Tihle Zabijáci zase tak nebezpeční nejsou

03.01.2005 16:00 - Tomáš Turek | foto: facebook interpreta

The Killers na svém debutovém albu "Hot Fuss" ukázali, že mají talent psát chytré kytarové písně a nebojí se škatulky "pop". Ještě se pořádně nerozkoukali a už mají hromadu příznivců i nepřátel. Média se věnují jejich nevěrným přítelkyním a Bono z U2 se označuje za jejich fanouška. Více v dnešní recenzi.
7/10

The Killers - Hot Fuss

Skladby: Jenny Was A Friend Of Mine, Mr. Brightside, Smile Like You Mean It, Somebody Told Me, All These Things That I've Done, Andy, You're Star, On Top, Change Your Mind, Belive Me Natalie, Midnight Show, Everything Will Be Alright
Celkový čas: 49:54
Vydavatel: Universal
Další mladá kytarová kapela. To už trochu zavání nudou nebo přinejmenším opakováním již tolikrát použitých postupů. Pro recenzenta to znamená tendenci k chrlení otřepaných přirovnání, samozřejmě mám na mysli The Strokes, Franz Ferdinad a jim podobné. V případě The Killers vás při poslechu jejich debutu "Hot Fuss" napadnou nejspíše právě tolik přeceňovaní Franz Ferdinand (hitová "Somebody Told Me" jako by byla střižena přesně podle vzoru FF). Ale pozor, u The Killers se oproti výše zmíněným nejedná zase tolik o retro. A pokud už čerpají z minulosti, loví zejména v popových sférách.

Ačkoliv jsou "Zabijáci" z Las Vegas, je jejich zvuk do morku kostí prostoupen láskou ke klasickému britskému popu. Je znát, že mají hodně naposlouchané Duran Duran, New Order, The Smiths, ale třeba i Bowieho. "On Top" dokonce začíná motivem připomínajícím Erasure. Ačkoliv jsou písně zahuštěny rockovou rytmikou, jedná se především o popové písně plné tklivých tónů kláves, které obsluhuje poněkud narcisistní zpěvák Brandon Flowers.

The Killers existují ani ne dva roky a už se o nich zmiňují celebrity první třídy. Bono si je pochvaluje pro kvalitní textařství: "Když slyším The Killers, vypínám telefon." Britský časopis Q je už zařadil po bok těm největším hvězdám šoubyznysu a svou práci odvedlo i NME, které nadále poctivě plní svou úlohu jakéhosi "výrobce" hvězd z mladých kytarových bandů. Tři nominace pro nadcházející Grammy Awards mluví za vše. Myslím, že mají více než slušně nakročeno stát se velmi populární kapelou. V neposlední řadě, jak tomu dnes bývá zvykem, jim v tom pomáhají historky týkající se soukromého života Brandona Flowerse, ze kterých se v zahraničí velmi těší bulvár. Zprávy o tom, že je veřejně podváděn svou přítelkyní, vábí paranoidní myšlenky na netradiční PR, ale upřímně, kdo by o takovou propagaci stál?

"Hot Fuss" je velmi příjemná, bezkonfliktní deska, se kterou se dá, při troše dobré reklamy, prorazit na špičky hitparád. Úvodní "Jenny Was A Friend Of Mine" je jako stvořená za volant a singlové ambice prokazují i jiné písně. Ostatně "Somebody Told Me" je v posledních měsících už velmi úspěšně naplnila. Nicméně je důležité mít stále na zřeteli, že v záplavě všech těch mladíků s kytarami se nejedná zase až tak o něco výjimečného. Takže pokud potřebujete další, pravda, velmi kvalitní, pop-kytarovou desku, jsou The Killers dobrou volbou. Jestli ale chcete objevovat stále něco nového, raději nechte "Hot Fuss" být, myslím, že o nic zásadního nepřijdete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY