Strašlivá tíseň jako hezký dárek

03.02.2005 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V úhledné modré krabičce s fotografií National Steel Guitar a bílým nápisem "Sultans Of Swing" se skrývá hned několik pokladů pro fanoušky kapely Dire Straits. Můžeme poslouchat a můžeme se dívat - dvě audio CD a jedno DVD s klipy by mohlo být velmi pěkným dárkem.
9/10

Dire Straits - Sultans Of Swing: The Very Best Of Dire Straits

Skladby: Sultans Of Swing, Lady Writer, Romeo And Juilet, Tunnel Of Love, Private Investigations, Twisting By The Pool, Love Over Gold, So Far Away, Money For Nothing, Brother In Arms, Walk Of Life, Calling Elvis, Heavy Fuel, On Every Street, Your Latest Trick, Local hero; bonus live CD: Calling Elvis, Walk Of Life, Last Exit To Brooklyn, Romeo And Juliet, Sultans Of Swing, Brothers In Arms, Money For Nothing
Celkový čas: 119 min.
Vydavatel: Universal
Album "Sultans Of Swing: The Very Best Of Dire Straits" vyšlo už před šesti lety jako definitivní kolekce toho nejlepšího od Dire Straits (což by se dalo přeložit třeba jako "Strašlivá tíseň"), neboť kapela ukončila svou činnost po turné následujícím desku "On Every Street" z roku 1991; následovalo stejnojmenné DVD s videoklipy. Mark Knopfler, výhradní autor kapely, zpěvák a osobitý kytarista, se poté věnuje sólové dráze. Už v dobách Dire Straits nahrával filmovou hudbu (ústřední melodie z filmu "Local Hero" se stala pravidelným koncertním číslem skupiny, asi nejznámějším filmem s Markovou hudbou je skvělý biják "Vrtěti psem" s Robertem de Nirem a Dustinem Hoffmanem), ale první sólové písňové album, "Golden Heart", vydal v roce 1996.

Vydavatelská firma nyní připravila dárkový balíček, jenž obsahuje zmíněné CD i DVD a v limitované edici i bonusové CD, které obsahuje sedm písní živě nahraných v londýnské Royal Albert Hall v roce 1996. Je to opravdový poklad pro fanoušky kapely, protože známé hity jsou zde uvedeny v pozměněných a značně prodloužených verzích, například průlomová "Sultans Of Swing" zde trvá až třináct minut. Knopflerův zpěv zde zní unaveněji než na studiových nahrávkách, ale dlouhá kytarová sóla (s typickým zvukem Knopflerových kytar, poznávací znamení kapely) a upravená aranžmá jsou fantastická.

V hudbě Dire Straits se snoubily tři výrazné rysy, jež oslovily miliony posluchačů: městská poezie zpívaná a polovyprávěná Knopflerem (zastřený hlas nevelkého rozsahu je nutně předurčen právě k písničkovým příběhům, ne k vokálním exhibicím), kouzelné tóny jeho kytary a také velké hity dodnes s oblibou hrané i našimi rádii ("Twisting By The Pool", "Money For Nothing", "Walk Of Life"). Škoda, že na žádném ze tří disků "The Very Best Of Dire Straits" není připomenuta skladba "Telegraph Road", téměř čtvrthodinový opus magnum kapely.

Klipové DVD je zajímavou ilustrací kariéry skupiny - obrazové záznamy z konce sedmdesátých a první poloviny osmdesátých let nevynikají ničím výjimečným (kromě zajímavé - na svou dobu - choreografie klipu "Romeo And Juliet"), ale trojice videoklipů z nejúspěšnějšího alba "Brothers In Arms" se dnes řadí téměř k revolučním a těm, co tenkrát určovaly trendy: "Money For Nothing" (Knopflerova autorská spolupráce se Stingem) a "Brothers In Arms" kombinovaly hrané obrázky s různými technikami animace, "Walk Of Life" je vtipným sestřihem zábavných záběrů z amerických sportovních utkání. Také "Calling Elvis" z poslední studiové desky "On Every Street" je originální, v době svého vzniku jeden z nejdražších klipů historie využívá loutky v povedené poctě špionážním filmům šedesátých let.

Recenzovaný box tří nosičů láká na vynikající hudbu, atraktivní balení, živé verze některých písní a na jeden zajímavý bonus na DVD, totiž rozhovor, kde Mark Knopfler popisuje všechny písně z alba - buďto uvede nějakou zajímavost svázanou se skladbou anebo okolnosti jejího vzniku. "Sultans Of Swing" je podařenou retrospektivou chlapíka, jenž se sice od poloviny devadesátých let minulého století vydal na sólové dráze vstříc trochu jiným hudebním inspiracím, ale k nejlepším kouskům své slavné kapely se neustále vrací na koncertech a posluchači je také s oblibou vyžadují.

CD a


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY