Bluesové nebe

09.02.2005 10:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Půl roku po kompaktním disku "Me And Mr Johnson" dává Eric Clapton k lepšímu i malé nahlédnutí pod pokličku vzniku alba. Jak se pocta dávnému bluesmanovi vařila, co zbylo a jak to bylo chutné, si můžeme prohlédnout a poslechnout na DVD a CD nazvaném "Sessions For Robert J".
8/10

Eric Clapton - Sessions For Robert J

Skladby: DVD - Kindhearted Woman Blues, They're Red Hot, Hellhound On My Trail, Sweet Home Chicago, When You Got a Good Friend, Milkcow's Calf Blues, If I Had Possession Over Judgement Day, Stop Breakin' Down Blues, Terraplane Blues, Me And The Devil Blues, From Four Until Late, Love In Vain, Ramblin' On My Mind, Stones In My Passway, Little Queen Of Spades (Bonus), Travelling Riverside Blues (Bonus); CD - Sweet Home Chicago, Milkcow's Calf Blues, Terraplane Blues, If I Had Possession Over Judgement Day, Stop Breakin' Down Blues, Little Queen Of Spades, Travelling Riverside Blues, Me And The Devil Blues, From Four Until Late, Kindhearted Woman Blues, Ramblin' On My Mind
Celkový čas: 97 min.
Vydavatel: Warner Music
Eric Clapton oslaví v březnu 2005 šedesáté narozeniny, nedávno se stal popáté otcem a v muzice se stále činí. Před několika dny jsme na musicserveru psali o vynikajícím DVD "Crossroads Guitar Festival" a tato recenze navazuje na necelý rok starý článek o albu "Me And Mr Johnson", protože "Sessions For Robert J" je dvojice disků (DVD a CD), která doplňuje zmíněnou loňskou Claptonovu poctu Robertu Johnsonovi. Dovolil jsem si pohrát se slovíčky - minule to byly Bluesové hrátky s čertem a teď Bluesové nebe. Proč ne, když o Claptonovi už v šedesátých letech psali na zdech, že je Bůh, a Johnson se prý upsal ďáblu? Když se říká, že každý má svého strážného anděla, kdo stál u Claptona při nahrávání Johnsonových skladeb, éterická bytost s křídly nebo samotnej rohatej?

Pokud bylo vydání "Sessions" jen kalkulem finančníků, tak prosím takových kalkulů více, sem s nimi! Pro fanoušky Claptona jsou nahrávky na DVD a CD tím nejlepším, co mohou dostat - láskyplný a oddaný muzikant obklopený vynikajícími spoluhráči si vychutnává hudbu svého srdce a my si to můžeme prohlédnout zblízka, ve zkušebně, v prázdném hotelovém pokoji, ve studiu. K tomu cenný Mistrův komentář, proč to všechno dělá, co ho k Johnsonově hudbě přivedlo a co ho k ní stále přitahuje.

Víte, co je na "Sessions For Robert J" nejlepší? Lehkost a pohoda, s jakou Clapton a jeho kapela hrají. Tam není cítit žádná známka křeče nebo nějaké problémy, hrají soustředěně, ale radostně a EC své spoluhráče pochválí a nerozpakuje se říci, že to bylo opravdu dobré. Kamery zaznamenaly zkoušky a přípravy na loňské koncerty, takže se můžeme podívat na vystoupení celé kapely (zkoušky v Londýně a Dallasu), hru ve dvou s famózním kytaristou Doylem Bramhallem II (prázdné sklady v Dallasu: genius loci, protože tady nahrával své snímky samotný Johnson) i intimní Claptonovo dopoledne v hotelovém pokoji v Santa Monice, kde je jen sám se svou kytarou, dvěma mikrofony a hudbou.

CD obsahuje výtah z "Sessions", jedenáct skladeb, které tvoří plnohodnotnou desku doplňující album "Me And Mr Johnson": obsahuje další verze některých písní, ale i ty, které se na loňskou desku nenahrávaly. DVD je v hovořených pasážích opatřeno titulky a má i bonus v podobě záběrů ze zákulisí. Vynikající zvuk v DTS je lahůdkový v plně elektrickém obsazení kapely i v akustických setech, kde lze snadno uvěřit dojmu, že Clapton sám či s Bramhallem sedí ve vašem obýváku dva metry od vás a hraje a zpívá jen pro vás. "Sessions For Robert J" jsou úchvatnou bluesovou lekcí od mistrů svého oboru.

DVD/


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY