Renomé oprášeno, na discích vráceno

20.01.2005 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Těžko postižitelní intelektuálští rockeři z A Perfect Circle vydali společně s deskou "Emotive" také DVD "Amotion". Zatímco album coververzí budí spíše rozpaky, videodisk je příkladnou klipovou edicí, u níž nechybí ani samostatné CD s čerstvými remixy.
9/10

A Perfect Circle - Amotion

Skladby: DVD - Judith, 3 Libras, Weak And Powerless, The Outsider, Thinking Of You, Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums, Blue, The Noose, Imagine / CD - Judith, 3 Libras, The Outsider, Weak And Powerless, The Outsider, Blue, 3 Libras, The Hollow, The Hollow

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: DVD - 88 min. / CD - 40:03
Vydavatel: EMI
Uchopit tvorbu A Perfect Circle není rozhodně jednoduché. Maynard James Keenan do ní promítá mnohá svá traumata, mnohá svá přání, mnohá svá vidění. Rozvádí zde vize a polohy, na které v přeci jen říznějších Tool nemá dost prostoru. Co je ale příznačné pro obě jeho party, je silný důraz kladený na vizuální podobu. Každá deska Tool byla opatřena bookletem, který byl pevnější součástí kotoučku, než by si jeden mohl myslet. U APC tomu není nijak, zvlášť co se klipů týče. A proto DVD "Amotion", které vyšlo společně s kolekcí coververzí "Emotive", slibovalo netradiční zážitek. A ten se skutečně dostavil, neboť Keenan a spol. si s tímto diskem vyhráli a prošpikovali ho takovou spoustou materiálu, že se na něj bude vzpomínat ještě dlouho. Ono totiž není úplně běžné mít v jednom balení vedle sebe solidní dévédéčko spolu s albem remixů...

Vlastní DVD je příkladným typem klipového disku, na kterém je vše, co tam má být. Vedle všech hudebních snímků, jež dosud APC udělali, čeká na fanouška také relativně bohatý bonusový materiál. Asi nejvypečenější jsou tři verze klipu k "Blue", na jehož vyhotovení vypsala skupina konkurz, na "Amotion" se dostaly vedle vítěze také tři další finalisté. Zajímavé jsou také parodické trailery k imaginárnímu filmečku "Bikini Bandits", v nichž jsou parodovány postavy "Charlieho andílků" a zároveň se jedná o hrdinky z klipu k "The Outsider". Samozřejmostí jsou komentáře a nějaké ty fotky. Když vezmeme v potaz, že jen samotných klipů (včetně živáku "The Noose") je devět, je nasnadě, že prostřednictvím "Amotion" přichystali Keenanovi hoši hodně zajímavou jízdu, protože co snímek, to vlastní příběh a netradiční zpracování. Vždyť třeba úvodní "Judith" z debutu "Mer de Noms" režíroval slovutný filmař David Fincher ("Sedm", "Vetřelec 3", "Hra").

Kapitolou samou pro sebe je přiložené remixové CD. Nejen že jeho obsah je dobře poslouchatelný a fanouškům APC přinese nejedno překvapení, ale hlavně protože jím je "Amotion" automaticky povzneseno o třídu výš. Na desce je devět kousků, vesměs největších hitů kapely, které si do své zvukové dílny vzali takoví mistři, jakými jsou Danny Lohner a Joshua Eustis, Massive Attack, Wes Borland, Josh Abrahams či "domácí" James Iha. Někde je práce slyšet víc, někde falírují spíše detaily, ale tak jako tak je to zkrátka báječné. Tohle by mohla být samostatná deska, ale místo toho jde o přílohu DVD.

Jestliže jsem měl poněkud rozpačité dojmy z "Emotive", "Amotion" mi dokázalo, že A Perfect Circle jsou projektem, který se vyplatí mít rád a následovat, neboť nevíte hodiny, kdy od nich přijde nějaké překvapení. A že tohle stálo za to!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY