nakrucujících se či sedících interpretů, což je třeba případ i "Vokurek" Lucie Bílé. Snad jedině u Čechomoru bych bral koncertní videoklip na milost, protože ten může posloužit jako lákadlo na jejich ve své době unikátní a stále excelentní DVD "Proměny Tour 2003".

Zdaleka nejhorší položkou tohoto DVDčka je jeho výbava, která se prostě rovná právě nule (matikáři zajisté pochopili, co jsem tím chtěl říct). Zvuk je pouze v obyčejném stereu, což asi není až takové překvapení u kompilace takovéhoto typu. Jinak zde ale není nic víc. Žádné biografie umělců nebo něco podobného. Zkrátka nic.

"top30.cz" tak trochu lže už názvem. Mezi nejlepšími videoklipy citelně chybí, tedy určitě v oné top třicítce, Tata Bojs s "Virtuálním duetem" a troufnu si říct, že i Aneta Langerová a "Hříšná těla, křídla motýlí". Já osobně bych zařadil i klip na "Nic není napořád", kterou nazpíval Michal Malátný k filmu "Pánská jízda", jež se nese v duchu filmu, a moji kolegové by si vzpomněli jistě ještě na řadu dalších klipů, které by zde postrádali. Celkově na mě "top30.cz" působí jako špatně napsaná kronika klipového roku 2004.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY