Jet, ten nejluxusnější kravál, jakej znáte

19.01.2005 13:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Australská skupina Jet vzbudila svým debutovým albem "Get Born" zaslouženou pozornost na obou stranách Atlantiku. O tom, že zatvrzelí rockeři, kteří vzývají garáže, Led Zeppelin a Jimiho Hendrixe, jsou správní řízkové, náramně svědčí nové DVD nazvané "Family Style".
8/10

Jet - Family Style

Skladby: Live Show - Cold Hard Bitch, Get What You Need, Sweet Young Thing, Rollover DJ, Look What You've Done, Lazy Gun, Are You Gonna Be My Girl, Hey Kids, Last Chance, Get Me Outta Here, Take It Or Leave It, Move On / Videos - Take It Or Leave It, Cold Hard Bitch, Rollover DJ (Australia/UK), Rollover DJ (International), Look What You've Done, Are You Gonna Be My Girl

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: cca 88 min.
Vydavatel: Warner Music
"Na koncertě to musí být nářez!" Přesně těmito slovy jsem před rokem zakončil recenzi výtečné desky "Get Born" australských Jet. A kdo by to byl řekl, on to nářez skutečně je. Po dvanácti měsících, po době dostatečně dlouhé, aby člověk odvykl chytlavým melodiím skupiny, se na můj stůl přikutálelo dévédéčko "Family Style", které shrnuje jak klipy, tak pódiovou šílenost Jet. No a je zkrátka o co stát, protože tahle čtyřka staromilských mládenců rock'n'roll nejen hraje, ta ho i žije a s nimi ho žije celý disk včetně toho, kdo se na něj právě dívá, či jej poslouchá. Když na tu rozvrkočenou selanku koukáte, když sledujete jejich třídenní strniska a nepěstěné pokrývky hlav, když se podivujete nad nemoderně moderním ohozem frontmana Camerona Munceyho, cítíte vzácnou absenci umělosti, poplatnosti, zkrátka komerce. Koncert Jet, alespoň tak, jak ho ukazuje "Family Style", je undergroundový výplach s popovým nábojem. Asi tak.

"Blahopřejeme vám. Právě máte v rukách ten nejluxusnější tryskáčovej kravál, jakej kdy lidstvo vymyslelo." Tohle si můžete přečíst, když otočíte "Family Style" zadní stranou k sobě. Nemohu sloužit, co se týče randálu, jenž vyluzují různé typy letadel, odmala se bojím všeho, co má nějakou turbínu a šlehá plameny, ale s prstem na červeném šátku odpřísáhnu, že tohle DVD stojí za poslech a pokoukání. V mých očích se jím zhmotňuje ideál kvalitního disku, podobně jako u "Amotion" od A Perfect Circle. Je na něm totiž hodně materiálu, který je dobrý a vkusně naskládaný, takže se pobavíte, ani nevíte jak. Vždyť si představte, že "Family Style" obsahuje šest klipů, které Jet po vydání "Get Born" natočili. Obsahuje záznam koncertu v Londýně, na němž zazněly i některé písně, jež na debutu nenajdete ("That's All Right", "Hey Kids"). Samozřejmostí je dokument o cestě do Británie, o pobytu v Londýně, o paření a o přípravách.

"Opřete se do toho, bude to tak trochu jízda..." slibuje booklet dévédéčka a já nad ním jen tiše pokyvuji hlavou, do rytmu a s radostí. Hlavní část disku, koncertní video, má velmi uvěřitelnou atmosféru, protože bylo nasnímáno v přítmí rockového klubu, v žádné hale, navíc kameraman záměrně nechává vyniknout ostrým přechodům z tmavých rohů k zeleně, ponuře osvětleným postavám Jet. Je to rokec; nejen ta muzika, ale celé DVD. Kdyby náhodou jeli Jet kolem vaší vsi, neváhejte a houkněte na ně, ať vám na louce před domem zahrají, že na ně posvítíte baterkou, možná tátovou halogenkou. Pokud to nevyjde, kupte si tenhle kotouček, protože energie a elán, kterými je naplněn, mají blahodárný účinek. Není to sice medicínská revoluce, ale zatracená, pekelnická zábava jo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY